ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα στάδια ενός χωρισμού στους άντρες. Πόσο διαφέρουν σε σχέση με τις γυναίκες;  

Τα στάδια ενός χωρισμού συνήθως είναι πέντε αλλά στους άντρες είναι περισσότερα. Πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα αρνητικά του συναισθήματα, όπως η θλίψη και ο θυμός, και πότε θα καταφέρει ένας άντρας να ξεπεράσει τον χωρισμό;
6
'
άντρας χωρισμός θλιμμένος istockphoto

Όταν οι άντρες χωρίζουν τα στάδια του πένθους ή του χωρισμού διαφέρουν σε σχέση με τις γυναίκες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες ξεπερνούν ένα χωρισμό πιο γρήγορα από ότι οι άνδρες, ειδικά όταν τον ζητούν εκείνες. Για τους άντρες, το πρώτο σοκ και το κύμα συναισθημάτων χτυπά σαν τσουνάμι αφήνοντάς τους απροετοίμαστους για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν. Κατά συνέπεια, όλο αυτό το στρες και η απροσδόκητη αβεβαιότητα θέτει τους άνδρες σε μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την κλίμακα στρες Holmes και Rahe, το διαζύγιο ή ένας σοβαρός χωρισμός είναι το δεύτερο πιο στρεσογόνο γεγονός στη ζωή μας μετά την απώλεια θάνατο του/της συζύγου. Τα ίδια στάδια θλίψης που συνοδεύουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου συνδέονται επίσης συχνά με έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο. Αν και ο χωρισμός μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια εποχή μεγάλης προσωπικής ανάπτυξης και επανεφεύρεσης, εξακολουθεί να είναι ο θάνατος μιας σχέσης και ενός οικείου τρόπου ζωής. Οι άντρες αντιμετωπίζουν τη θλίψη του χωρισμού σε επτά στάδια που περιλαμβάνουν διαφορετικά συναισθήματα. Δες ποια είναι αυτά.

Εικόνα
istockphoto

 

1 Άρνηση

Όταν οι συνήθειες αλλάζουν, προκαλούν ένα αρχικό σοκ στους άντρες καθώς ξεκινούν τη ζωή μόνοι τους και ανεξάρτητοι. Σε αυτό το στάδιο, τα συναισθήματά τους είναι μουδιασμένα. Αρνούνται να δεχτούν αυτό που τους συνέβη. «Είναι σύνηθες να αρνείσαι την απώλεια προσπαθώντας να αποφύγεις τον πόνο που σίγουρα τελικά θα νιώσεις» λέει η ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος Γεωργία Κανελλοπούλου και συμβουλεύει τους άντρες να «εκφράζουν ανοιχτά τη θλίψη τους ή ακόμη και τον θυμό τους», καθώς τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν βασικό μέρος της διαδικασίας της συναισθηματικής επούλωσης.

2 Ενοχή

Όταν νιώθουμε ενοχές, οι γυναίκες τείνουν να έχουν εμμονή με το παρελθόν ενώ οι άνδρες προσπαθούν να διορθώσουν τα πράγματα. Και οι δύο είναι τρόποι για να αποκτήσουν μια αίσθηση ελέγχου, όταν αντιμετωπίζουν μια κατάσταση ή ένα συναίσθημα που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Οι χωρισμένοι σε αυτό το στάδιο συχνά κάνουν πράγματα, που, κατά τη διάρκεια της σχέσης ή του γάμου τους, είχαν υποσχεθεί στην πρώην τους-και στον εαυτό τους-ότι θα το έκαναν, αλλά δεν το έκαναν.

Διάβασε ακόμη: Χωρισμένοι άνδρες: Γιατί η θλίψη τους είναι εντονότερη;

3 (Κατά)θλίψη

Μετά το σοκ έρχεται ο πόνος. «Όσο βασανιστικό κι αν είναι αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό αντί να θάβουν τα συναισθήματά τους οι άντρες να μιλούν ανοιχτά γι’ αυτά. Καλό είναι να μην κρύβουν τη θλίψη τους ή να προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με ναρκωτικά ή αλκοόλ» λέει η ψυχολόγος.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία αλλά και ενθαρρύνοντας την παραγωγή τεστοστερόνης. Αυτή η ορμόνη έχει ευεργετική επίδραση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, και οι ειδικοί συμβουλεύουν ιδιαίτερα την ενασχόληση με δραστηριότητες που ηρεμούν το μυαλό και ενισχύουν την ορμόνη της ευτυχίας, τη σεροτονίνη. Οπότε το τζόκινγκ και οι αθλητικές δραστηριότητες σε αυτό το στάδιο κάνουν καλό!

