ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δουλειά με τον κολλητό σου: Είναι το απόλυτο όνειρο ή η καταστροφή;

Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις, τα υπέρ και τα κατά.
3
'
δουλειά με τον κολλητό σου

Υπάρχουν άπειρα σκίτσα ή memes εκεί έξω που σχετίζονται με το πώς είναι να δουλεύεις με τον κολλητό σου. Άλλοι υποστηρίζουν πως είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί, και άλλοι ότι η δουλειά με τον κολλητό σου μπορεί να επιφέρει πρόβλημα στην μεταξύ σας σχέση ή και συνεχείς τσακωμούς. Έρευνα από την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας Good & Co αναφέρει ότι το 65% των εργαζομένων διατηρούν μια στενή φιλία με τουλάχιστον έναν συνάδελφο. Αυτοί οι τύποι σχέσεων μπορούν να ενισχύσουν την ικανοποίηση και την αφοσίωση των εργαζομένων, αναφέρεται μεταξύ άλλων. Οι ερευνητές της Good & Co διαπίστωσαν ότι το 54% των εργοδοτών πιστεύουν ότι οι ισχυρές εργασιακές σχέσεις βελτιώνουν την εταιρική κουλτούρα.

«Οι σχέσεις έχουν σημασία επειδή μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα, καθιστώντας μας πιο παραγωγικούς», έγραψε η Catherine Fisher, ανώτερη διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ και επικοινωνιών στο LinkedIn. «Είναι πολύ πιο εύκολο να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου με κάποιον αν έχεις δημιουργήσει μια σταθερή σχέση ή το να ζητάς από κάποιον συμβουλή αν τον νιώθεις κοντά σου», λέει η ίδια. 

Η έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν όλο και περισσότερο ένα ευχάριστο κλίμα στην δουλειά τους, σχεδόν όσο μια καλή αμοιβή. Περίπου το 36% των εργαζομένων δηλώνουν ότι ανυπομονούν να πάνε στη δουλειά όταν εργάζονται με έναν φίλο και το 31% αισθάνονται ισχυρότεροι και πιο πολύτιμοι. Οι φιλίες στο χώρο εργασίας δεν μένουν μόνο στο χώρο εργασίας. Μετά τις ώρες εργασίας, το 59% των φίλων του γραφείου βρίσκονται και σε άλλους χώρους, το 50% μιλούν μεταξύ τους μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και το 42% αλληλεπιδρούν στα κοινωνικά μέσα. Οι φίλοι εργασίας, λοιπόν, είναι συχνά και κολλητοί μας. Φυσικά, είναι πάρα πολύ πιθανό σε περιόδους που εσύ ή ο κολλητός σου ψάχνετε για δουλειά, να προτείνει ο ένας τον άλλον στον ανώτερό του και τελικά να βρεθείτε να εργάζεστε στην ίδια εταιρία. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ψάχνεις να βρεις την χρυσή τομή;

Οι παγίδες του να δουλεύεις με τον κολλητό σου

Υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα πρέπει να προσέξεις, αφού πάντα μπορεί να πέσεις σε μια από τις παρακάτω παγίδες:

  • Μπορεί να ξεχάσεις το επαγγελματικό σου ύφος και να παρά-είσαι φιλικός με τον κολλητό σου, εν ώρα εργασίας.
  • Μπορεί να σου προσθέτει και τις δικές του εκκρεμότητες ή εσύ να κάνεις το ίδιο, ακριβώς επειδή είναι «ΟΚ». 
  • Μπορεί να τσακωθείτε άσχημα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ακριβώς λόγω δουλειάς.

Πώς να κάνεις το όλο θέμα να δουλέψει για εσένα

Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να καταφέρεις το απόλυτο όνειρο: Το να δουλεύεις με τον κολλητό σου χωρίς η φιλία σας να σας εμποδίζει από το να αγγίξετε την κορυφή.

Και εδώ όμως, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθείτε:

  • Αφήστε την δουλειά στην δουλειά και την φιλία σας για όταν είστε εκτός γραφείου. Μην μιλάτε για εργασιακά ζητήματα όταν χαλαρώνετε εκτός δουλειάς, αλλά ούτε και για προσωπικά ζητήματα όταν κανονικά θα έπρεπε να εργάζεστε. 
  • Έχετε πάντα στο νου σας πόσο σημαντικός είναι ο ένας για τον άλλον και αποφύγετε να είστε ανταγωνιστικοί μεταξύ σας.
  • Σε περίπτωση διαφωνίας, λύστε το θέμα άμεσα.

Εν κατακλείδι, κανείς (ούτε καν οι ειδικοί) δεν μπορεί να καταλήξει στο αν το να δουλεύεις με τον κολλητό σου είναι το απόλυτο όνειρο ή ο απόλυτος εφιάλτης. Αναμφίβολα υπάρχουν θετικά και αρνητικά, όπως και σε καθετί άλλωστε, ωστόσο το αν θα είστε το δίδυμο της καταστροφής ή της επιτυχίας, εξαρτάται καθαρά από εσάς. Σε κάθε περίπτωση, η προσωπική μου άποψη είναι ότι αξίζει να δώσεις στο εν λόγω σενάριο μια ευκαιρία.

Αγαπημένο