ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα 5 πιο συνηθισμένα όνειρα που βλέπουν οι άνθρωποι και τι αποκαλύπτουν

Τι σημαίνουν από ψυχαναλυτικής πλευράς και ποιοι τα βλέπουν πιο συχνά; Οι άντρες ή οι γυναίκες;
4
'
όνειρα shutterstock

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και ειδικούς στον ύπνο, τα σενάρια των ονείρων προέρχονται από πληροφορίες που έχει αποθηκεύσει ο εγκέφαλός μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλές από τις οποίες δεν έχουμε προλάβει να επεξεργαστούμε νοητικά.

Παρόλο που το σενάριο τους είναι συνήθως μπερδευτικό και απόλυτα εξατομικευμένο, κάποια θέματα μπορεί να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, σε κάποιους ανθρώπους, καθιστώντας πραγματική τη λίστα με τα 5 πιο κοινά όνειρά του Valleysleepcenter.com, που αναφέρονται παρακάτω.

Σε κυνηγούν ή δέχεσαι επίθεση

Το πιο συνηθισμένο όνειρο σε άνδρες και γυναίκες που φαίνεται ότι είναι καταγεγραμμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς από την εποχή των πρωτόγονων- που το fight or fly (μάχη ή διαφυγή) αποτελούσε ένστικτο επιβίωσης.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, το όνειρο μπορεί να συνδέεται με ένα πρόβλημα ή ζήτημα με το οποίο δεν θέλεις να έρθεις αντιμέτωπος, παρόλο που νιώθεις ότι είναι σοβαρό και απειλητικό. 

Γράφεις διαγώνισμα

Και το χειρότερο… είσαι αδιάβαστος! Το στρες, που έχει αποθηκευτεί από την εποχή που πράγματι έγραφες διαγωνίσματα, μπορεί να αντικατοπτρίζει οποιοδήποτε στρες στη ζωή σου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, συνδέεται συνήθως με το άγχος για τις επαγγελματικές σου επιδόσεις, όταν νιώθεις ότι κρίνεσαι ιδιαίτερα αυστηρά για τη δουλειά σου.

Γυμνός σε κοινή θέα

Ένα ακόμα συνηθισμένο όνειρο που βλέπουν άνδρες και γυναίκες. Συνδέεται με αστάθεια και ευαισθησία στην κριτική των άλλων, καθώς και αισθήματα ντροπής. Πιθανόν να δείχνει ότι το άτομο είναι εσωστρεφής κι ότι έχει προβλήματα με την κοινωνικότητά του και λαχταρά να ανοιχτεί.

Μάθε ακόμα πως αυτό το συνηθισμένο όνειρο έχει αλλάξει και διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πέφτουν τα δόντια σου

Το συγκεκριμένο όνειρο βλέπουν σε ίσο ποσοστό άνδρες και γυναίκες. Συνδέεται με έλλειψη αυτοπεποίθησης και αίσθημα αδυναμίας. Μερικές φορές συμβολίζει τη δυσκολία στην επικοινωνία που έχει κάποιος, όμως μπορεί να συνδέεται και με τον φόβο κάποιας απώλειας (π.χ εργασίας, χρημάτων, σχέσης).

Οδηγείς αυτοκίνητο

Ακόμα ένα συνηθισμένο όνειρο. Συμβολίζει τον έλεγχο που θέλεις να πάρεις οδηγώντας το τιμόνι της ζωής σου. Αν οδηγείς γρήγορα στο όνειρό σου, πιθανό να ανησυχείς για κάποιο ρίσκο ή βιαστικές αποφάσεις. Αν βλέπεις ότι το αυτοκίνητο έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σου, μπορεί έτσι να νιώθεις και στην πραγματική σου ζωή. Ότι έχεις χάσει τον έλεγχο. Το όνειρο μπορεί να είναι περισσότερο αγχωτικό για άτομα που δεν ξέρουν να οδηγούν, όμως βλέπουν στον ύπνο τους ότι οδηγούν.  

Να τονίσουμε ότι οι ειδικοί της έρευνας που διεξήχθη από το Valleysleepcenter.com επισημαίνουν ότι είναι πιο πιθανό να δει ένα από τα παραπάνω όνειρα κάποιος σε περίοδο που βιώνει αυξημένο στρες. 

Διάβασε ακόμα: Ένας καθηγητής του Harvard σου λέει πώς να αποφύγεις τα άσχημα όνειρα 

Αγαπημένο