ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Θυμός: Πόσο επικίνδυνο είναι να μην τον εκφράζεις

Χειρότερο να τον καταπίνεις από το να τον αφήνεις να ξεσπάσει;
4
'
Θυμός έκφραση istock

Σίγουρα την έχεις ακούσει αυτή τη φράση: έσκασε γιατί τα κράταγε όλα μέσα του.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μας επιτρέπει, έστω και παροδικά, να εκτονωθούμε αλλά και να νιώσουμε πιο δυνατοί. Όπως εξηγεί η Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. το πως εκφράζεται ο θυμός εκτός από τον γεννητικό παράγοντα, διαμορφώνεται αρχικά στην οικογένεια και μετέπειτα στις άλλες ομάδες στις οποίες συμμετέχουμε. Είναι πιθανόν μάλιστα κάποιος που θυμώνει με υπερβολική ένταση να  νιώθει ότι δεν του έδιναν σημασία όταν ήταν παιδί ή ότι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν επαρκώς τα συναισθήματά του.

Η έκφραση του θυμού κάνει κακό;

Κάθε φορά που θυμώνουμε, το σώμα μας διεγείρει την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με το άγχος, οι οποίες μακροπρόθεσμα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Η τάση λοιπόν να θυμώνουμε με το παραμικρό ή ο χρόνιος θυμός ειδικά αν συνοδεύεται από εχθρότητα και επιθετικότητα μπορεί να οδηγήσουν σε  καρδιολογικά προβλήματα, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, εξασθένιση του ανοσοποιητικού και αϋπνίες. Οι εκρήξεις θυμού από την άλλη χαρακτηρίζονται από έντονα ξεσπάσματα και συνήθως κατά τη διάρκεια τους το άτομο δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις αντιδράσεις του. Πέρα από τα προβλήματα που προκύπτουν στις κοινωνικές σχέσεις, ένα άτομο με έντονα ξεσπάσματα θυμού κινδυνεύει εξαιτίας της ξαφνικής αύξησης της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του! 

Διάβασε επίσης: 5+1 συμβουλές για φυσιολογική αρτηριακή πίεση

…ή καλό;

Παρόλη την καταστροφική πλευρά του θυμού, αρκετοί ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχει και η θετική του πλευρά. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι εκφράζουν συχνά το θυμό τους  και σε λογικά πλαίσια μπορούν να ζήσουν περισσότερο από όσους τον κρατούν μέσα τους. Η οργή εξάλλου είναι κι αυτή ένα συναίσθημα και η καταστολή της μπορεί να επιβαρύνει και σωματικά και ψυχικά.  Ο χρόνιος θυμός που δεν εκφράζεται μπορεί να είναι η αιτία που συσσωρεύονται μέσα μας αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Το να εκφράζουμε λοιπόν το θυμό μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικό.  Αρκεί να γνωρίζουμε το όριο ανάμεσα στην απλή αποσυμπίεση και μια έκρηξη θυμού.  Για αυτό το καλύτερο από όλα είναι να εκφράζουμε τον θυμό μας με υγιή τρόπο. Η κα Μόσχα μας προτείνει μερικούς.

Μην βιαστείς να αντιδράσεις

Μη λες το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να σκεφτεί προσεχτικά πριν μιλήσει για να μην το μετανιώσεις. Ειδικά αν ξέρεις ότι χάνεις τον έλεγχο στα λόγια ή στις πράξεις όταν θυμώνεις υπερβολικά.

Απόσπασε την προσοχή σου με κάτι άλλο

Αντί να αφεθείς σε ένα ξέσπασμα ασχολήσου με κάτι άλλο και δεσμεύσου να λύσεις το πρόβλημα που σε θυμώνει όταν ηρεμήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να βρει λειτουργικές λύσεις όταν είναι θυμωμένος. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι  να επιδιώξεις την ώρα που σε κατακλύζει ο θυμός ένα  time out.

Γυμνάσου ή βγες έξω και περπάτησε

Θα σε βοηθήσει να αποφορτιστείς από την ένταση και να σκεφτείς πιο καθαρά. Αυτό το βγαίνω έξω για να πάρω λίγο αέρα να ξέρεις είναι θεραπευτικό.

Διάβασε επίσης: Γιατί το μοναχικό περπάτημα είναι καλύτερο

Μη μεγαλοποιείς τα πράγματα

Η υπερβολική εκτίμηση ενός γεγονότος μπορεί να αυξήσει το θυμό σου. Μάθε λοιπόν να διαχωρίζεις τις απλές ενοχλήσεις από τις καταστροφές.

Μίλησε γι’ αυτό που σε ενοχλεί όταν ηρεμήσεις

Μην  κρατάς μέσα σου τα παράπονά σου ή το αίσθημα αδικίας για πολύ καιρό, γιατί έτσι συσσωρεύεις θυμό. Να θυμάσαι ότι οι άλλοι δεν μπορούν πάντα να μαντέψουν τι σε έχει θυμώσει αν δεν το πεις.

Μην κολλάς στο παρελθόν

Αναμασώντας ταπεινώσεις και αδικίες που έχεις υποστεί παλιότερα απλά μεγεθύνεις το πρόβλημα. Προσπάθησε να προχωράς μπροστά, αφήνοντας πίσω ό,τι σε πλήγωσε.                                                                                                           

Εστίασε σε εποικοδομητικές λύσεις

Το να τα βάζεις με τους άλλους δεν εξυπηρετεί σε τίποτε. Αναγνώρισε πως και οι άλλοι έχουν το δικαίωμα του λάθους. Πες τι σε ενοχλεί χωρίς να ρίχνεις ευθύνες ή να κατηγορείς κάποιον.

Κάνε ένα τσεκ-απ

Ορμονικές ανισορροπίες, προβλήματα με το θυρεοειδή ή μια υποβόσκουσα κατάθλιψη μπορεί να σε κάνουν περισσότερο νευρική και ευερέθιστη. Ξέρεις ότι η έλλειψη ύπνου από μια αυπνία αυξάνει τους καβγάδες;

Μείωσε τα στρεσογόνα ερεθίσματα

Όσο περισσότερο στρες έχεις τόσο πιο πιθανό είναι να θυμώνεις πιο εύκολα. Για την αποτελεσματική διαχείριση του στρες κάποιες φορές χρειάζονται αλλαγές, όπως να ελαφρύνεις το πρόγραμμά σου.

Κράτησε ένα «ημερολόγιο θυμού» 

Σημειώνετε εκεί τις καταστάσεις που σας προκαλούν θυμό. Έτσι, θα μπορέσετε να βρείτε τι κρύβεται από πίσω. Το αυξημένο στρες, η αίσθηση αδικίας, η έλλειψη επικοινωνίας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, η κακή σχέση με τον εαυτό σας; Δουλέψτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πότε να απευθυνθείς στον ειδικό

Αν έχεις διαπιστώσει ότι θυμώνεις πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν και με ασήμαντες αιτίες, αν συνέχεια μετανιώνεις για πράγματα που λες ή κάνεις όταν είσαι θυμωμένη, αν έχει ξεσπάσματα βίας όταν θυμώνεις, αν έχεις  συχνά και έντονα ξεσπάσματα που επιδρούν αρνητικά στις καθημερινές σας σχέσεις όχι μόνο την οικογένεια αλλά και τις σχέσεις με γείτονες, φίλους συναδέλφους τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό για την καλύτερη διαχείριση του θυμού σου.

Διάβασε επίσης: Εσύ, αυτός και οι καβγάδες σας.

Αγαπημένο