ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Xώρισες; Αυτά είναι τα στάδια που θα περάσεις

Τα 5 στάδια του πένθους μετά από έναν χωρισμό. Προετοιμάσου για αυτά, ακόμα κι αν σκέφτεσαι να χωρίσεις.
5
'
χωρισμός διαζύγιο στάδια shutterstock

Αν έχεις χωρίσει πρόσφατα ή είσαι στη φάση του χωρισμού, καλό είναι να ξέρεις ότι είναι φυσιολογικό να περάσεις από κάποια  στάδια και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να θρηνήσει την απώλεια της σχέσης σου.

Ο χωρισμός είναι μία δύσκολη διαδικασία. Είτε πήρες εσύ την απόφαση να χωρίσεις, είτε σου το ανακοίνωσε ο ή η σύντροφός σου, είναι κάτι επίπονο. Ακόμα και το να βγεις από μία άσχημη σχέση μπορεί να είναι περίπλοκο: σου παίρνει χρόνο και ενέργεια μέχρι να πάρεις την τελική απόφαση και να φύγεις οριστικά. Αν σε χώρισε ο ή η σύντροφός σου, πάλι είναι δύσκολο να αποδεχτείς τον χωρισμό. Μπορεί να εθελοτυφλούσες και να μην έβλεπες τα σημάδια που έδειχναν ότι κάτι δεν πάει καλά, ή μπορεί να μείωνες τη σημασία τους.

Διάβασε ακόμα τι να μην κάνεις αν μόλις χώρισες.

Ο χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος. Και αυτά είναι τα 5 στάδια του θρήνου που περνάει ένας άνθρωπος όταν χωρίζει.

Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και τέλος αποδοχή είναι τα πέντε στάδια του θρήνου από τον οποίο περνάει ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί με μία δύσκολη πραγματικότητα: το τέλος της σχέσης ή του γάμου του. Και αυτά είναι μάλιστα τα ίδια στάδια που περνάει κανείς όταν έχει να αντιμετωπίσει το τέλος, με τη μορφή του τέλους της ζωής σύμφωνα με την Δρα Elizabeth Kubler-Ross. Ας δούμε όμως τα στάδια πιο αναλυτικά. 

Άρνηση

Με το άκουσμα του «χωρίζουμε» το πρώτο που κάνει κανείς είναι να πει «Μα δεν είναι δυνατόν!» ή «Δεν το πιστεύω!». Αυτές και άλλες παρόμοιες φράσεις δείχνουν την άρνηση του ερωτευμένου να συνειδητοποιήσει ότι η σχέση ή ο γάμος του τελειώνει σε αυτό το σημείο. Ακόμα και όταν ο χωρισμός είναι αντικειμενικός, δηλαδή ο/η σύντροφος πήρε τα πράγματά του και έφυγε από το σπίτι, βγήκε το διαζύγιο, κλπ., το ερωτευμένο άτομο μπορεί ακόμα να μην το πιστεύει. Όσο το άτομο αυτό αρνείται να δεχτεί το τέλος της σχέσης του, τόσο πληγώνει τον εαυτό του. Η άρνηση σημαίνει ότι εθελοτυφλεί. Έτσι, μπορεί να προσπαθεί να μαζέψει «αποδείξεις» ότι η σχέση είναι ακόμα καλή και ότι υπάρχει αγάπη, ή να ονειρεύεται το μέλλον μαζί, κλπ. Στη φάση της άρνησης το άτομο παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του άλλου για να ψαρέψει πληροφορίες, του ή της στέλνει μηνύματα, προσπαθεί να μεταπείσει τον ή την σύντροφο και διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για μία παροδική κρίση και όλα θα τελειώσουν και θα είναι πάλι μέλι-γάλα. Αλλά τελικά η άρνηση μπλοκάρει αυτό το άτομο από το να δει τα πράγματα ρεαλιστικά και να διαχειριστεί την κατάσταση με πρακτικό τρόπο.

Θυμός

Ο θυμός έχει πολλά πρόσωπα και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να νιώθεις θυμό για τον ή την πρώην σου και να λες «Γιατί είναι τόσο εγωιστής άνθρωπος;», «Γιατί μου το έκανε αυτό εμένα;». Μπορεί να νιώθεις θυμό για τη ζωή, το σύμπαν, τον Θεό, «Γιατί Θεέ μου με τιμωρείς;», «Ποιος με έχει καταραστεί;», κλπ. Μπορεί πάλι να αισθάνεσαι θυμό για άλλα άτομα ή καταστάσεις που σχετίζονται με τον χωρισμό, όπως θυμό για το τρίτο πρόσωπο, για τους γονείς του ή της πρώην, θυμό για το ότι ο ή.η σύντροφος άλλαξε στην πορεία της σχέσης, ή θυμό για συγγενείς και φίλους που δεν καταλαβαίνουν τον πόνο σου. Πάνω στον θυμό σου υπάρχει περίπτωση να κάνεις πράγματα που δε σε χαρακτηρίζουν και που αργότερα θα τα μετανιώσεις, όπως να λες σε όλον τον κόσμο τι σκάρτος άνθρωπος ήταν ο ή η πρώην σου, ή να στέλνεις μηνύματα γεμάτα χολή και μίσος. Ο θυμός όμως είναι τυφλός και είναι σαν δηλητήριο: τον πίνεις εσύ, αλλά ελπίζεις ότι θα ξεκάνεις τον άλλον.

