ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα 6 είδη του έρωτα

Βρες τον δικό σου!
4
'
τα είδη του έρωτα

Ξέρω τι θα μου πεις. Κάθε ιστορία έρωτα είναι μοναδική. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Σύμφωνα, όμως, με τα δεδομένα της ψυχολογίας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που μας επιτρέπουν να διακρίνουμε το δυναμικό ενός έρωτα με βάση τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές των δύο ερωτευμένων. Έτσι με βάση αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχουν οι ειδικοί εντοπίσει, υπάρχουν έξι βασικά είδη έρωτα. Ο ψυχοδυναμικός ψυχολόγος Γιώργος Παπαγεωργίου, Διευθυντής της Ψυχικής Φροντίδας μας εξηγεί ποια είναι αυτά: 

 

 Ο έρωτας πάθους

Είναι ο παθιασμένος έρωτας. Τον ορίζουμε ως μία κατάσταση έντονης συναισθηματικής απορρόφησης από ένα άλλο άτομο, που περιλαμβάνει όμως και τη βιολογική μας διέγερση.  Όπως εξηγεί ο κύριος Παπαγεωργίου πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: έρωτας πάθους χωρίς σεξουαλική επιθυμία δεν υφίσταται.

Ο έρωτας πάθους είναι μία συναισθηματική εμπειρία που όταν μας κυριεύει, μας απορροφά ως άτομα πλήρως. Οπότε, ο παθιασμένα ερωτευμένος έχει εξ'ορισμού του αυτό το συναίσθημα ως κυριότερο και πάνω από όλα τα υπόλοιπα.

 

Ο κτητικός έρωτας 

Είναι αυτό που στα αγγλικά λέγεται manic love ή σκέτο "μανία". Περιφραστικά μπορούμε να το πούμε "ο μανιακά ερωτευμένος (οbsessed)". Το στοιχείο που κυριαρχεί εδώ είναι οι έντονες ζήλιες, οι εμμονές με το πρόσωπο με το οποίο κάποιος είναι ερωτευμένος. Είναι πάρα πολύ συναισθηματικά έντονος έρωτας και όποιος τον έχει πάθει στην κυριολεξία καταλήγει εξαρτημένος από τον άλλον ή άλλην, και ζει με διαρκή φόβο απόρριψης.

Να πούμε ότι είναι ο πλέον ψυχοφθόρος… έρωτας και ας φαίνεται ευχάριστος στην αρχή του. Αν νιώθετε κυριολεκτικά να βασανίζεστε ψυχικά, τότε τέτοιο είδος έρωτα έχετε, επισημαίνει ο κύριος Παπαγεωργίου.

 

Ο ρεαλιστικός έρωτας

Το ζητούμενό σε αυτό τον έρωτα είναι ένας σύντροφος  που ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες (και ψυχολογικά και βιολογικά) του άλλου. Ουσιαστικά σε αυτό τον τύπο έρωτα κάποιος αναζητά τον "κατάλληλο σύντροφο", δηλαδή τον σύντροφο που νιώθει πως του ταιριάζει ή πως του αξίζει. Δεν πρόκειται για μία κατάσταση "έτυχε να ερωτευτούμε", ακόμη και αν δηλώνεται έτσι. Αυτός ο έρωτας δεν "τυχαίνει" αλλά είναι επιλογή, έστω και κρυφή.

Το κύριο ζητούμενο είναι η σχέση να είναι καλή, ήσυχη και τρυφερή και στην ουσία σε αυτό τον τύπο έρωτα αναζητούμε κυρίως ικανοποίηση και ελάχιστα την σεξουαλική διέγερση. Να υποψιάζεστε μήπως έχετε καταλήξει σ' αυτόν τον τύπο έρωτα, όποτε διαπιστώσετε πως το σεξ έχει περιέλθει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, ενώ συνεχίζετε όμως να νιώθετε καλά με τον άνθρωπό σας, αναφέρει ο ψυχολόγος.

