ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πάλι τη συγχώρεσες;

Γιατί δεν είσαι η μόνη που συγχωρεί εύκολα τους φίλους. Πότε είναι καιρός να αφήσεις μια φιλία πίσω σου.
3
'
Πότε να βάλεις τέλος σε μια φιλία istock

Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Πόσο συχνά την έχεις συγχωρήσει; Τότε που σε πρόσβαλε έστω και στα πλαίσια του καυστικού  χιούμορ μπροστά σε κοινούς σας φίλους; Τότε που σε έκρινε σκληρά για τις όποιες επιλογές σου τάχα μου δήθεν για το καλό σου; Τότε που ακύρωσε τελευταία στιγμή τις διακοπές σας γιατί ερωτεύτηκε κάποιον; Τότε που σε άφησε μόνη το Σαββατόβραδο γιατί κανόνισε τελευταία στιγμή να βγει με μια πιο συναρπαστική παρέα; Τότε που εξαφανίστηκε κι έκανες χρόνια να τη δεις επειδή έκανες μωρό και η προσοχή σου δεν μπορούσε να είναι 100% στραμμένη πάνω της; Τότε που σου είπε ότι αντιπαθεί τον άντρα σου; Τότε που τα έφτιαξε με τον πρώην σου; Τότε που τις δάνεισες το αγαπημένο σου φόρεμα και δεν στο έφερε ποτέ πίσω; Τότε που έμαθες ότι είπε για σένα λόγια σε άλλους που δεν θα ήθελες να έχει πει;

Κι όμως τη συγχώρεσες. Επειδή είναι φίλη σου. Και οι στιγμές που σε στεναχωρεί είναι ίσως λιγότερες από αυτές που σε κάνουν χαρούμενη όταν είσαι δίπλα της. Ή μήπως τελικά δεν είναι και τόσες πολλές οι χαρούμενες, διασκεδαστικές, και υποστηρικτικές σας στιγμές;

Αν πάντως ανήκεις σε εκείνους που συγχωρούν εύκολα τους φίλους τους σου έχω νέα! Δεν είσαι η μόνη.

Πόσο εύκολα συγχωρούμε τους φίλους μας και γιατι;

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα (μάθε περισσότερα για την έρευνα εδώ) που διεξήχθη φάνηκε ότι το 83% των ανθρώπων συγχωρούν τους φίλους τους όταν αυτοί κάνουν κάποιο λάθος σε επίπεδο φιλίς ενώ  26% τους συγχωρούν πολύ συχνά. Η ανεκτικότητα σε φιλίες που δεν λειτουργούν έχουν πολλά να πουν για όσους φαίνεται να συγχωρούν εύκολα τους φίλους και δυστυχώς σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιο μεγαλείο ψυχής ιδιαίτερα όταν δεν μπαίνουν τα ανάλογα όρια για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που τελικά πληγώνουν.

Πότε είναι καλύτερα να αφήσεις μια φιλία πίσω σου

Σύμφωνα Mahzad Hojjat, Kαθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας στο University of Massachousetts Dartmouth και συγγραφέα του βιβλίου  «Τhe Psychology of Friendship το να συγχωρούμε τους φίλους μας συχνά και εύκολα δεν αποτελεί τρόπο για να διατηρούμε υγιή σχέσεις στη ζωή μας. Μερικές φορές πρέπει να βρούμε τη δύναμη να αποκακρυνθούμε από ανθρώπους που δεν αξίζουν την παρέα μας (και δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη τοξικός γιατί πρώτον βαρέθηκα να την ακούω και να τη διαβάζω και γιατί στο κάτω κάτω τοξική  θεωρείσαι κι εσύ αν επιλέγεις  το ρόλο του θύματος και να μένεις κολλημένη με τοξικούς ανθρώπους).

Ένα τρόπος για να καταλάβεις πάντως σύμφωνα με τον Hοjjat είναι καιρός να αφήσεις μια φιλία πίσω σου είναι αν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μονόπλευρη και κυρίως αν αισθάνεσαι ότι η ζωή σου χωρίς αυτό το πρόσωπο στη ζωή σου είναι καλύτερη. Αισθάνεσαι δηλαδή ότι εισπράττεις περισσότερα αρνητικά από τα θετικά ή αισθάνεσαι μετά από κάθε επαφή με το συγκεκριμένο πρόσωπο χειρότερα κι όχι καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να απομακρυνθείς αφού τέτοιου είδους πρόσωπα στη ζωή σου μπορεί να εμποδίζουν την προσωπική σου εξέλιξη.

Γιατί να αποφύγεις το δράμα

Δεν χρειάζεται να κόψεις μια φιλία με απότομο τρόπο, με σύγκρουση ή καβγά ή την επιλογή του «δεν σου μιλάω». Η σταδιακή απομάκρυνση μπορεί να είναι ένας πιο εύκολος κι ανώδυνος τρόπος. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να βάλεις τα όρια που θέλεις ώστε τελικά η φιλία με κάποιον τρόπο να λειτουργήσει και να μην χαθεί.

Διάβασε ακόμα: Αυτοί είνοι οι 5 φίλοι που χρειάζεσαι στη ζωή σου

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!

Σχετικά άρθρα