ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Υπάρχει καλή πλευρά στο άγχος; 3 πράγματα που ενισχύει θετικά στον οργανισμό

Είναι γνωστό ότι το άγχος είναι ανθυγιεινό κι ότι πρέπει να προσπαθείς να το διαχειρίζεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο, όμως δεν ισχύει αυτό για όλες τις περιπτώσεις
28.12.2022
1
'
Υπάρχει καλή πλευρά στο άγχος; 3 πράγματα που ενισχύει θετικά στον οργανισμό Photo/Istock

Υπάρχει καλό άγχος είναι το αρχικό ερώτημα;

Το καλό στρες είναι η θετική απόκριση στο άγχος που περιλαμβάνει βέλτιστα επίπεδα διέγερσης. Συνοπτικά, είναι το άγχος που μπορεί να προκύψει όταν κάνετε κάτι απαιτητικό, αλλά ευχάριστο.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε καλό άγχος:

  • Η δημιουργία οικογένειας
Εικόνα
Υπάρχει καλή πλευρά στο άγχος; - Τα 3 πράγματα που ενισχύει θετικά
  • Η προετοιμασία για μια νέα θέση εργασίας.

Στην περίπτωση που το καλό άγχος προκύπτει λόγω της προσμονής για κάτι συναρπαστικό, δεν είναι το μόνο είδος άγχους με θετικά αποτελέσματα. Απ’ την άλλη πλευρά η αγωνία, την οποία σκέφτεστε όταν έρχεται στο μυαλό σας το άγχος, μπορεί επίσης να ωφελήσει το μυαλό και το σώμα σας.

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει: Οι 3+1 τροφές που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία σου - Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις

Πώς μπορεί το άγχος να είναι θετικό;

Οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στο στρες γενικά, μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε μια αγχωτική εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο το άγχος μπορεί να είναι θετικό με διάφορους τρόπους.

1. Βοηθά στην ενίσχυση της εγκεφαλικής δύναμης

Οι χαμηλού επιπέδου στρεσογόνοι παράγοντες διεγείρουν την παραγωγή χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροτροφίνες.

Εικόνα
Υπάρχει καλή πλευρά στο άγχος; - Τα 3 πράγματα που ενισχύει θετικά

Αυτές ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο. Ίσως να είναι και ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο η άσκηση (ένας σωματικός στρεσογόνος παράγοντας) βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσης.

2. Μπορεί να αυξήσει την ανοσία

Όταν το σώμα έρχεται αντιμέτωπο με το στρες, προετοιμάζεται για την πιθανότητα τραυματισμού ή μόλυνσης.

Ένας τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να παράγει επιπλέον ιντερλευκίνες. Πρόκειται για χημικές ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέχοντας τουλάχιστον μια προσωρινή αμυντική ώθηση.

3. Μπορεί να σας κάνει πιο ανθεκτικούς

Το να μάθετε να αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση των μελλοντικών δύσκολων καταστάσεων που ίσως υπάρξουν.

Η επανειλημμένη έκθεση σε στρεσογόνα γεγονότα σας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξετε σωματική και ψυχολογική αίσθηση ελέγχου.

Πότε το άγχος αρχίζει να παίρνει αρνητικό πρόσημο;

Μόνο όταν το άγχος γίνεται χρόνιο ή νιώθετε ότι δεν έχετε πλέον τον έλεγχο μιας κατάστασης, επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία σας.

Εικόνα
Υπάρχει καλή πλευρά στο άγχος; - Τα 3 πράγματα που ενισχύει θετικά

Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το άγχος, μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Ρίξτε μια ματιά: Τα 2 λάθος πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να πεις σε αγχώδεις ανθρώπους!

Αγαπημένο