ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σεξουαλική υγεία την περίοδο COVID

5 έμμεσοι αλλά ασφαλείς τρόποι που προτείνει η ειδικός.
5
'
sex distance shutterstock

Τα χρόνια που το ασφαλές σεξ ήταν συνώνυμο με τη χρήση προφυλακτικού έχουν παρέλθει. Η ερωτική συνεύρεση προϋποθέτει το λιγότερο χάδια και φιλιά, που για τον ιό SARS-CoV-2 αποτελούν και από μόνα τους τρόπο μετάδοσης. Σεξ και πανδημία, επομένως, είναι ένας δύσκολος συνδυασμός.

Αν μάλιστα ανήκεις σε «ομάδα υψηλού κινδύνου» και δεν έχεις εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσέχεις περισσότερο.

Ακόμη, όμως, και η εκ των πραγμάτων σεξουαλική αποχή από τον ή τη σύντροφό σου λόγω γεωγραφικής απομάκρυνσης και η επιβεβλημένη απομόνωση δε σημαίνουν ότι πρέπει να αποκλείσεις το σεξ από τη ζωή σου και να βάλεις την ερωτική φαντασία σου σε αναμονή και τη libido σε λήθαργο.

Αν δεν ζεις με κάποιο σύντροφο, απλά ίσως χρειάζεται να αλλάξεις τις σεξουαλικές σου συνήθειες και να εξοικειωθείς με το εικονικό, έμμεσο και εξ αποστάσεως σεξ. 

Και αν είσαι singles, τίποτα δεν σε εμποδίζει να δικτυώνεσαι σε ιστότοπους γνωριμιών και να επικοινωνείς ερωτικά εξ αποστάσεως με  νέους υποψήφιους συντρόφους (τι αποκαλύπτει ο αριθμός των σεξουαλικών σου συντρόφων για τη σεξουαλική σου υγεία), ενώ αναμένεις να ελεγχθεί η πανδημία.

«Και στις δυο περιπτώσεις η δημιουργικότητα και ευρηματικότητα που διαθέτουμε, μπορεί να σου επιφυλάσσουν ωραίες εκπλήξεις» επισημαίνει η  Αλεξάνδρα Μιχοπούλου, κλινικός ψυχολόγος -σεξολόγος, επιστημονική συνεργάτης του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, που μας προδιαθέτει με το πιο αισιόδοξο motto:

«Ο καλύτερος τρόπος  να νικήσουμε τον ιό δεν είναι να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει, αλλά να προστατευθούμε επιστρατεύοντας τη φαντασία μας».  Η ίδια συμβουλεύει  για την προστασία της μετάδοσης του ιού τη σωματική απόσταση και την επιλογή  του «έμμεσου σεξ», καθώς και του «εικονικού σεξ» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όπως εξηγεί, σε ό,τι αφορά τις ερωτικές σχέσεις σε σεξουαλικό επίπεδο, η περίοδος περιορισμού (που συνδέεται με την επιδημία COVID-19) προσφέρει στα ζευγάρια χρόνο για να εξερευνήσουν τη φαντασία τους, η οποία αποτελεί πηγή σεξουαλικής διέγερσης.

Εάν για λόγους ασφαλείας χρειάζεται να αποφύγεις τη στενή επαφή, το σεξ μπορεί να είναι εφικτό και από απόσταση αν υιοθετήσεις πρακτικές  όπως το  sexting, το τηλεφωνικό σεξ, το σεξ με βιντεοκλήση, κλπ., που θα αναπτυχτούν πιο κάτω διεξοδικά από την ειδικό, που όμως προειδοποιεί:

«Πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους, ανταλλάξτε με τον ή τη σύντροφό σας ερωτήσεις και απαντήσεις με τις απαραίτητες εκμυστηρεύσεις και αποκαλύψεις, θα πρέπει να αισθανθείτε πρώτα και οι δυο ασφαλείς, στο σωστό μήκος κύματος και timing και με κοινές προσδοκίες και όρια, ώστε να μην αιφνιδιαστείτε από κάποια απροσδόκητη εξέλιξη».

 

Sexting

 Είναι η ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων με ηλεκτρονικό μέσο. Συνήθως χρησιμοποιείται για προετοιμασία ώστε να ανέβει το επίπεδο διέγερσης. Η κατάλληλη, όμως, επιλογή λέξεων στους ερωτικούς ή σεξουαλικούς διαλόγους είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Υπάρχουν λέξεις που διεγείρουν πολλούς ανθρώπους ή αντίθετα τους απωθούν. Μαθαίνοντας σιγά σιγά για τις αγαπημένες του λέξεις, θα ξέρεις ακριβώς ποιες θα χρησιμοποιήσεις με τον σύντροφό σου.