 

Ο συντροφικός έρωτας

Αυτός ο έρωτας ουσιαστικά είναι μία βαθιά φιλία, που έχει όμως και κάποια σεξουαλική έκφραση.

Αυτές οι ερωτικές σχέσεις, αναπτύσσονται κυρίως από οικειότητα.  Η οικειότητα αναπτύσσεται μέσα από την συντροφικότητα, η οποία προϋποθέτει δύο ακόμα στοιχεία, πιο ψυχολογικά: την αμοιβαία δοτικότητα (δηλαδή δίνω αλλά και περιμένω πράγματα από τον άλλον), και κυρίως την αυτοαποκάλυψη (δηλαδή το να φανερώνω στον άλλον απολύτως το πώς νιώθω, τι επιθυμώ, ποιος είμαι στη ζωή και τι θα ήθελα να είμαι).

Από άποψη συναισθημάτων είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον έρωτας γιατί σε αυτόν, ο άνθρωπος που είμαστε ερωτευμένοι είναι ταυτόχρονα και φίλος μας αλλά και πολύ θερμός και ευγενικός και συντροφικός απέναντί μας. Αν εξαιρέσεις το ότι δεν υπάρχει παθιασμένο σεξ, αυτή η σχέση θα ήταν η πληρέστερη, σύμφωνα με τον κύριο Παπαγεωργίου.

 

Ο έρωτας… παιχνίδι

Όχι τόσο αθώος όσο ακούγεται. Ο έρωτας ως ερωτικό παιχνίδι έχει σκοπιμότητες, χειριστικές συμπεριφορές, ανταγωνισμό και σχέσεις κυριαρχίας και εξουσίας. Συχνά ο ένας παίζει παιχνίδια συναισθηματικά σε βάρος του άλλου και οι ρόλοι αντιστρέφονται. Αυτές οι σχέσεις είναι έντονες αλλά διαρκούν λίγο και συνήθως τερματίζουν απότομα. Σύμφωνα με τον κύριο Παπαγεωργίου αυτός ο έρωτας πολύ συχνά...συνυπάρχει με άλλους έρωτες. Συχνά είναι ο έρωτας των κρυφών σχέσεων και δυστυχώς συχνά (και βλαβερά) συμπληρώνει άλλου είδους σχέσεις, που οι σύντροφοι διατηρούν με άλλους μόνιμους συντρόφους ή γάμους. Με άλλα λόγια, ένας τέτοιος έρωτας συχνά είναι μία δεύτερη σχέση, όπως για παράδειγμα εξωσυζυγική.

 

Ο αλτρουιστικός έρωτας

Είναι η ανώτερη μορφή έρωτα. Ο έρωτας στον οποίον δείχνουμε αυταπάρνηση ή ο έρωτας που εξελίχθηκε σε αγάπη. Πραγματική σχέση αγάπης. Στην αγάπη νιώθουμε κάπως σαν δικό μας αυτοδίδακτο καθήκον να προσφέρουμε διαρκώς στο αγαπημένο πρόσωπο, Χωρίς να έχουμε προσμονή ανταπόδοσης. Διότι δεν μας χρειάζεται καμία ανταπόδοση.

 

Τι θέλει να θυμάσαι ο ψυχολόγος;

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου τονίζει τέλος ότι συχνά, το ένα είδος έρωτα που νομίζουμε εμείς για τη σχέση μας δεν συμπίπτει με το είδος που έχει στο νου του ο ή η σύντροφός μας. Οπότε αν αναγνωρίσατε σε ένα από τα παραπάνω είδη τη σχέση σας, δεν σημαίνει ότι στο ίδιο είδος πιστεύει ότι ανήκετε και ο αγαπημένος σας. Δυστυχώς, όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν μόνοι τους τον τύπο έρωτα πού ζητούν από τη μεριά τους αλλά και τη θέση στον τύπο έρωτα που έχουν από τη μεριά του συντρόφου, συχνά χρειάζεται να το ανακαλύψουν μέσα από ψυχοθεραπεία.

Αγαπημένο