ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι 7 δεξιότητες που φέρνουν την επιτυχία

Τι μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει στην ισορροπημένη φόρμουλα της επιτυχημένης και ευτυχισμένης ζωής (εκτός από τη θέληση για επιτυχία);
3
'
γυναίκα ευτυχισμένη χορεύει istockphoto

Όταν η Sonita Alizadeh ήταν δέκα ετών, οι γονείς της ήθελαν να την πουλήσουν ως νύφη. Κι ενώ οι ετοιμασίες είχαν αρχίσει και η Sonita δεν γνώριζε τι ακριβώς σήμαιναν όλα αυτά, οι συμφωνίες περί γάμου κατέρρευσαν λόγω του πολέμου που ξέσπασε στο Αφγανιστάν και αναγκάστηκε να βρεθεί σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Ιράν. Εκεί πήγε σχολείο και άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια. Το όνειρό της; Να γίνει ράπερ. Έγραψε το Brides for Sale, το ανέβασε στο Youtube, τo video έγινε viral κερδίζοντας μια υποτροφία για σπουδές στην Αμερική. Αυτή είναι μία από τις πολλές ιστορίες επιτυχίας που εμπνέεουν όλους εμάς να ακολουθήσουμε το όνειρό μας και να γίνουμε ευτυχισμένοι. Ποια είναι όμως η συνταγή; Με ποιους τρόπους μπορεί να φτιάξει κάποιος μια ευτυχισμένη καθημερινότητα και να βρει τον δρόμο που οδηγεί στην επιτυχία; Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι, αν δουλέψουμε αυτές τις δεξιότητες, μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή.

1 Να ρισκάρουμε

Αν θυμηθεί κανείς και το μότο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, "αυτοί που δεν ρισκάρουν, βαδίζουν στο μονοπάτι της εγγυημένης αποτυχίας", παίρνει την η απάντηση για το τι πρέπει να κάνουμε για να βρεθούμε πιο κοντά στην επιτυχία. Το να αλλάξουμε τη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πάντα γύρω μας, να βγούμε από την comfort zone, από αυτό που μας είναι βολικό και γνώριμο, να ρισκάρουμε μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην επιτυχία. Ακόμη και σε αυτή την εποχή αβεβαιότητας, το να αφήσουμε τη δουλειά μας για κάτι άλλο, είναι το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα μας οδηγήσει κάπου και δεν θα μας τελματώσει. 

Δες κι αυτό: Γιατί στους άνδρες αρέσει να ρισκάρουν περισσότερο;

Εικόνα
istockphoto

2 Να αποτύχουμε

Οι σπουδαιότερες ιστορίες επιτυχίας γράφτηκαν από ανθρώπους που μετέτρεψαν το πρόβλημα σε ευκαιρία. Ναι. Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας αλλά ένα σκαλοπάτι για την επιτυχία και αποτελεί μία απαραίτητη μετάβαση, που θα μας βοηθήσει να πάμε μακρύτερα. Αν μετατρέψουμε τις αποτυχίες μας σε εμπειρία, τότε οι επόμενες επιλογές που θα κάνουμε θα είναι πιο ώριμες και ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην επιτυχία.

3 Να αποδεχτούμε τις φοβίες μας

Να αφήσουμε τη δουλειά που μας πληρώνει για μια start up επιχείρηση εν μέσω κρίσης; Να χωρίσουμε από μία σχέση που δεν μας εξελίσσει και είμαστε δυστυχισμένες μέσα σε αυτή; Ο φόβος παραλύει. Η δράση όμως δημιουργεί αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Οι παραγωγικοί και δημιουργικοί άνθρωποι δεν είναι πιο γενναίοι από τους υπόλοιπους, απλώς βρίσκουν τη δύναμη να δράσουν χωρίς να εγκαταλείπουν τον στόχο τους. Οπότε ακόμη και εάν κάτι μας φοβίζει, το κάνουμε. Δεν χρειάζεται να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, αρκεί να τις αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε.

Δες κι αυτό: Ποιες σκέψεις τροφοδοτούν τον φόβο της αποτυχίας;

4 Να μάθουμε να λέμε «όχι»  

