ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα 5 στάδια μετά το χωρισμό και πώς να τον ξεπεράσεις

Η διαδικασία του "πένθους"!
07.03.2022
3
'
Τα 5 στάδια_μετά το χωρισμό_και ο τρόπος να το ξεπεράσεις Χωρισμός_στάδια

Είναι τελικά ο χωρισμός ένας μικρός “θάνατος”;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνιστά μια από τις πιο δύσκολες και συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα 5 στάδια χωρισμού και πως να ξεπεράσεις τον πρώην σου!

Άρνηση και Ελπίδα επανασύνδεσης

Εικόνα
break up

 

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τον χωρισμό, τα συναισθήματά σου εναλλάσσονται, όπως τα καρτούν στην τηλεόραση. Αρνείσαι αρχικά να αποδεχτείς το γεγονός και προσπαθείς να παρηγορηθείς με την ελπίδα της επανασύνδεσης.

Kοιτάς ανά δευτερόλεπτο το κινητό σου, περιμένοντας εναγωνίως ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα, ένα σημάδι τέλος πάντων, καθώς η συνειδητοποίηση του χωρισμού απαιτεί χρόνο.

Ίσως σε αυτό το διάστημα, να επιδοθείς σε περιστασιακές σχέσεις, σε ξενύχτια και παρορμητικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να προσποιηθείς ότι δεν ενδιαφέρεσαι πια, ότι δε σε “ακουμπάει” το γεγονός και ότι ανήκει στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, ο ψυχικό σου κόσμος βρίσκεται σε αποδιοργάνωση. 

Φόβος και Απόγνωση

Εικόνα
break up

 

Σε ένα επόμενο στάδιο, αρχίζει να σε κυριεύει ο φόβος και τo άγχος, διότι βιώνεις μια σειρά από αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Είναι το σημείο που αρχίζεις να συνειδητοποιείς την απώλεια του προσώπου που αποτελούσε για εσένα σημείο αναφοράς.

Θλίψη και Ενοχές

Εικόνα
break up

 

Η ανασφάλεια για το μέλλον, η μοναξιά και η ανάγκη προσαρμογής σε νέα δεδομένα, σου προκαλούν έντονη σύγχυση που αδυνατείς να διαχειριστείς αρχικά. Οδηγείσαι λοιπόν σταδιακά, σε μια περίοδο θλίψης, πόνου και ενοχής.

Τσακίζεις τα σοκολατάκια, βάζεις σε επανάληψη την πιο καταθλιπτική playlist και μιλάς ατελείωτες ώρες με φίλους και γνωστούς. Μα που να είναι τώρα; Μα να μη με σκέφτεται καθόλου; Μα δε θα ξαναμιλήσουμε ποτέ;  Όλα αυτά και άλλα τέτοια στροβιλίζουν στο κεφάλι σου και ταράσσουν το εσωτερικό του, που μοιάζει με τα μπλεγμένα σου handsfree.

Μάθετε ακόμη: Χώρισες και δεν μπορείς να το ξεπεράσεις; 5 tips για να προχωρήσεις μπροστά

Θυμός και Εκδίκηση 

Εικόνα
break up

 

Κι ενώ προσπαθείς να ξεμπλέξεις τα "handsfree", αυτά μάταια περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Έτσι, και εσύ, φτάνεις στο στάδιο του θυμού και της ανάγκης για "εκδίκηση". Με σύμμαχο και τους φίλους σου, η λέξη από «Μ» πάει και έρχεται και τα κοσμητικά επίθετα συμπληρώνουν κάθε σου πρόταση. Βέβαια, ο θυμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απαραίτητος και σηματοδοτεί την ωρίμανση της ιδέας της απώλειας.

Συνειδητοποίηση του χωρισμού

Εικόνα
break up

Η διαδικασία του “πένθους” ολοκληρώνεται με την αποδοχή του χωρισμού και την επιθυμία για νέα σχέδια. Έχοντας συνειδητοποιήσει την απώλεια και έχοντας βιώσει μια πληθώρα συναισθημάτων, μπορείς πλέον να αναγνωρίσεις τα θετικά και τα αρνητικά της σχέσης, χωρίς την τάση να εξιδανικεύεις ή να δραματοποιείς τις καταστάσεις. Πρόκειται για το σημείο της λύτρωσης, το οποίο θα μοιάζει με τον ερχομό της άνοιξης.

Η εσωτερική ανεμοθύελλα βέβαια, σαρώνει στο πέρας της όχι μόνο τα συναισθήματά σου, αλλά και την καθημερινότητα σου, δημιουργώντας ένα ντόμινο. Αδυνατείς να είσαι αποδοτικός στη δουλειά σου, παραμελείς τις υποχρεώσεις σου ή το ακριβώς αντίθετο. Επικεντρώνεσαι με μανία σε οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή.

Όπως και να 'χει, το τέλος μιας σχέσης αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία, που διαταράσσει  κάθε τομέα λειτουργικότητας του ανθρώπου. Απαιτείται λοιπόν η επανασύνδεση με τον εαυτό μας. Έτσι, θα απομακρυνθούμε από τα αρνητικά συναισθήματα του χωρισμού, που εμφανίζονται με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση σε κάθε άνθρωπο που πενθεί το τέλος μίας σχέσης.

Δείτε επίσης4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν δώσεις τέλος σε μια σχέση

Αγαπημένο