ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όλη η αλήθεια για τα... ψέματα

Μπορεί να είσαι αιώνια ρομαντική και να πιστεύεις στις αγνές προθέσεις των ανθρώπων χωρίς αμφισβήτηση, αλλά δυστυχώς οι πιθανότητες λένε ότι έχεις ακούσει περισσότερα ψέματα στη ζωή σου, από αυτά που έχεις καταλάβει.
29.10.2021
3
'
άντρας γυναίκα λένε ψέματα istockphoto

Ο Ρόμπερτ Φέλντμαν, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και συγγραφέας του βιβλίου The Liar in Your Life σου λέει όλη την αλήθεια για το τι ανήκει στη σφαίρα της μυθοπλασίας και τι όχι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε την αλήθεια

Ψέμα Έρευνες που έγιναν πάνω σε νέες γνωριμίες έδειξαν ότι οι άνθρωποι λένε ψέματα περίπου 3 φορές σε διάρκεια 10 λεπτών. «Καμία ανθρώπινη σχέση δεν είναι προστατευμένη από τα ψέματα», όπως τονίζει ο ειδικός, «παρ' όλ' αυτά παρατηρείται ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο δεσμός που έχεις με το άλλο άτομο, τόσο περισσότερο λιγοστεύουν και οι πιθανότητες... εξαπάτησης» ενώ προσθέτει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τα ψέματα λέγονται συνήθως προκειμένου να μην πληγώσουμε τον άλλο.

Δες κι αυτό: Τα λάθη που κάνεις στην αρχή μιας σχέσης

Τα αθώα ψέματα δεν κάνουν κακό σε κανένα

Ψέμα Όσο κι αν θεωρούνται λιγότερο σημαντικά, εξακολουθούν να είναι παραπλανητικά και να εμπεριέχουν ένα βαθμό εξαπάτησης. Αν το ψέμα «πετύχει» τότε υπάρχει και θύμα, ακόμη κι αν δεν το μάθει ποτέ. Οι έρευνες πάντως δείχνουν ότι και οι θύτες έχουν ψυχή, αφού αισθάνονται άβολα, ακόμη κι όταν αλλάξει το θέμα συζήτησης, ενώ οποιαδήποτε κουβέντα χαρακτηρίζεται έστω κι από μικρά ψέματα, συνήθως δεν υστερεί σε οικειότητα και άνεση.

Διάβασε περισσότερα: Έρευνα: Ποιοι λένε τα καλύτερα ψέματα;

Το να λες ψέματα στον εαυτό σου είναι επικίνδυνο

Ψέμα Μπορεί η γνώση της αλήθειας να έχει μεγάλη αξία, αλλά μερικές φορές και το να αφήνουμε τον εαυτό μας να ξεφεύγει προς τη σφαίρα της φαντασίας, μας κάνει καλό. Αν ήξερες πραγματικά πόσα είναι τα θύματα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων καθημερινά, πιθανότατα να μην ξανακαθόσουν στη θέση του οδηγού. Επίσης, το να σκέφτεσαι ότι οι άνθρωποι κατά βάθος έχουν λίγο περισσότερη καλοσύνη απ' ό,τι πιστεύουν οι υπόλοιποι, σε κάνει να διατηρείς την αισιοδοξία σου και να προχωράς μπροστά. Αρκεί να μην το παρακάνεις.

Δες ακόμη: Κι όμως, σου λέει ψέματα!

Αγαπημένο