ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μη βιάζεσαι να κάνεις σχέση... αν θες να κρατήσει.

Η έρευνα που επιβεβαιώνει ότι αξίζει τον κόπο ο χρόνος αναζήτησης κατάλληλου συντρόφου.
5
'
couple dating shutterstock

Είσαι single σε φάση αναζήτησης συντρόφου; Εδώ και αρκετό καιρό ψάχνεις να βρεις ταίρι; Βαρέθηκες να είσαι μόνος ή μόνη; Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή ίσως νιώθεις άβολα για το γεγονός ότι οι μήνες ή τα χρόνια περνούν κι εσύ δεν έχεις κάνει σχέση. Κι όμως δεν θα έπρεπε. Ιδιαίτερα αν ο λόγος που δεν έχεις κάνει σχέση ακόμα είναι επειδή δεν έχεις βρει αυτόν ή αυτήν που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου

Σύμφωνα με έρευνα, όσοι καθυστερούν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης να βρουν σύντροφο έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να μη χωρίσουν, όταν τελικά κάνουν σχέση.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο ssrn.com μελέτησε 3000 παντρεμένα ζευγάρια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν με βάση τις απαντήσεις ότι εκείνοι που πριν το γάμο αναζητούσαν σύντροφο για ένα διάστημα ενός ή δύο χρόνων είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες διαζυγίου. Ακόμα πιο αυξημένες ήταν οι πιθανότητες για εκείνους που αναζητούσαν μόνιμο σύντροφο για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που είχαν διανύσει τρία ή περισσότερα χρόνια ψάχνοντας για σύντροφο και βγαίνοντας ραντεβού πριν παντρευτούν, είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν.  

Πώς εξηγείται όμως το αποτέλεσμα της έρευνας;

Ρωτήσαμε την ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα και μας απάντησε. 

Το σχόλιο της ειδικού

Πράγματι, όταν κάποιος αναζητά σύντροφο για μία πιο μόνιμη σχέση, γίνεται πιο επιλεκτικός ως προς τη διερεύνηση αυτού που νιώθει πως του ταιριάζει. Βγαίνει με αρκετούς ανθρώπους, παρατηρεί και απορρίπτει αυτόν που δεν του κάνει, έχει κάποια κριτήρια που αναζητά, είναι πιο επιφυλακτικός, λιγότερο παρορμητικός, δεν βιάζεται. Βασικός στόχος να είναι πιο σίγουρος για την επιλογή του, έχοντας εξετάσει παραμέτρους που για τον ίδιο είναι σημαντικές μέχρι να πάρει την τελική απόφαση και να δεσμευτεί με κάποιον που είναι αν όχι ο ιδανικός, τουλάχιστον αυτός που μπορεί να σχεδιάσει και να ζήσει μαζί του στο μέλλον. Συνεπώς, μία σχέση που έχει μπει κατά κάποιο τρόπο «κάτω από το μικροσκόπιο» και έχει εξεταστεί, έχει  και μεγαλύτερες πιθανότητες να αντέξει περισσότερο και να βγει αλώβητη στη φθορά του χρόνου, καθώς δεν έχει σύμμαχο τον παρορμητισμό και τη βιασύνη στα στοιχεία επιλογής. Γενικότερα θα έλεγα πως, όταν θέλουμε να κάνουμε μία πιο «σοβαρή σχέση», καλό είναι να μη βιαζόμαστε. Από τη άλλη όμως δεν θα πρέπει να φτάνουμε και στα όρια της υπερβολής. Πιο απλά, με το να γινόμαστε υπερβολικά επιφυλακτικοί, κλειστοί και απορριπτικοί στην πρώτη γνωριμία, δεν δίνουμε την ευκαιρία - πρώτα από όλα στον εαυτό μας και μετά στον άλλον – να γνωριστούμε. Μπορεί να λέμε πως «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», πολλές φορές όμως μπορεί η μέρα να αλλάξει στην πορεία. Αυτό που συμβουλεύω τους θεραπευόμενούς μου στις συνεδρίες: «δώσε μία δεύτερη και τρίτη ευκαιρία κι αν δεις πως δεν σου κάνει, το αφήνεις».

Ξέρετε, όταν λειτουργούμε απόλυτα, στερούμαστε από πολλές ευκαιρίες που δεν προλαβαίνουμε να εκτιμήσουμε σωστά, βγάζοντας παρορμητικά συμπεράσματα. Άρα, χρειάζεται να δίνουμε περισσότερο χρόνο για να αδράξουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, αποφασίζοντας και με τη λογική αλλά και την καρδιά, αποφεύγοντας παρορμητικές και επιπόλαιες αποφάσεις. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή μην παγιδευτούμε στην αναζήτηση του τέλειου συντρόφου -που φυσικά δεν υπάρχει- η οποία μπορεί να μας καταδικάσει τελικά στη μοναξιά. 

 


 
Αγαπημένο