Διαπραγμάτευση

Η διαπραγμάτευση συνήθως πάει πακέτο με την άρνηση. Το άτομο σε αυτή τη φάση διαπραγματεύεται και αναζητάει πιθανούς και απίθανους τρόπους για να παραμείνει στη σχέση και να μην έρθει ο χωρισμός. Σε αυτή τη φάση μπορεί να απειλεί τον άλλον, να τον καταριέται, να ξεκινήσει θεραπεία, να αρχίσει να κατηγορεί τον άλλον ότι η συμπεριφορά του είναι καταστροφική για όλους στην οικογένεια, ή ακόμα να έχει μαγική σκέψη και ελπίδα ότι με κάποιον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα και όλα θα γίνουν πάλι όπως πριν. Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη φάση διαπραγματεύονται υποσχόμενοι «θα γίνω καλύτερος άνθρωπος», «δε θα ξαναφωνάξω, ζηλέψω, τσακωθώ με κανέναν», ή δίνουν υποσχέσεις στον ή στην πρώην ότι θα μεταμορφωθούν στο τέλειο άτομο. Σε αυτή τη φάση είναι πιθανό να προσπαθήσει κανείς να μεταπείσει τον ή την πρώην ή να βάλει συγγενείς και φίλους να του μιλήσουν για να του αλλάξουν γνώμη. Επίσης σε αυτή τη φάση μπορεί κανείς να χάσει πολλά χρήματα σε χαρτορίχτρες και μέντιουμ αναζητώντας απαντήσεις, ξόρκια και πρόβλεψη για μελλοντικό σμίξιμο.

Κατάθλιψη

Με το πέρασμα του χρόνου, που μπορεί να είναι μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και περισσότερο, το άτομο συνειδητοποιεί ότι ο χωρισμός είναι πραγματικός. Αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα και πως ό,τι και να κάνει δε μπορεί να αλλάξει την έκβαση της σχέσης. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί μεγάλο χτύπημα και συνοδεύεται από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη, εκτός από τη στεναχώρια και την απώλεια χαράς της ζωής συνοδεύεται και από φυσικά συμπτώματα: δυσκολίες στον ύπνο, υπερφαγία, ή αντίθετα, απώλεια όρεξης, πονοκέφαλοι, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή τσιγάρων σε μία προσπάθεια να δώσει κανείς στον εαυτό του ένα «γιατρικό» για να αντέξει τον πόνο του. Η κατάθλιψη συνδέεται με την απαισιόδοξη στάση ζωής και τον αρνητικό τρόπο σκέψης: το άτομο που έχει μείνει μόνο του θεωρεί ότι η ζωή του είναι χάλια, οι προοπτικές άσχημες και το μέλλον δυσοίωνο. Δε μπορεί να δει τίποτα θετικό ή να φανταστεί μία όμορφη για το ίδιο εξέλιξη, όπως πχ, να περνάει ωραία με τους φίλους του ή να βρει μία νέα σχέση.

Διάβασε επίσης: 5 σκέψεις που συνδέονται με την κατάθλιψη.

Αποδοχή

Η πέμπτη φάση του θρήνου και του κύκλου της απώλειας είναι η αποδοχή. Τώρα το άτομο όχι μόνο συνειδητοποιεί την απώλεια του και το ότι ο χωρισμός είναι οριστικός, αλλά αποδέχεται ότι αυτή είναι η νέα του πραγματικότητα. Αποδοχή δε σημαίνει βέβαια ότι του αρέσει η νέα κατάσταση. Έχει όμως τον ρεαλισμό να την δει όπως είναι: ούτε χειρότερη, ούτε καλύτερη. Σε αυτή τη φάση το άτομο αρχίζει να αναζητάει τρόπους να ξαναβρεί γαλήνη και αρμονία στη ζωή του. Φυσικά μπορεί ακόμα να αισθάνεται λύπη, ή να του έρχεται η στεναχώρια κατά κύματα. Όμως αρχίζει μέσα του να αποδέχεται το γεγονός και το ότι θα πρέπει να συνεχίσει με τα νέα δεδομένα. Μπορεί επίσης να καταλάβει και τα πιθανά λάθη που έκανε στη σχέση.

Διάβασε εδώ: τι μας διδάσκουν 9 χωρισμοί διασήμων. 

Αν λοιπόν έχεις χωρίσει πρόσφατα ή είσαι στη φάση του χωρισμού, καλό είναι να ξέρεις ότι είναι φυσιολογικό να περάσεις από αυτά τα στάδια και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να θρηνήσει την απώλεια της σχέσης σου. γιατί σε τελική δεν χάνεις μόνο τον ή την σύντροφό σου, γκρεμίζονται όλες οι φαντασιώσεις και τα όνειρα που είχες κάνει με αυτό το άτομο, χάνεις το μέλλον σου όπως το φανταζόσουν και το περίμενες. 

Τι να θυμάσαι

Η εμπειρία του χωρισμού είναι επώδυνη: είναι σαν να στέκεσαι κάπου αμέριμνα και να σου τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια. Θα πέσεις απότομα και θα χτυπήσεις. Γνωρίζοντας ότι ο χωρισμός είναι δύσκολος και ότι θα περάσεις από διάφορες φάσεις μπορείς να δείξεις λίγη περισσότερη καλοσύνη και κατανόηση στον εαυτό σου. Μπορείς να αναζητήσεις ανθρώπους να σε στηρίξουν και να αποφασίσεις ότι σταδιακά θα το ξεπεράσεις και θα κάνεις ένα νέο ξεκίνημα. Γιατί το σίγουρο είναι ότι μπορείς να έχεις μία όμορφη ζωή, ακόμα και μετά από έναν επώδυνο χωρισμό ή διαζύγιο. Και φυσικά αξίζεις να έχεις μία όμορφη ζωή!

Διάβασε ακόμα: Γιατί οι γάμοι και τα διαζύγια έχουν παγώσει και Έρωτας μέσω chat: είναι απιστία

Αγαπημένο