Ωστόσο, μερικές φορές προκύπτουν προβλήματα με το sexting. Ορισμένα μηνύματα μπορεί να παρερμηνευθούν, να δημιουργήσουν δυσφορία στο ζευγάρι ή μερικές φορές ακόμη και να δημοσιοποιηθούν, σκόπιμα ή όχι.

Για να κατακτήσεις την τέχνη του sexting ως ζευγάρι, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους, πρώτον χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη εφαρμογή, π.χ. Whats App, που κρυπτογραφεί τα μηνύματά σου (σε αντίθεση με τα μηνύματα SMS του τηλεφώνου). Δεύτερον, προστάτεψε την ταυτότητά σου:  συμφώνησε να αποστέλλετε μεταξύ σας "καθωσπρέπει" φωτογραφίες είτε πιο τολμηρές φωτογραφίες όπου δεν φαίνεται το πρόσωπο.

Τρίτον, να παραμένεις ο εαυτός σου: Ενώ το sexting μπορεί να είναι κάτι πολύ νέο για εσένα, είναι σημαντικό να διατηρήσεις όσο το δυνατόν πιο φυσική συμπεριφορά και μη μετατρέψεις τον εαυτό σου σε άλλο άτομο. Δεν χρειάζεται να μπεις σε ρόλο ηθοποιού και να υπερβάλλεις στους διαλόγους σου περισσότερο από το απαραίτητο. Μπορείς όμως να το δεις σαν ένα «εργαλείο», για να εξερευνήσετε μαζί με τον σύντροφό σου τις φαντασιώσεις σας. Μόλις ανέβει ο ερωτικός ενθουσιασμός με το sexting, μπορείτε να προχωρήσετε στο "Θέλω πραγματικά να ακούσω τη φωνή σου".

 

Τηλεφωνικό σεξ

Το ότι δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο μαζί, κοιτάζοντάς τον στα μάτια, μερικές φορές σας κάνει και τους δύο να αισθάνεστε πιο ελεύθεροι να εκφράσετε τι φαντασιώνεστε. Όμως, θα πρέπει να θυμάστε πάντα να ενεργείτε εντός των ορίων σας, αφού συμφωνήσετε σχετικά με αυτά και οι δύο. Δηλαδή, εάν έχει γίνει σαφές ότι κάτι απαγορεύεται, το να το περιγράψεις απλώς μέσω τηλεφώνου αντί να το εκτελέσεις, αυτό δεν καθιστά την πράξη αποδεκτή. Ο σκοπός είναι να χαλαρώσετε οι δυο σας λίγο τα όρια σε λεκτικό επίπεδο -αν βέβαια μπορείτε- και όχι να τα καταργήσετε. Εκτός από την έκφραση ερωτικών συναισθημάτων στο επόμενο στάδιο μπορείτε να μιλήσετε για το σεξ, για τις επιθυμίες σας, με τρόπο soft, πιο τολμηρό ή hard, με ερωτικές εκφράσεις που αρέσουν σε εσένα και ταυτόχρονα στον ή στη σύντροφό σου. Διηγηθείτε εναλλάξ τι σας αρέσει. Δεν μπορεί να κάνετε λάθος απλά λέγοντας αρχικά πράγματα που συνήθως κάνετε ή θα θέλατε να κάνετε στο κρεβάτι μαζί. Στη συνέχεια μπορείτε αν θέλετε να περάσετε στο επόμενο επίπεδο, στην έκφραση πιο οικείων και κρυφών  φαντασιώσεων. Να θυμάσαι ότι το τηλεφωνικό σεξ βασίζεται περισσότερο στη φαντασία από τις άλλες εναλλακτικές εξ αποστάσεως μεθόδους. Έτσι, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκπληρώσετε με λεκτικό τρόπο και πράγματα που εσύ ή ο σύντροφός σου ίσως δεν θα δοκιμάσετε ποτέ στην πράξη στην πραγματική ζωή.

Ηχητικό μήνυμα

Μπορεί να βοηθήσει σε όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής εξ αποστάσεως. Ένα μικρό απόσπασμα, ένα τραγούδι που τραγουδάς με τη φωνή σου μπορεί να ισοδυναμεί με όλα τα χάδια των προκαταρκτικών και να φέρει ποιητικά τον ή τη σύντροφο σε μια κατακόρυφη, γεμάτη εικόνες άνοδο της ερωτικής διέγερσης. Για τους ερωτευμένους, πάντως, δεν υπάρχει τίποτα πιο ερωτικό από τον ήχο της φωνής του αγαπημένου προσώπου. Η φωνή είναι τρόπος έκφρασης του σώματος του άλλου που παραπέμπει στην ενέργειά του, στο βαθύτερο είναι του, σε όλα όσα μας συγκινούν σε εκείνον ή εκείνη. Η φωνή ενσαρκώνει την ενέργεια του άλλου και τον τρόπο του να είναι στον κόσμο, αν είναι διστακτικός ή σίγουρος, βγάζει τον ανδρισμό ή τη θηλυκότητα.

