ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί ο ανιχνευτής ψεύδους που ζητά η Ρούλα Πισπιρίγκου

Πως λειτουργεί ο ανιχνευτής ψεύδους;
04.04.2022
1
'
Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί ο ανιχνευτής ψεύδους που ζητά η Ρούλα Πισπιρίγκου Ανιχνευτής_ψεύδους

Τα τελευταία 24ωρα η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για την δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, ζητά από τις Αστυνομικές αρχές να υποβληθεί σε τεστ ανιχνευτή ψεύδους για να αποδείξει πως είναι αθώα.

Πόσο ακριβές είναι όμως το αποτέλεσμα και πως λειτουργεί ο ανιχνευτής ψεύδους;

Ο ανιχνευτής ψεύδους είναι ένα μηχάνημα το οποίο στηρίζεται στην επιστημονική υπόθεση ότι το ψέμα προκαλεί άγχος, σε αυτόν που το λέει. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως όταν εξαπατούμε ένα άλλο πρόσωπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, η αμυγδαλή δηλαδή, «ανάβει». Έτσι, αισθανόμαστε ντροπή, τύψεις κι αρχίζουμε να γινόμαστε νευρικοί.

Μπορεί να νομίζουμε πως μπορούμε να κρύψουμε αυτό που νιώθουμε από τον συνομιλητή μας, το σώμα μας όμως μας προδίδει: η αναπνοή μας μπορεί να αλλάξει, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνουν, τα άκρα μας, χέρια και πόδια, έχουν συσπάσεις, μπορεί ακόμη και να αρχίσουμε να ιδρώνουμε.

Ρίξε μια ματιά: Πάτρα: Τι είναι η “κεταμίνη” η ουσία που βρέθηκε στα ύψη στην μικρή Τζωρτζίνα

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινά η δουλειά του πολυγράφου, του μηχανήματος που σχεδιάστηκε για να μετρά ακριβώς αυτές τις φυσιολογικές αποκρίσεις του οργανισμού.

Εικόνα
ανιχνευτης

 

Αρχικά ο εξεταζόμενος κάθεται αναπαυτικά και ο εξεταστής τον «συνδέει» με μια σειρά από αισθητήρες που καταγράφουν τον ρυθμό της αναπνοής, την κίνηση σε χέρια και πόδια, την αρτηριακή πίεση, καθώς και τον ιδρώτα.

Αφού ολοκληρωθεί η καλωδίωση, αρχίζει ο καταιγισμός ερωτήσεων, οι οποίες στην αρχή είναι εξαιρετικά απλές, του τύπου «είστε άνθρωπος;» ή «έχετε πει ποτέ ψέματα σε κάποιον;».

Στη συνέχεια ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει με τις ουσιαστικές ερωτήσεις να είναι συνεχόμενες και μάλιστα να επαναλαμβάνονται συχνά, αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις στη διατύπωση, ώστε ο εξεταζόμενος να πέσει στην παγίδα και να προδοθεί.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα επιστημονικά στοιχεία ενισχύουν την εγκυρότητα των τεστ για την ανίχνευση ψεύδους, εφόσον αυτά διεξάγονται και ερμηνεύονται με βάση τις σωστές διαδικασίες. Μάλιστα, όταν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η εγκυρότητα του συγκεκριμένου τεστ φτάνει το 87%.

Σίγουρα πάντως δεν είναι ένας τρόπος που μπορεί να αποδείξει ένας κατηγορούμενος την αθωότητά του, αφού μεγαλώνοντας, κάποιοι άνθρωποι κάνουν το ψέμα συνήθειά τους και αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αντίδρασή τους στον πολύγραφο. Μάλιστα μια επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως όταν ένας άνθρωπος λέει συχνά ψέματα, τότε ο εγκέφαλός του γίνεται λιγότερο ευαίσθητος και έτσι είναι πιο πιθανό να ξεγελάσει το μηχάνημα με τις αντιδράσεις του.

Δείτε και αυτό: Οι 10 παιδοκτονίες που συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα

Αγαπημένο