ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αν μόλις χώρισες, μην κάνεις αυτό

8 κινήσεις που πρέπει να αποφύγεις να κάνεις, αν μόλις χώρισες. 
4
'
break up shutterstock

Ακόμα κι αν την απόφαση να χωρίσεις την πήρες εσύ, ο χωρισμός σε κάθε περίπτωση εμπεριέχει ένα ποσοστό πόνου, δεδομένου ότι συνδέεται με το αίσθημα του αποχωρισμού -ένα μηχανισμό που μας τρομάζει από παιδιά.  Για κάποιους μάλιστα μπορεί να είναι πιο δυσβάσταχτο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Όπως εξηγεί η Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, είναι σημαντικό να δούμε τον χωρισμό ως μια μετάβαση, κατανοώντας ότι τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν -απογοήτευση, θλίψη, θυμός- δεν θα διαρκέσουν για πάντα και κάθε μέρα που θα περνάει θα μειώνεται η έντασή τους. Για την καλύτερη συναισθηματική σου εξισορρόπηση καλό θα ήταν να αποφύγεις να:  

Προσποιείσαι ότι είσαι καλά

Στον ή στην πρώην σου, στους φίλους σου, ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό σου. Μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Θυμήσου ότι η άποψη της ψυχολογίας υποστηρίζει ότι ένας χωρισμός ισοδυναμεί με έναν μικρό θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούσαι μία περίοδο πένθους. Μην κρύβεις ή καταπνίγεις την όποια θλίψη σου, γιατί είναι πιο πιθανό να τη σωματοποιήσεις. Επίσης, κανείς δεν πρόκειται να σου συμπαρασταθεί, αν υποκρίνεσαι ότι νιώθεις καλά, οπότε πάλι χαμένος θα βγεις.

Προσπαθείς να παραμείνετε φίλοι 

Αυτό μπορεί να συμβεί, ναι. Όχι, όμως, αμέσως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο πρώην δεν μπορούν να υπάρξουν φίλοι, αν δεν αποδεχτούν ότι άλλα άτομα θα μπουν στη ζωή τους. Μέχρι να γίνει αυτή η αποδοχή χωρίς να πόνο και ζήλιες, μην ονειρεύεσαι φιλίες.

Επιδιώκεις την εκδίκηση

Μιλώντας επικριτικά για το πρόσωπο που χώρισε σε κοινούς γνωστούς; Προχωρώντας σε μία σχέση με πρόσωπο που θα τον ή την πειράξει; Επιστρέφοντας δώρα ως ένδειξη απαξίωσης; Μην κάνεις κινήσεις που μειώνουν την αξία της σχέσης που υπήρξε κάποτε μεταξύ σας.

Επικοινωνείς με οποιονδήποτε τρόπο

Στέλνοντας μηνύματα; Τραγούδια αφιερωμένα; Μεταβιβάζοντας τους χαιρετισμούς σου μέσω κοινών γνωστών; Λάβε υπόψη ότι απαιτείται μία περίοδος σιωπής, για να μπορέσεις να χωνέψεις τον χωρισμό. Απόφυγε επομένως την όποια επικοινωνία. 

Παρακολουθείς κινήσεις στα social

Και κάπως έτσι χάνεις τη ζωή σου και το μυαλό σου. Παρακολουθώντας την κάθε κίνηση του ή της πρώην σου στα κοινωνικά δίκτυα παρασύρεσαι σε μία δίνη λανθασμένων συμπερασμάτων, αφού είναι γνωστό ότι η εικόνα που παρουσιάζουμε όλοι στους “τοίχους” μας δεν είναι πάντα συνυφασμένη με την πραγματικότητα. 

Κόβεις μαλλιά ή χτυπάς τατού

Και καλά. Τα μαλλιά ξαναμακραίνουν. Το τατού όμως, διπλοσκέψου το. Μην κάνεις παρορμητικά πράγματα σε μεταβατικές περιόδους. 

Υποκύπτεις σε εθιστικές συνήθειες

Κάπνισμα, αλκοόλ, φαγητό ανακούφισης… Για να αντισταθείς σε εθισμούς που βλάπτουν, φρόντισε να ξεκινήσεις κάτι θετικό για σένα, που να απασχολεί το μυαλό σου και να εκτονώνει το σώμα σου, όπως γυμναστική  ή περπάτημα. 

Παραιτείσαι 

Έλα τώρα. Ένας χωρισμός δεν σημαίνει ότι τελείωσε η ζωή σου. Ούτε ότι δεν θα υπάρξει  άλλο πρόσωπο για να πορευτείς μαζί του. Ούτε ότι η μοναξιά θα γίνει ο μόνιμος σύντροφός σου. Πολύ περισσότερο είναι λάθος να επικεντρώνεσαι σε ένα μόνο πρόσωπο είτε επειδή θεωρείς ότι ήταν ο ιδανικός σύντροφος είτε επειδή σε απογοήτευσε και σε πόνεσε, ενώ υπάρχουν τόσοι άνθρωποι γύρω σου. Μη χτίζεις τοίχους και απόφυγε ακυρωτικές γενικεύσεις. Είναι σημαντικό η καρδιά σου να παραμείνει ανοιχτή και η σκέψη σου να ελπίζει.


 
Αγαπημένο