ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αυτός είναι ο λόγος που τρελαίνεσαι με την μυρωδιά του συντρόφου σου

Το να μυρίζεις το πουκάμισο του συντρόφου σου, μπορεί να συμβάλλει ευεργετικά στην υγεία σου!
3
'
πουκαμισο ανδρικο istock

Το να "βυθίζεις" το πρόσωπό σου στο πουκάμισο του συντρόφου σου και ταυτόχρονα ν’ αναπνέεις βαθιά το άρωμά του, μπορεί για τις περισσότερες γυναίκες να φαντάζει ως κάτι το ρομαντικό και ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Τι γνώμη έχει όμως η επιστήμη γι’ αυτό;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Personality and Social Psychology” από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το να μυρίζεις το άρωμα του συντρόφου σου, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ περίεργο για τους ερευνητές, ο εμπνευστής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας, Frances Chen, υποστηρίζει πως η ιδέα για την μελέτη αυτή, προήλθε από το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ κοινή συνήθεια.

Εικόνα
zeugari
istock 

 

Διάβασε ακόμα: Ανεξήτητη ερωτική έλξη: Τα Σημάδια ότι μεταξύ σας υπάρχει σεξουαλική έλξη.

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος γυναίκες και άντρες εκ των οποίων το 80% των γυναικών και το 50% των αντρών υποστήριξαν ότι είχαν μυρίσει σκόπιμα ένα ρούχο του συντρόφου τους και τα συναισθήματα που ένιωσαν μετά από αυτό, ήταν εκείνα της άνεσης και της ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 96 ζευγάρια. Οι άνδρες κλήθηκαν να φορέσουν ένα απλό άσπρο μπλουζάκι για 24 ώρες, κατά την διάρκεια του οποίου έκαναν μπάνιο με αρωματικά σαπούνια και απαγορεύτηκε να κάνουν χρήση οποιουδήποτε σπρέι σώματος. Τα πουκάμισα αυτά τοποθετήθηκαν στην συνέχεια σε πλαστικές σακούλες και τα πάγωσαν προκειμένου να διατηρηθεί το άρωμα.

Μετά απο κάποιες μέρες, δόθηκε στις γυναίκες από ένα πουκάμισο να μυρίσουν για ένα λεπτό, χωρίς να γνωρίζουν αν το πουκάμισο ήταν φορεμένο απ’ τον σύντροφό τους ή από κάποιον άλλον ξένο. Στην συνέχεια, υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία άγχους, με την μορφή μιας αυτοσχέδιας συνέντευξης εργασίας. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια προκειμένου να προσδιορίσουν το άγχος που ένιωθαν και οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι γυναίκες που μύριζαν τα πουκάμισα του συντρόφου τους, παρουσίασαν λιγότερο άγχος από εκείνες που είχαν μυρίσει ένα ξένο πουκάμισο. Επιπλέον, τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών, αυξήθηκαν μόλις μύρισαν το πουκάμισο ενός ξένου και όχι του συντρόφου τους. Με άλλα λόγια, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα φαινόμενο « ξένου κινδύνου», λόγω του γεγονότος ότι το άγνωστο άρωμα τους προκαλούσε ανησυχία και όχι ηρεμία.

Ουσιαστικά, η έρευνα υποδηλώνει ότι κάτι τόσο απλό όσο το να πάρεις το ρούχο που φορούσε ο σύντροφός σου,  θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους όταν βρίσκεται μακριά απ’ το σπίτι και από κοντά του. 

Μάθε και αυτό: Γιατί ερωτευόμαστε τους λάθους ανθρώπους;

Αγαπημένο