ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς το άγχος σε «τρώει»

Όταν το στρες επιμένει και είναι χρόνιο, οι μηχανισμοί αντιμετώπισής του δεν κάνουν τη δουλειά τους και τα επινεφρίδια μειώνουν τη λειτουργικότητά τους. Αποτέλεσμα; Το άγχος να σε... τρώει!
2
'
γυναίκα τρώει τα νύχια της άγχος istockphoto

Ευερεθιστότητα, μεταβολές στη διάθεση, διαταραγμένος ύπνος, μεταβολικές παθήσεις και αύξηση βάρους. Ενός κακού μύρια έπονται. Το στρες μας «τρώει» εσωτερικά. Και παρόλο που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα εξακολουθούμε να διαθέτουμε το ίδιο DNA με τους πρωτόγονους. Το νευρικό και ορμονικό μας σύστημα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του «άγριο-θηρίο-θα-μας-καταβροχθίσει» και «πιεστικά-deadlines-στη -δουλειά». Η ανταπόκριση στο στρες είναι πάντα η ίδια.

Διάβασε ακόμη: 4 αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση του στρες πριν τον ύπνο

 

Το «εργοστάσιο» του στρες

Ο οργανισμός μας όταν βρίσκεσαι υπό στρες εκκρίνει τρεις ορμόνες: αδρεναλίνη, νορεπινεφρίνη και κορτιζόλη, οι οποίες παράγονται από τα επινεφρίδια. Η αδρεναλίνη ενεργοποιεί τον μηχανισμό διάσπασης του γλυκογόνου που βρίσκεται στο συκώτι και αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η νορεπινεφρίνη στέλνει αίμα από περιφερειακές περιοχές π.χ. δέρμα, σε πιο βασικές, όπως είναι οι μύες. Η κορτιζόλη αν και δρα καθυστερημένα, όταν εκκρίνεται υπερβολικά μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξήσει την πίεση του αίματος και του σακχάρου ενώ επηρεάζει και τις ενδορφίνες σεροτονίνη, ντοπαμίνη και οκυτοκίνη. Όλο αυτό έχει τα εξής αποτελέσματα:

Εικόνα
istockphoto

Απώλεια μαγνησίου

Η απελευθέρωση των ορμονών του στρες οδηγεί στη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών και συνεπώς στην απώλεια μαγνησίου. Η έλλειψή του δημιουργεί κόπωση.

Δες ακόμηTα 5 ηχηρά σημάδια που υποδηλώνουν έλλειψη μαγνησίου

Μειώμενη ευεξία

Η υπερβολική απελευθέρωση κορτιζόλης διαταράσσει τη σύνθεση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, απαραίτητες για την ευεξία. Η μείωσή τους οδηγεί σε κόπωση και διαταραχές της όρεξης.

Σε ενδιαφέρει επίσης: Οι έξυπνες συσκευές μειώνουν την ευεξία σου

Χαμένη ενέργεια

Για την καταπολέμηση του στρες, οι μύες, η καρδιά και ο εγκέφαλος απαιτούν ενέργεια. Η κορτιζόλη τους παρέχει ενέργεια αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω της γλυκόζης που έχει αποθηκευτεί στο συκώτι. Αν η κατάσταση παραμείνει, τα ενεργειακά αποθέματα εξαντλούνται, προκαλώντας κόπωση και εξασθένηση του ανοσοποιητικού.

Δες εδώ: 4 πρακτικοί τρόποι για να καταπολεμήσεις το άγχος

Αγαπημένο