ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Υβριστοφιλία: Τι είναι αυτό που κάνει κάποιες γυναίκες να ερωτεύονται εγκληματίες - Διάσημες ιστορίες που σόκαραν την κοινή γνώμη

Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι η υβριστοφιλία και γιατί κάποιοι άνθρωποι έλκονται ερωτικά από εγκληματίες!
2
'
Υβριστοφιλία: Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να ερωτεύονται εγκληματίες Υβριστοφιλία

Η «υβριστοφιλία» είναι μια αναγνωρισμένη ψυχική κατάσταση κατά την οποία κάποιος -σχεδόν πάντα γυναίκα– νιώθει έντονη σεξουαλική έλξη από έναν άνδρα που έχει διαπράξει αποτρόπαια εγκλήματα. Το εν λόγω σύνδρομο είναι επίσης γνωστό και ως «σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ», από το εγκληματικό δίδυμο που έδρασε στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν μάλιστα, πολλές ιστορίες γυναικών που ερωτεύτηκαν εγκληματίες που καταδικάστηκαν για μια σειρά από ειδεχθή εγκλήματα.

Ο Τεντ Μπάντι, γνωστός και ως Night Stalker, καταδικάστηκε για 13 φόνους. Ωστόσο, στο δικαστήριο επικρατούσε φρενίτιδα από πλήθος γυναικών που δήλωναν ερωτευμένες και πρόθυμες να τον στηρίξουν. Τελικά, έγινε ζευγάρι με τη συντάκτρια του περιοδικού Doreen Lioy, την οποία παντρεύτηκε το 1996 στην αίθουσα αναμονής της φυλακής. Η Lioy είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η αθωότητά του θα αποδειχθεί στον κόσμο».

Ενώ, όταν ο Σκοτ Πίτερσον φυλακίστηκε για τη δολοφονία της γυναίκας και του αγέννητου γιου του, δε σταμάτησε να δέχεται τηλεφωνήματα από γυναίκες, ενώ μία 18χρονη του έκανε και πρόταση γάμου.

Μια περίπτωση που προκάλεσε αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη της χώρας μας τη δεκαετία του 1980 είναι αυτή του Κυριάκου Παπαχρόνη, του γνωστού και ως δράκου της Δράμας. Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός του Στρατού, διέπραξε σωρεία εγκληματικών ενεργειών, οι βιαιότερες των οποίων ήταν οι βιασμοί και οι ανθρωποκτονίες ιερόδουλων γυναικών στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Το παράξενο είναι πως ο αδίστακτος εγκληματίας σαγήνευσε μια μεγάλη μερίδα γυναικών, οι οποίες του έστελναν ερωτικά γράμματα στη φυλακή και του υπόσχονταν αιώνια αγάπη.

Δείτε επίσης: Άμπερ Χερντ - Τζόνι Ντεπ: Η πολύκροτη δίκη τους γίνεται ταινία - Αυτό είναι το trailer και οι ηθοποιοί που τους υποδύονται

Υβριστοφιλία: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες που ερωτεύονται διαβόητους δολοφόνους

Εικόνα
υβριστοφιλια

Ο όρος «υβριστοφιλία», Hybristophilia, είναι ένας σχετικά καινούριος όρος που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο – σεξολόγο και συγγραφέα John Money. Υπάρχουν δύο μορφές υβριστοφιλίας, η παθητική και η επιθετική.

Οι παθητικοί υβριστόφιλοι δεν οδηγούνται σε εγκληματικές ενέργειες και συνήθως συνάπτουν μια «ήρεμη» σχέση με τον εγκληματία, ενώ εκείνος βρίσκεται στη φυλακή. Επίσης, έχουν την τάση να αυταπατώνται και να πιστεύουν ότι ο θανατοποινίτης αρραβωνιαστικός τους είναι εντελώς αθώος, και ακόμη και αν δεν είναι, είναι σίγουροι ότι δεν θα τους έκανε ποτέ κακό. Ενώ επιπλέον, αισθάνονται έντονη την ανάγκη της φροντίδας και της συμπόνιας προς τον εγκληματία. Η έλξη τους είναι κυρίως συμπονετική, θέλουν δηλαδή να του συμπαρασταθούν επειδή είναι άδικα καταδικασμένος και μόνος.

Από την άλλη, οι επιθετικοί υβριστόφιλοι έχουν αποδεχτεί πως η βία τούς προκαλεί ερωτική έλξη και συχνά μάλιστα είναι συνένοχοι στα εγκλήματα των εραστών τους και τους βοηθούν να αποκρύψουν τα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι ψυχολόγοι δεν έχουν προσδιορίσει πλήρως τους λόγους που εμφανίζεται αυτό το σύνδρομο, αλλά υπάρχει μια σειρά υποθέσεων για το τι το προκαλεί. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως ο κατά συρροήν δολοφόνος ενεργοποιεί αρχαία ένστικτα και αναπαριστά ένα είδος ηρωικού «προμηθεακού» όντος όπου η τάση τους προς τη βιαιότητα αποτυπώνεται στη σκέψη των γυναικών ως ικανότητα να τις προστατεύει από κάθε απειλή.

Εικόνα
υβριστοφιλια

Η ιατροδικαστική ψυχολόγος Katherine Ramsland εξηγεί μερικά από τα κίνητρα των υβριστόφιλων ατόμων, με βάση όσα έχουν υποστηρίξει οι ίδιοι. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον εγκληματία, ενώ άλλοι αναζητούν το μικρό αγόρι που ήταν κάποτε ο δολοφόνος και προσπαθούν να το αναθρέψουν σωστά και να αλλάξουν την πορεία του.

Μια άλλη εκδοχή δίνει ο Dr. Joan Harvey, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, ο οποίος υποστηρίζει πως οι υβριστόφιλοι πιστεύουν πως ο δολοφόνος οδηγήθηκε στο έγκλημα λόγω συνθηκών και άσχημων καταστάσεων που έχει βιώσει στη ζωή του και επιδιώουν να τον βοηθήσουν να βρει το σωστό δρόμο.

Τέλος, μια άλλη οπτική του συνδρόμου δίνει ο εγκληματολόγος και κοινωνιολόγος Jack Levin, ο οποίος θεωρεί ότι αυτές οι γυναίκες λατρεύουν τα φώτα της δημοσιότητας και επιδιώκουν να γίνουν διάσημες μέσω του εγκληματία.

Μάθετε ακόμα: Έρευνα: Ποια χώρα έχει τον υψηλότερο δείκτη IQ στον κόσμο; - Η θέση της Ελλάδας

Αγαπημένο