ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κινούμενα σχέδια: Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών μας;

Cartoons και παιδική ψυχολογία
16.03.2022
2
'
Κινούμενα σχέδια: Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών μας; CARTOONS_AND_KIDS

Όλα τα παιδιά τα αγαπούν. Κι εμείς όταν είμασταν παιδιά λατρεύαμε να τα παρακολουθούμε. Τα κινούμε σχέδια είναι συνηφασμένα με την παιδική ηλικία. Από τις πριγκίπισσες της Disney και τον Μίκυ Μάους, έως τα pokemon και το Frozen, τα παιδιά όλων των ηλικιών αφιερώνουν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή και το tablet παρακολουθώντας cartoons. Και ενώ τα ίδια τα παιδιά μας διασκεδάζουν, εμείς αναρωτιόμαστε: Πόσο επηρεάζουν τα αγαπημένα τους cartoons την ψυχοσύνθεσή τους; 

Διαβάστε ακόμη: Καλή συμπεριφορά στα παιδιά: 15 τρόποι να την ενθαρρύνεις!

Τελικά τα παιδιά μας πρέπει να βλέπουν cartoons;

Η απάντηση είναι πως θα ήταν τουλάχιστον αυταρχικό να τους το απαγορεύσουμε! Ωστόσο καλό θα ήταν να έχουμε ως γονείς την εποπτεία των όσων παρακολουθούν. Ρωτήστε το παιδί σας, ποιο είναι το αγαπημένο του παιδικό πρόγραμμα και παρακολουθήστε το μαζί του για μία φορά. Έτσι θα ξέρετε τουλάχιστον σε πρώτη φάση τι ακριβώς βλέπει. Το λεξιλόγιο χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ποιες σκηνές μεταδίδονται. 

Εικόνα
istock
  • Τα cartoons δημιουργούν στα παιδιά ένα αίσθημα ταύτισης.  Ο μηχανισμός ταύτισης που πρωταγωνιστεί στην παιδική ψυχολογία, γίνεται συχνά η αιτία που τα παιδιά υιοθετούν λάθος πρότυπα. Συχνά το παιδί, μπορεί να θέλει να μοιάσει στην εμφάνιση με κάποιον ήρωα, επειδή τον θαυμάζει και τον θεωρεί σπουδαίο. Έχει παρατηρηθεί ορισμένα παιδιά να αλλάζουν την εμφάνισή τους ώστε να προσεγγίζουν τον εκάστοτε αγαπημένο τους ήρωα. 
  • Μεγάλη προσοχή στα cartoons που εμπεριέχουν σκηνές βίας. Αν για παράδειγμα ο αγαπημένος τους ήρωας εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το παιδί σας να τον μιμηθεί στο σπίτι ή στο σχολείο. 
  • Δημιουργία προτύπων. Όσο κι αν το παιδί σας παρακολουθεί την εκάστοτε ιστορία κινουμένων σχεδίων ως παρατηρητής, εντούτοις υποσυνείδητα υιοθετεί μηνύματα που αφορούν συμπεριφορές και στάσεις ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παραμύθια όπου οι πριγκίπισσες μένουν όλη τους τη ζωή σε ένα κάστρο περιμένοντας τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο να έρθει να τις πάρει. Καλό είναι η κάθε γυναίκα να βρίσκει τον πρίγκιπά της. Είναι όμως αυτή η ιδανική εικόνα για τη σύγχρονη γυναίκα; 
Εικόνα
istock

 

Στην ερώτηση, κατά πόσο ο κόσμος των κινουμένων σχεδίων επηρεάζει σημαντικά την παιδική ψυχοσύνθεση και πως, ψυχολόγοι απαντούν: "Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει θετικά και αρνητικά. Το πολύ βασικό, θετικό κομμάτι των κινουμένων σχεδίων, είναι, ότι αμβλύνει τη φαντασία των παιδιών, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην παιδική ηλικία και τα βοηθάει πάρα πολύ στην εξέλιξή τους. Παρόλα αυτά, όμως, τα αρνητικά στοιχεία των κινουμένων σχεδίων, τα τελευταία χρόνια -με τα νέα βέβαια κινούμενα σχέδια, που βλέπουν τα παιδιά-, τείνουν να είναι πάρα πολλά, πολύ περισσότερα τουλάχιστον από τα θετικά."

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει: 3 βασικές αλήθειες για τον κορονοϊό και τα παιδιά

Αγαπημένο