Όταν δεν μπορούμε να αρνηθούμε και να βάλουμε ένα όριο στο τι μπορούμε και τι θέλουμε να κάνουμε και τι όχι, το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ότι δεν ορίζουμε τη ζωή μας και ότι έχουμε γίνει θύματα των άλλων. Η άρνηση δε σημαίνει αγένεια ούτε μας κάνει κακούς ανθρώπους, ούτε ένα «όχι» πληγώνει και απογοητεύει τους άλλους όπως πιθανόν να σκεφτόμαστε. Το να λέμε συνέχεια «ναι», με σκοπό να μας αποδεχτούν και να μας αγαπήσουν περισσότερο οι άλλοι ή επειδή φοβόμαστε ότι όλα θα καταστραφούν, δεν ισχύει. «Για να αποκτήσουμε διεκδικητική συμπεριφορά, εξηγεί ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης, θα χρειαστεί να τονώσουμε τα διεκδικητικά μας πιστεύω: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε «ναι», όταν οι άλλοι μας ζητούν κάτι. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι οι γνώμες των άλλων ισχύουν περισσότερο από τις δικές μας. Αν κάποιος θυμώσει ή στενοχωρηθεί επειδή είπαμε «όχι» σε κάτι που μας ζήτησε, δεν σημαίνει ότι κάναμε λάθος και ότι έπρεπε να είχαμε πει «ναι». Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε διεκδικητικοί, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αρεστό στους άλλους. Όταν λέμε «όχι», δεν σημαίνει ότι είμαστε εγωιστές. Και τέλος, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε λύσεις για τους άλλους ή να τους κάνουμε πάντα χαρούμενους» επισημαίνει ο ψυχολόγος.

Εικόνα
istockphoto

 

5 Να αγαπήσουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε

Υπάρχει κάποιος εργαζόμενος άνθρωπος που να μην έχει σκεφτεί να τα βροντήξει και να φύγει από τη δουλειά του και να κάνει αυτό που πραγματικά τον ευχαριστεί; Αλλά προτού παραιτηθούμε, υπάρχει κάτι που αξίζει να δοκιμάσουμε: να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτό που κάνουμε, στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Μπορεί να μην αγαπάμε τον χώρο της δουλειάς μας αλλά το να αγαπήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε δίνει μια πιο θετική προοπτική στην αντίληψη του εργασιακού μας εαυτού. Η επιτυχία δεν είναι πάντα το κλειδί για την ευτυχία αλλά η ευτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Αν αγαπάμε αυτό που κάνουμε, η επιτυχία δεν θα αργήσει.

Διάβασε ακόμη: Δεν αναγνωρίζεις τις επιτυχίες σου; Μήπως πάσχεις από το «Σύνδρομο του Απατεώνα»;

6 Να μη μιμούμαστε τους άλλους

Το “Fake it until you make it” είναι η αγαπημένη συμβουλή όλων των life coaches, να μιμούμαστε δηλαδή την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά και τις επικοινωνιακές δεξιότητες μέχρι να τα αποκτήσουμε. Γι αυτό και τα άρθρα που εξηγούν πώς να… πλαστογραφήσουμε το δρόμο προς την επιτυχία, πώς να φαινόμαστε πιο έξυπνοι από ό,τι πραγματικά είμαστε, πώς να δείχνουμε πιο σημαντικοί στα meetings κ.λπ είναι αναρίθμητα. Αλλά η υιοθέτηση αυτής της συμβουλής δεν θα οδηγεί τόσο γρήγορα στην επιτυχία όσο η σκληρή δουλειά. Η φράση αυτή αφήνει έξω το πιο σημαντικό κομμάτι: την προσπάθεια. Εάν είσαι απασχολημένη προσπαθώντας να μιμηθείς κάτι που δεν είσαι, παραιτείσαι από την προσπάθεια να αποκτήσεις τις δεξιότητες που θα σε κάνουν πιο ικανές. Αντί να προσπαθείς να φαίνεσαι πιο έξυπνη διάβασε βιβλία, παρακολούθησε ένα TED-X, παρατήρησε ανθρώπους, βρες μέντορες που θα σε βοηθήσουν. Μη μιμείσαι. Επένδυσε στο χρόνο και την ενέργεια για να γίνεις πραγματικά expert σε αυτό που θέλεις να πετύχεις.

7 Να έχουμε όραμα και πάθος

Πολλοί συγχέουν το όραμα με τον στόχο αλλά δεν είναι το ίδιο. Στόχος μπορεί να είναι ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή η επιτυχία ενός project, αλλά το όραμα είναι κάτι περισσότερο από αυτό, είναι τρόπος σκέψης. Τι θέλεις να δημιουργήσεις; Τι θα σε ξύπναγε νωρίς το πρωί και θα σε κρατούσε ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ; Τι θα ήθελες να μοιραστείς με τους άλλους ή να συνεισφέρεις στη ζωή σου και στις ζωές των άλλων; Αν έχεις δώσει τις απαντήσεις τότε προσδιόρισε το δικό σου όραμα και ακολούθησε το πάθος σου. Απλώς να θυμάσαι: Μπορεί να τα έχεις όλα, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα ταυτόχρονα.

Διάβασε περισσότερα: 7 πράγματα που πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου όταν λες «Δεν μπορώ»

 

Αγαπημένο