ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί οι γάμοι και τα διαζύγια έχουν παγώσει

Τι λένε οι ειδικοί για την αναβολή των γάμων αλλά και των διαζυγίων λόγω πανδημίας.
4
'
αναβολή γάμου πανδημία shutterstock

Εντάξει. Είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί ζευγάρια που επρόκειτο να παντρευτούν έχουν αναβάλει τον γάμο τους. Δεν είναι εύκολο να σχεδιάσεις τον γάμο των ονείρων σου υπό συνθήκες lockdown και κοινωνικής απόστασης.

Παρόλο, όμως, που υπάρχει σαφή μείωση του αριθμού των γάμων, αυτή δεν είναι η μόνη παρενέργεια που έφερε στον θεσμό του γάμου η πανδημία.

Πέρα από τα ζευγάρια, που απλά περιμένουν το πότε θα ορίσουν την ημερομηνία του γάμου τους, υπάρχουν κι εκείνα που φαίνεται να έχουν «παγώσει» την απόφαση να παντρευτούν, καθώς η αβεβαιότητα του μέλλοντος δεν τους επιτρέπει να κάνουν τα βήματα που αφορούν την εξέλιξη της σχέσης τους.

Αναμονή διαζυγίων

Στοιχεία όμως από την Αμερική δείχνουν ότι όχι μόνο οι γάμοι αλλά και τα διαζύγια μειώθηκαν τους πανδημικούς μήνες. 

Είναι ήδη γνωστό ότι πολλά ζευγάρια βίωσαν - εν μέσω της πανδημίας - κρίση στη σχέση. Ο εγκλεισμός δημιούργησε εντάσεις και μεγέθυνε προβλήματα που πριν την πανδημία δεν ενοχλούσαν τόσο. Πολλά ζευγάρια αυτή τη στιγμή βιώνουν κρίση στο γάμο, όντας σε κατάσταση εγκλεισμού, όμως παρόλα αυτά δεν προχωρούν στο διαζύγιο, εξηγεί ο Steve Harris, Καθηγητής με αντικείμενο την συμβουλευτική γάμου και την οικογενειακή θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Για ζευγάρια, που είχαν την τάση να χρησιμοποιούν την δουλειά τους για την αποφυγή προβλημάτων, η πανδημία έχει κάνει τα πράγματα απείρως χειρότερα, εξηγεί.

Ο προφανής λόγος καθυστέρησης

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους συμβούλους γάμου, πολλά ζευγάρια αποσύρθηκαν από ένα πιθανό επικείμενο διαζύγιο αλλά και την απόφαση να παντρευτούν λόγω του φόβου ότι το βήμα αυτό θα επιδεινώσει την οικονομική ανασφάλεια που προκαλείται από την πανδημία.

Διάβασε επίσης γιατί «διαλύονται» τα δυνατά ζευγάρια.

Και ο αληθινός ψυχολογικός λόγος 

Συνολικά, οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί εν μέσω της πανδημίας, εξηγεί ο κοινωνιολόγος W. Bradford Wilcox, διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Γάμου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Αυτό τους καθιστά λιγότερο πιθανό να πάρουν αποφάσεις όπως να παντρευτούν, να αποκτήσουν παιδί, αλλά και να χωρίσουν.

Και κάτι ακόμα…

Για ορισμένα ζευγάρια, μια συνέπεια της πανδημίας που προκάλεσε έκπληξη ήταν η ανακάλυψη μιας απιστίας. «Η πανδημία φαίνεται ότι έφερε στο φως πολλές εξωσυζυγικές υποθέσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κρύψουν πια», δήλωσε ο Χάρις, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Μάθε ακόμα ποιοι είναι οι 7 λόγοι που μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από την απιστία σύμφωνα με έρευνα.

Το σίγουρο είναι ένα. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ο αριθμός των διαζυγίων στο άμεσο μέλλον και εφόσον επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, αναμένεται να αυξηθεί. Δεν υπάρχει, όμως, η αντίστοιχη εκτίμηση ότι θα αυξηθούν οι γάμοι. Οι ενδείξεις ότι βαδίζουμε σε μία νέα εποχή όσον αφορά τον θεσμό του γάμου μάλλον φαίνεται να είναι βάσιμες.

Διάβασε ακόμα: 9 χωρισμοί διασήμων και τι μπορεί να σε διδάξουν

Αγαπημένο