ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Συναισθηματική βουλιμία: Ποιο κενό καλύπτεις τρώγοντας;

Πώς θα αναγνωρίσεις τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από την πείνα σου και τι πιθανόν έκαναν λάθος οι γονείς σου όταν ήσουν παιδί.
5
'
boylimia shutterstock

Αν η σχέση με τα προσωπικά σου συναισθήματα έχει διαταραχθεί, είναι πολύ πιθανό και η σχέση σου με το φαγητό να είναι επίσης διαταραγμένη. Το ήξερες αυτό;

Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία Τσιάκα – Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Ψυχολόγο – Οικογενειακή θεραπεύτρια, στα άτομα με συναισθηματική υπερφαγία (emotional eating) είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η άμεση σύνδεση μεταξύ φαγητού και συναισθημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με την ειδικό, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η γονική φροντίδα που έχεις εισπράξει ως παιδί για τη σχέση σου με το φαγητό. Και όταν λέμε φροντίδα, δεν εννοούμε μόνο την ικανοποίηση που έχει ένα παιδί να του καλύπτουν οι γονείς τις βασικές του ανάγκες. Εννοούμε και τη συναισθηματική φροντίδα. Κάθε είδους συναισθηματική παραμέληση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Τι δεν σε «τάισαν» οι γονείς σου; 

Αν δεν έχεις μάθει από παιδί να αναγνωρίζεις και να εκφράζεις τα συναισθήματα σου επαρκώς (όλα τα συναισθήματά σου – πρόσεξέ το αυτό), τότε η σχέση με τα συναισθήματά σου διαταράσσεται. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι, για να μάθει ένα παιδί να αναγνωρίζει, να εκφράζει αλλά και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του, πρέπει να το διδάξουν οι γονείς του. Αν ο γονιός σου δεν σου έδωσε τη δέουσα προσοχή στην έκφραση των συναισθημάτων σου ως παιδί, τότε πιθανότατα η τροφή να καλύψει αυτό το κενό, προσφέροντας λύση και λύτρωση από τα δύσκολα συναισθήματα.

Διάβασε ακόμα: ποιοι είναι οι 4 λόγοι συναισθηματικής υπερφαγίας που σχετίζονται με τα παιδικά σου χρόνια.

Τι διαταράσσεται στον εγκέφαλο

Σε αυτή την περίπτωση, η φυσιολογία του κορεσμού διαταράσσεται, αλλά το σύστημα επιβράβευσης του εγκέφαλου που συνδέεται με την έκκριση ντοπαμίνης σε οδηγεί σταδιακά σε μια ανεξέλεγκτη σχέση με την τροφή. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη που συνδέεται με την απόλαυση και την ικανοποίηση. Οπότε η ικανοποίηση που αντλείται από την επιπλέον τροφή, αντικαθιστά συχνά την επικοινωνία και την ουσιαστική ανθρώπινη έκφραση και επαφή, καλύπτοντας φαινομενικά τις ανείπωτες συναισθηματικές ανάγκες.

Κάπως έτσι, λοιπόν, καταλήγεις να τρως για τους λάθους λόγους και το συναισθηματικό σου κενό να παραμένει ακάλυπτο, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική σου υγεία. Αυτό μπορεί να έχει ξεκινήσει από την παιδική σου ηλικία (τα κρυφά σημάδια ότι ένα παιδί πάσχει από διατροφική διαταραχή) μπορεί όμως να ξεκινήσει και αργότερα. Μήπως είναι λοιπόν καιρός να ρίξεις μια θαρραλέα ματιά στο συναισθηματικό κενό που πιθανόν κρύβεις μέσα σου και να μάθεις επιτέλους τι είναι αυτό που σε κάνει να τρως όταν πεινάς συναισθηματικά;

Διάβεσε επίσης: τη συνέντευξη της συγγραφέως Κίκκα Ουζουνίδου που έγραψε βιβλίο με τη προσωπική της ιστορία για τη βουλιμία. 

Αγαπημένο