Βιντεοκλήση με κάμερα web

Αρκεί να είστε και οι δύο σε ασφαλή χώρο, μπορείτε να το δοκιμάσετε από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone σου συνδέοντας την ενσωματωμένη κάμερα. Μόλις ο σύντροφός σου ανταποκριθεί, εξαρτάται από εσένα να αφήσεις ελεύθερα τα συναισθήματά σου. Εδώ η κίνηση, η χειρονομία προστίθεται στη λέξη και μπορείς να δεις την έκφραση της σεξουαλικότητά σας ζωντανά, χωρίς να χρειάζεται να περιγράφετε τα πάντα.

Με προσοχή, αφού υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις. Βέβαια θα σκεφτείς ότι, αν καταγράφονται οι ερωτικές σας στιγμές με τον σύντροφό σου μέσω webcam, δεν είναι για δημοσίευση στο Διαδίκτυο, αλλά για προσωπική χρήση με προθέσεις αθώες. Όμως, κανείς δεν είναι ασφαλής από μια οδυνηρή διάλυση, υποκλοπή  ή ακόμη και χάκερ. Θα πρέπει να έχεις ακούσει εκείνες τις ιστορίες θυμωμένων πρώην  που δημοσιεύουν τις ιδιωτικές φωτογραφίες και βίντεο του άλλου μισού τους μετά το χωρισμό. Ξεκίνησε, λοιπόν, με μια πολιτική «μηδενικής ανοχής»: κανείς δεν καταγράφει τίποτα. Χωρίς εξαιρέσεις.

Πειραματισμός με sex toys 

Για τα οποία διαβάζουμε στον ξένο τύπο ότι η αύξηση των πωλήσεων σε τέτοια είδη είναι κατακόρυφη στις μέρες μας. Μη διστάζεις να πειραματιστείς με ένα sex toy. To να περιγράψεις την εμπειρία σου στον σύντροφό σου, μπορεί να αποδειχθεί διεγερτική για εκείνον. Tα ζευγάρια που ζουν μακριά, μπορούν να δοκιμάσουν να βάλουν στο παιχνίδι τα "teledildonics", sextoys τηλεκατευθυνόμενα μέσω Η/Υ, όπου ο ένας χειρίζεται το παιχνίδι του άλλου, ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση.  Μάλιστα, η τεχνική αυτή συνδυάζεται με τηλεφωνική ή βιντεοκλήση, ώστε να γίνονται άμεσα αντιληπτές οι αντιδράσεις του συντρόφου.

Chat rooms

Ιστότοποι ανώνυμων συνομιλιών που συναθροίζουν γύρω από ένα θέμα ή σκοπό τους τα ενδιαφερόμενα μέλη. Σε αντίθεση με τα forum, οι συζητήσεις γίνονται στο εδώ και τώρα και μάλιστα δεν υπάρχει αρχειοθέτηση, οπότε μπορείς να μπεις ανά πάσα στιγμή αλλά όχι να ξαναδιαβάσεις μια συζήτηση από την αρχή. Πολλές γνωριμίες για τους singles ξεκινούν εδώ με ψευδώνυμα και οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν όσο τολμηρές θέλουν οι συμμετέχοντες, παραμένοντας ταυτόχρονα ασφαλείς.

  

Τι δεν συστήνεται

Βέβαια, υπάρχει και η μοναχική ικανοποίηση, όταν δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε έναν από τους προηγούμενους τρόπους, που την συνιστούν κάποιες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας πχ. στις ΗΠΑ. Από την πλευρά μας δεν θεωρούμε θετικό για την ψυχική μας υγεία τον περιορισμό αποκλειστικά στον αυνανισμό, που ιδανικά είναι και πρέπει να είναι μια ηλικιακή εξελικτική φάση της συμπεριφοράς σε μια χρονική περίοδο που διαθέτει ο καθένας  για τον εαυτό του, για να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητά του, ώστε να  προσανατολιστεί καλύτερα προς τον άλλο.

 Επίσης, υπάρχει ένα ακόμα πράγμα που μπορεί να  θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα των σχέσεων: Η πορνογραφία. Ή μάλλον μια υπερβολική κατανάλωση πορνογραφικών ταινιών. Εάν είμαστε εθισμένοι στην πορνογραφία, η φαντασία μας συνδέεται μόνο με αυτό και μπορεί να γίνει πολύ φτωχότερη.  

Αγαπημένο