ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι μπορεί να πάθει κάποιος που κακοποιείται σεξουαλικά;

Τι απαντά η ειδικός;
4
'
sexual abuse shutterstock

Περίπου το ¼ των γυναικών θα έχουν μια εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού με την πολύ ευρεία έννοια, -  από το  περιβάλλον του πράγμα που θα οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα.

Οι γυναίκες  βιώνουν σεξουαλική βία πολύ συχνά , όχι μόνο από ξένους αλλά πολύ συχνά από άνδρες που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Όλα αυτά τα ξέρουμε λίγο πολύ και τον τελευταίο καιρό τα ακούμε συχνά πυπνά μέσα από ένα τσουνάμι αποκαλύψεων που συνδέεται με το κίνημα #metoo.

H κρυφή απορία όλων, ωστόσο, παραμένει; Ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις κάποιου που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση; Τι γίνεται με τους νέους ανθρώπους που βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση-παρενόχληση, από χάδι που τους επιβάλλεται έως βιασμός σώματος και βία ψυχής; Τι αφήνει πίσω της μια τέτοια εμπειρία;

Ρωτήσαμε την Μυρτώ Σωτηροπούλου, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Σεξολόγο, επιστημονικό συνεργάτη Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και μας απάντησε πάνω σε αυτό.

«Σε όλους  οι συνέπειες είναι  πολύ σοβαρές , Μείζων Κατάθλιψη, PTSD (PostTraumaticStressDisorder), δυσκολίες στη σεξουαλική επιθυμία και σεξουαλική λειτουργία.

Καθώς επίσης άγχος, ενοχές , φοβίες, βλάβες σε πυρήνες του εγκεφάλου που οδηγούν σε συναισθηματική ανικανότητα , διαταραχές ανάπτυξης προσωπικότητας και  δημιουργίας υγιών σχέσεων, αδυναμία διαχείρισης του stress, προβλήματα ενσυναίσθησης, προβλήματα ελέγχου παρορμήσεων κλπ.

Τι αποτελέσματα ακριβώς θα έχει, όμως,  η σεξουαλική βία στο κάθε άτομο , εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από ηλικία αλλά και παράγοντες προσωπικούς, όπως ιδιοσυγκρασία, εμπειρία ζωής , αλλά και από το περιβάλλον του, πόσο υποστηρικτικό είναι, πόση δύναμη του δίνει, τι σχέσεις έχει γενικότερα στη ζωή του κλπ.

Μελέτες  πάντως έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και ανάπτυξης της ασθένειας ενός ενήλικα που κακοποιεί σεξουαλικά.»

Το ζήτημα της σεξουαλικής ελευθερίας

Η αλήθεια είναι ότι γίνονται  πολλές ενέργειες με σκοπό την ελάττωση του ποσοστού σεξουαλικής βίας παγκοσμίως. Παρόλα αυτά η σεξουαλική βία συνεχίζει να υπάρχει. Και ταυτόχρονα τίθεται και το θέμα της σεξουαλικής υγείας και σεξουαλικής ελευθερίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Σεξουαλική υγεία είναι η πληρότητα  των σωματικών, συναισθηματικών, πνευματικών και κοινωνικών θεμάτων  της σεξουαλικής ύπαρξης, με τρόπο  που να εμπλουτίζουν θετικά και να διευκολύνουν την προσωπικότητα.

Σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε την σεξουαλική  ελευθερία που συμπεριλαμβάνει την δυνατότητα των ατόμων να εκφράσουν όλη την σεξουαλική του ταυτότητα. Φυσικά αυτό αποκλείει όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης η κακοποίησης οποιαδήποτε ώρα η σε οποιαδήποτε κατάσταση στη ζωή.

Τα σεξουαλικά δικαιώματα είναι παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα που βασίζονται στην εσωτερική ελευθερία , αξιοπρέπεια, και ισότητα όλων των ανθρώπων. Αφού η υγεία είναι ένα  θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα , έτσι και η σεξουαλική υγεία αποτελεί  βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Με σκοπό να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες αναπτύσσουν υγιή σεξουαλικότητα , τα σεξουαλικά δικαιώματα πρέπει αναγνωρισθούν, να ορισθούν και να γίνουν σεβαστά από όλες τις κοινωνίες, με κάθε έννοια.

Σεξουαλική υγεία είναι το αποτέλεσμα ενός περιβάλλοντος που αναγνωρίζει , σέβεται και ασκεί αυτά τα σεξουαλικά δικαιώματα.

Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα, σε σεξουαλική αυτονομία, σεξουαλική ακεραιότητα και ασφάλεια του σώματος τους. Ο καθένας αποφασίζει ο ίδιος για την σεξουαλική του ζωή μέσα στα δικά του ηθικά πλαίσια, χωρίς βασανισμούς, η κάθε είδους βία.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα ελεύθερης διάθεσης της σεξουαλικότητας του και  να αποφασίζει για την σεξουαλική οικειότητα που θέλει, και να  αρκεί να μην προσβάλει τα σεξουαλικά δικαιώματα των άλλων.

Σήμερα με τόσα ερεθίσματα και προκλήσεις, η παιδική ηλικία φεύγει νωρίς. Είναι απαραίτητη η σωστή προσέγγιση την σεξουαλικότητας από ειδικούς.

Όλες αυτές οι αρχές θα πρέπει να διδάσκονται στα πλαίσια της παιδείας των ατόμων, ανεξάρτητα τόπου, κουλτούρας, πολιτισμού.

Διάπλαση ώριμων σεξουαλικά ατόμων θα οδηγούσε σε μια ασφαλή και υγιή σεξουαλική ζωή όλων.

Η σεξουαλική αγωγή είναι απαραίτητη αλλά πιο αναγκαία είναι η σεξουαλική παιδεία, καταλήγει η ειδικός. Αυτό είναι ένα βήμα τη μείωση παράλληλα των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.

Αγαπημένο