ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε πρέπει να τα παρατήσεις;

Μήπως η επιμονή σου αντί τελικά να σε οδηγεί σε νίκη σε εξαντλεί; Πριν το πάρεις πεισματικά δες πως μπορείς να παραιτηθείς, χωρίς κόστος για την υγεία σου.
4
'
γυναίκα μετά από παραίτηση istockphoto

Ο Αμερικανός ηθοποιός, διάσημος για τα αποφθέγματά του, Β.Σ. Φιλντς είχε κάνει τη βαθυστόχαστη δήλωση «Αν δεν πετύχεις με την πρώτη, προσπάθησε ξανά. Μετά, παράτα τα. Δεν υπάρχει λόγος να τρελαίνεσαι». Το θέμα είναι ότι και η επιστήμη το υποστηρίζει αυτό. Αντίθετα με τη λαϊκή σοφία, η ικανότητα να τα παρατάμε μας κάνει πιο υγιείς - και πιο εύπορους - από ότι η εξαντλητική επιμονή.

Να τα παρατήσεις ή όχι;

Πρόσφατα, οι ψυχολόγοι Γκρέγκορι Μίλερ και Κάρστεν Ρος αποφάσισαν να μελετήσουν την πνευματική και σωματική υγεία ανθρώπων που αρνούνται να παραιτηθούν και ανθρώπων που εγκαταλείπουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με ανέφικτους στόχους. Η δεύτερη ομάδα - οι «ηττοπαθείς» - ήταν πιο υγιείς από τους επίμονους συμμετέχοντες στην έρευνα, σχεδόν σε κάθε πεδίο. Είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας, από πεπτικά προβλήματα μέχρι εξανθήματα, και επεδείκνυαν λιγότερα δείγματα ψυχολογικού στρες.

Σε άλλη μελέτη, που παρακολουθούσε μια ομάδα εφήβων για ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες που τα παρατούσαν  είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα μια πρωτεΐνης που συνδέεται με τη φλεγμονή σε σχέση με τους πιο πεισματάρηδες. Έτσι, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασθένειες αργότερα στη ζωή τους.

Ο μηχανισμός που βοηθά τους ανθρώπους να παραιτηθούν, ανακάλυψαν ο Μίλερ και η Ρος, δεν είναι η σοφία αλλά η ήπια κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που προσπαθούν επί ματαίω τελικά παθαίνουν κατάθλιψη για την αυξανόμενη αποτυχία τους, ενώ αυτοί που αντιδρούν σ' αυτή την κατάθλιψη με το να παραιτούνται μόλις πρωτοεμφανίζεται, απολαμβάνουν οφέλη.

Διάβασε αυτό: Το "σύνδρομο της παραίτησης": Η νέα μορφή κατάθλιψης που αφορά παιδιά

Εικόνα
istockphoto

 

Το κέρδος της παραίτησης

Το γεγονός ότι επιμένουμε σε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε αποτελεί παράδειγμα του πώς προσεγγίζουμε τη ζωή και χωρίς αμφιβολία εξηγεί πολλά προβλήματα, όπως τα προβλήματα πέψης, τα εξανθήματα και οι ασθένειες που προκαλεί η φλεγμονή (όπως τα αυτοάνοσα). Ωστόσο, οι επιπλοκές δε σταματούν εδώ: το να μην παραιτείσαι μπορεί να είναι πηγή και οικονομικών προβλημάτων, εκτός από σωματικών.

Κάθε πρωτοετής φοιτητής οικονομικών μαθαίνει για την «Πλάνη του Κόνκορντ», αν και κανείς κυριολεκτικά δεν τη θυμάται όταν κάνει επιλογές εξόδων. Η Πλάνη του Κόνκορντ είναι ένα οικουμενικό ανθρώπινο λάθος. Αναφέρεται στην τάση να πετάς λεφτά για άχρηστο σκοπό προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα λάθη σου, αφιερώνοντας περισσότερους πόρους σ' αυτά. Για παράδειγμα, ένας χαρτοπαίκτης που έχασε μια μικρή περιουσία είναι πιθανό να μείνει και να χάνει κι άλλα χρήματα επειδή πιστεύει ότι θα τα ξανακερδίσει. “Έχω πέσει έξω € 10.000” σκέφτεται. “Πρέπει να συνεχίσω να παίζω μέχρι να τα πάρω πίσω - δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα η γκίνια”. Κάπως έτσι δουλεύει η ανθρώπινη ψυχολογία. Δε λειτουργεί έτσι, όμως, και η πραγματικότητα. 

Ένας χαρτοπαίκτης δεν έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την 500ή φορά που παίζει ρουλέτα από τις προηγούμενες 499. Όμως ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας πηγαίνει σε αντισταθμιστικά πράγματα - σκάρτα αυτοκίνητα, σπίτια που ζητάνε μονίμως χρήματα, απαίσιες σχέσεις, προσωπικές μάχες - που απλώς δε λειτουργούν. Το να μάθεις να παραιτείσαι όταν δεν τα πας καλά, όταν το σώμα σου με ήπια μορφής κατάθλιψη σε προειδοποιεί ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να πάνε καλύτερα, είναι μια από τις καλύτερες επιδεξιότητες στα οικονομικά και στη ζωή γενικότερα που μπορείς να αποκτήσεις.

Πώς να τα παρατάς

Εικόνα
istockphoto

 

Ακολούθησε την ευθεία οδό

Να είσαι ευθύς και έντιμη στην παραίτησή σου. Γλιτώνεις χρόνο, συναισθηματικό ξόδεμα αλλά και χρήματα.

Μην αντιστέκεσαι

Αν προσπαθείς μάταια να παραιτηθείς από κάτι που κάνεις καταναγκαστικά, προσπάθησε να παραιτηθείς από την προσπάθεια του να… παραιτηθείς. Όπως λένε οι ψυχοθεραπευτές, «Αυτό στο οποίο αντιστεκόμαστε, επιμένει να επανέρχεται» κι αυτό ισχύει ειδικά για τις κακές συνήθειες. Οι αποφάσεις τύπου «Θα κόψω το/τις/τα...» που κάνεις κάθε χρόνο είναι βέβαιες αποτυχίες που σε καταβάλλουν, ίσως να πρέπει να σταματήσεις να παραιτείσαι και να δεις τι θα συμβεί. Απλώς δοκιμασέ το πριν το απορρίψεις.

Παράτα τα στη σωστή στιγμή

Αν π.χ. σταματήσεις να πηγαίνεις στη δουλειά, θα σε απολύσουν αλλά το να κάνεις την... πάπια μερικές φορές είναι μια εναλλακτική. Αρκεί να έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι η κατάλληλη στιγμή είναι αυτή που θα έχεις ορίσει εσύ. Σύντομα όμως.

Διάβασε ακόμη: Μobbing: Mήπως είσαι θύμα και δεν το ξέρεις;

Αγαπημένο