Εικόνα
istockphoto

 

4 Θυμός και απόγνωση

Τελικά, από τη θλίψη ξεκινάει κάποιος να βιώνει θυμό. «Οι άντρες πρέπει να προσπαθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ελέγξουν τον θυμό τους, διαφορετικά ο κίνδυνος ελλοχεύει στο να βλάψουν μόνιμα άλλες σημαντικές σχέσεις στη ζωή τους» λέει η ψυχολόγος. Άνδρες και γυναίκες συχνά αντιδρούν διαφορετικά και χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης των συναισθημάτων τους, όπως είναι ο θυμός και η απόγνωση. Οι βιολόγοι -ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι «οι γυναίκες κάθονται και κλαίνε» ενώ «οι άντρες βγαίνουν έξω, πίνουν πολύ και οδηγούν με μεγάλες ταχύτητες». Εάν αυτό ισχύει, η αποδοχή τέτοιων συναισθημάτων από τις γυναίκες τους δίνει τη δυνατότητα να περάσουν πιο γρήγορα αυτό το στάδιο. Στους άντρες υπάρχει μια τάση να υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο τέλος των σχέσεων λόγω των λιγότερο «προσωπικών» λειτουργικών μεθόδων αντιμετώπισης.

Σε έρευνα οι μελετητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των πρόσφατα χωρισμένων συμμετεχόντων: τους έδειξαν φωτογραφίες των πρώην τους και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν σαφείς συνάψεις με μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιθυμία και τον εθισμό ενώ απαιτούνται περίπου 63 ημέρες μετά το χωρισμό για να αποχωρήσουν από αυτό το στάδιο (κατά μέσο όρο).

Δες κι αυτό: Θυμός: Πόσο επικίνδυνο είναι να μην τον εκφράζεις

5 Προσαρμογή

Τελικά, οι άντρες αρχίζουν σταδιακά να έχουν περισσότερες καλές μέρες παρά κακές. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να τους κάνουν να νιώθουν σαν να επέστρεψαν στην αρχή. «Στο στάδιο αυτό θα αρχίσουν να οργανώνουν τη ζωή τους και θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα» λέει η Γεωργία Καννελοπούλου.

6 Αποδοχή

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι πιο ανοιχτές με τα συναισθήματά τους, γεγονός που τους επιτρέπει να συζητούν τα πράγματα με φίλους και γενικά να καταλήγουν σε συναισθηματικά συμπεράσματα πιο γρήγορα από τους άνδρες. Σε αυτό το στάδιο, οι άντρες αρχίζουν να παίρνουν αποφάσεις και να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πρώην τους.

7 Ελπίδα

Είναι μια αργή διαδικασία, αλλά μέσα από τα στάδια του χωρισμού, μπορεί τελικά να φύγει ο πόνος του χωρισμού ή του διαζυγίου. «Εάν δουλεύτηκε ο πόνος και η άρνηση και ο άντρας βρήκε τον τρόπο να αποδεχτεί την απώλειά του, σε αυτό το στάδιο μπορεί να μην σημαίνει ότι θα είναι ευτυχισμένος, αλλά θα είναι σίγουρα αισιόδοξος για τη ζωή του. Προχωρά παρακάτω και συνεχίζει να θεραπεύεται κάθε μέρα» λέει η ψυχολόγος. Ένας πρόσφατος χωρισμένος παρομοιάζει την εμπειρία ενός χωρισμού με έναν τραυματισμό, στον οποίο πάντα θα φαίνεται το σημάδι, αλλά, με τον καιρό, σταματάς να το παρατηρείς και το αποδέχεσαι. Δες ακόμη: Η δύναμη της ελπίδας

Εικόνα
istockphoto

Πόσο διαρκούν όλα αυτά τα συναισθήματα;

Σύμφωνα με έρευνες, η συναισθηματική ένταση αυτής της περιόδου φτάνει συνήθως στο αποκορύφωμά της μέσα στους πρώτους έξι μήνες του χωρισμού. Ωστόσο, η διαδικασία θλίψης μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Αν και είναι πιθανό να βιώσουν όλα τα στάδια του πένθους κάποια στιγμή, μπορεί να μην εμφανίζονται με την ίδια σειρά για κάθε άτομο.

Διάβασε ακόμη: Δράση άνευ αντίδρασης; Μάθε να διαχειρίζεσαι σωστά τα αρνητικά συναισθήματα

Αγαπημένο