ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Φιλίες στη δουλειά: Ναι ή όχι;

Όσο και συμπαθητικοί κι αν σου φαίνεται κάποιοι συνάδελφοι στο γραφείο, θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο μια συναδελφική σχέση να οδηγηθεί σε φιλία. Και υπάρχουν αρκετά που χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με αυτό πριν το τολμήσεις.
2
'

Πολλοί από εμάς έχουμε φίλους από την παιδική μας ηλικία, την εφηβική, τα φοιτητικά μας χρόνια κτλ. Τι γίνεται όμως με τις φιλίες στο χώρο εργασίας; Οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο γραφείο μαζί με τους συναδέλφους τους. Αυτή η συνύπαρξη δεν είναι πάντα ευχάριστη για όλους. Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι αγαπούν τη δουλειά τους αλλά όχι τους συναδέλφους τους. Ένα κακό εργασιακό κλίμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα δημιουργίας εργασιακού άγχους. Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που απευθύνονται σε ειδικούς προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις δύσκολές εργασιακές τους σχέσεις Όλα αυτά δεν ευνοούν έτσι τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και επικοινωνίας. Και σίγουρα μια φιλία σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν είναι εύκολο να θέσει σωστές βάσεις.

Το βασικότερο πρόβλημα στην δημιουργία φιλικών σχέσεων στην δουλεία

Τα μεγαλύτερα προβλήματα  αντιμετωπίζονται  με συναδέλφους που έχουν τάσεις «μακιαβελισμού». Ο «μακιαβελικός» τύπος ανθρώπου έχει την τάση να τοποθετεί τη δική του βούληση πάνω από τη βούληση των άλλων με τρόπο αυταρχικό.  Πρόκειται για ανθρώπους που δύνανται να κάνουν τα πάντα προκειμένου να πετύχουν την προσωπική τους εξέλιξη. Μην ξεχνάς όμως ότι στον εργασιακό χώρο συνυπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι ανθρώπων και εργαζομένων. Αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα είναι  που προκαλεί τις μεγαλύτερες εντάσεις και στη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικά οφέλη από αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα ένα λιγότερο ανοιχτόμυαλο άτομο μπορεί να επωφεληθεί από έναν πιο καινοτόμο συνάδελφο αλλά και το αντίθετο. Πολλές φορές  η έλλειψη πιο πρακτικής σκέψης που ίσως δεν διαθέτει ο δημιουργικός τύπος εργαζομένου, να εξισορροπείται από έναν άλλο συνάδελφο που δρα πιο τυπικά και by the book. Έτσι, όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο ακόμη και διαφορετικές και ετερόκλητες ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν, μόνο όμως εφόσον καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας αλλά και σεβασμού μεταξύ των συναδέλφων.

filia_douleia

Τελικά να κάνω φίλους στη δουλειά;

Κάποιοι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αν έχουν πολύ καλές  εργασιακές-φιλικές σχέσεις τόσο εντός όσο και εκτός της εργασίας, θα αποδίδουν περισσότερο και θα είναι πιο χαρούμενοι στη δουλειά τους. Από την άλλη, κάποιοι εργαζόμενοι  θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να έχεις κάτι παραπάνω από τυπικές σχέσεις μέσα στην εργασία και αποφεύγουν να μεταφέρουν τα της δουλειάς στην εκτός εργασίας,  ζωή τους. Αυτό που έχω να σας πω εγώ είναι ότι  σε μια ομάδα η ισορροπία είναι σημαντική, γιατί πλέον καλείσαι να συνεργαστείς με συναδέλφους και να αξιολογηθείς για το πόσο καλά συνεργάστηκες  για αυτό οφείλεις να έχεις μια αρμονική συνύπαρξη μαζί τους. Το αν θα τους κάνεις φίλους εξαρτάται από σένα.  Απλά , σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναλογιστείς τις πιθανές συνέπειες μιας αρνητικής έκβασης. Ένας  τσακωμός πάνω στη δουλειά μπορεί να δημιουργήσει  βαθύτερη κρίση αλλά και ζήλεια με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η ομάδα και να φθαρείς και εσύ ψυχολογικά εξαιτίας της έντασης που δημιουργήθηκε με τον συνάδελφο-φίλο σου. Αν επιλέξεις λοιπόν, να κάνεις φίλους από τη δουλειά σου φρόντισε να βάλεις σαφή και διακριτά όρια ώστε να μην έχεις περαιτέρω προβλήματα.

 

Αγαπημένο