ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια και πώς αντιμετωπίζεται

Μάθετε πώς θα διαχειριστείτε τη ζήλεια μεταξύ των παιδιών σας!
17.06.2022
2
'
See the video
Η ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια και πώς αντιμετωπίζεται Ζήλεια_Αδέρφια

Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου ανέλυσε στην εκπομπή «Ελένη» τους λόγους που μπορεί τα αδέρφια να έχουν ζήλεια μεταξύ τους και εξήγησε επίσης πώς να το αντιμετωπίσουν οι γονείς.

Η αδελφική σχέση είναι μια πολύ ιδιαίτερη σχέση και ειδικά στην παιδική ηλικία είναι πολύ σύνηθες να εμφανιστεί το συναίσθημα της ζήλειας μεταξύ των αδερφών.

Πολύ συχνά, το πρώτο παιδί της οικογένειας δυσκολεύεται να συνηθίσει τον ερχομό του μωρού στο σπίτι και αυτό κατ΄ επέκταση μπορεί να του προκαλέσει σοκ ακόμη και ζήλεια, καθώς ξαφνικά ένα άλλο πρόσωπο λαμβάνει όλη την προσοχή επάνω του.

Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να φροντίσουν ώστε το μεγαλύτερο αδερφάκι να έχει το χώρο του στην οικογένεια. Δηλαδή, είναι σημαντικό να προσπαθήσουν να μην διαταραχθεί η ισορροπία της καθημερινότητάς του, ενώ παράλληλα να μπορεί να έχει και χρόνο μαζί τους.

Επίσης, μπορείτε να του αναθέσετε κάποιες υποχρεώσεις που θα βοηθούν και στο χτίσιμο της σχέσης των αδελφών, αλλά και παράλληλα δε θα νιώθει παραμελημένο.

Επιπλέον, θα μειώσετε τον ανταγωνισμό μοιράζοντας υποχρεώσεις και ευθύνες εξίσου μεταξύ των αδελφών.

Για παράδειγμα σε μια πιθανή διαφωνία των παιδιών σας, μιλήστε με τον ίδιο τρόπο στο καθένα ξεχωριστά σύμφωνα με τις δικές του ενέργειες.

Ενώ, προσέξτε να μην αντιδράτε υπερβολικά σε περιπτώσεις ζήλειας. Αναγνωρίστε το συναίσθημα του παιδιού σας και βοηθήστε το να το καταλάβει αναφέροντας παράλληλα πως είναι κάτι το φυσιολογικό.

Σίγουρα επίσης θα πρέπει να αποφύγετε τις συγκρίσεις των παιδιών σας αναφορικά με οποιοδήποτε τομέα και ταυτόχρονα θα πρέπει να τους υπενθυμίζετε πως είναι διαφορετικά και το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα.

Επιπροσθέτως, εξηγήστε στα παιδιά σας πόσο σημαντικός είναι ο αδελφικός δεσμός και ποια είναι τα θετικά που θα τους προσφέρει μελλοντικά.

Τέλος, σε περιπτώσεις που παρατηρείτε έντονες αντιδράσεις ζήλειας απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να επιλύσετε το πρόβλημα.

Μάθετε ακόμη: Πώς να διαχειριστείτε το διαζύγιο χωρίς να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά

Αγαπημένο