ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Να μετράω τα λόγια μου ή να μην τα μετράω;

Η Σόφη Πασχάλη μοιράζεται σκέψεις και κίνητρα που στόχο έχουν να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη!
3
'
Σόφη Πασχάλη

Από τη μια, μου λένε να είμαι αυθόρμητος, από την άλλη να προσέχω τι λέω!  Μου μιλάς για όρια. Τι σημαίνει αυτό; Πώς το κάνω; Όταν το δοκίμασα κατέληξα να τσακώνομαι χειρότερα!

Απάντηση; Για να μπορέσεις να πράξεις με επιτυχία κάτι, οφείλεις να το έχεις πρωτίστως κατανοήσει στην ουσία του, δεν αρκεί να το έχεις παπαγαλίσει. Εκεί έγκειται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Απέχει η θεωρία από τη πράξη κατά πολύ!

Μήπως το απαιτείς; Μήπως τώρα που πήγες σε κάποιο σεμινάριο αυτογνωσίας νιώθεις πιο άξιος από κάποιον άλλον και φέρεσαι ή μιλάς από θέση ισχύος επειδή νομίζεις ότι τώρα το κατέχεις; Μήπως ο τρόπος σου είναι εγωκεντρικός; Εγώ, αυτό θέλω, πχ, και αυτό αξίζω!

Και σε ρωτάω αν εσύ «αυτό» θες και ο άλλος «αυτό» θέλει, που οδηγείστε;

Στη σίγουρη απομάκρυνση με σφραγίδα και εγγύηση! Δυο εγώ μαζί;; Πόλεμος!

Ζητάς από τον άλλον να σου επουλώσει πληγές! Πώς εκείνος να επουλώσει τις δικές σου, αν δεν έχει καταφέρει να επουλώσει τις δικές του; Και κάπως έτσι ξεκινούν τα εγώ να κονταροχτυπιούνται!

Εδώ έρχεται η ενσυναίσθηση

Νοιάζομαι για τα συναισθήματα του άλλου! Στη πράξη πώς μεταφράζεται; Μιλάω με σεβασμό, οριοθετούμαι με σεβασμό, με ευγενική προσέγγιση και σίγουρα όχι επιτακτικά. Νοιάζομαι για το τι θέλει και ο άλλος,  όχι μόνο τι θέλω εγώ! Νοιάζομαι να ικανοποιήσω και τον άλλον, όχι μόνο τον εαυτό μου! Κατανοώ! Ακούω! Αν το κάνεις να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σου ζητείται, δεν θα έχεις παράπονα, ούτε παρεξηγήσεις!

Σόφη Πασχάλη

Οι πράξεις θα μιλάνε μόνες τους και εσύ θα γνωρίζεις ότι κάνεις το σωστό!

Πώς; Θα νιώθεις όμορφα! Θα καλυτερεύουν οι σχέσεις σου με τους άλλους! Αν έχεις αληθινά κατανοήσει δεν θα είσαι υπερόπτης στη συμπεριφορά, αλλά ταπεινός! Τις περισσότερες φορές ζητάω να μου πούνε πως το είπε αυτό που είπε ο κάποιος και πήρε το αποτέλεσμα που πήρε. Η απάντηση που παίρνω είναι: "Μα φυσικά το είπα με τρόπο, αυτός φταίει δεν καταλαβαίνει". Αυτό, ωστόσο, που ακούνε τα αυτιά μου είναι κάτι άλλο, μια επιτακτική πρόταση. Και σε ρωτάω! Σκέψου! Εσύ! Σε σένα απευθύνομαι που λες ότι ξέρεις και ζητάς κατά αυτό τον τρόπο που ζητάς, τι περιμένεις να πάρεις από τον άλλον, πέρα από επίθεση ή εκνευρισμό;

Ο τρόπος παίζει ρόλο!

Οι λέξεις έχουν σημασία! Η προσέγγιση έχει ακόμα περισσότερη σημασία. Να σου αρέσει αυτό που λες, αν σου το έλεγαν. Αυτό φρόντισε. Κοινώς, η γλώσσα να βουτάει στο μυαλό πριν μιλήσει, για να πάρει γεύση από σκέψη! Και ερχόμαστε στο σήμερα που μια πανδημία, μας έχει αλλάξει όλη τη ζωή. Ωστόσο, έχει φέρει και ένα μεγάλο καλό...

Βαθύτερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία. 

Ότι ήταν χλιαρό είναι και παρελθόν! Οι σχέσεις δηλαδή, που κρεμόντουσαν σε μια κλωστή έλαβαν x. Και οι άνθρωποι που αγαπούν την επικοινωνία ανθίζουν. Γιατί; Γιατί αυτό έχουμε. Γιατί παρατείνετε η διαδικασία γνωριμίας. Κάτι που είχε εκλείψει. Αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο για να γνωρίσουμε κάποιον, να τον εμπιστευτούμε και να τον βάλουμε στη ζωή μας. Όλα συμβαίνουν πιο αργά. Έχουν συνέπεια. Τα ραντεβού πιο απλά. Οι συζητήσεις πιο εις βάθος.

 Δεν έχεις να κάνεις και πολλά, ούτε να εντυπωσιάσεις μπορείς!

Άρα τι κάνεις; Επικοινωνείς! Η αλήθεια του άλλου εμφανίζεται καθαρά και βλέπεις διάφανα και γρήγορα. Νέες Σχέσεις χτίζονται σε διαφορετικό έδαφος. Είναι μια νέα εποχή. Αρκεί να το δεις. Η προσφορά, η αγάπη και η επικοινωνία θα χτίσουν άλλου είδους σχέσεις, πιο αληθινές. Η αγάπη που τόσα χρόνια αναρωτιόσουν που είναι, τώρα είναι μπροστά σου! Δεν ψάχνει να σε εντυπωσιάσει, δεν ψάχνει γενικότερα. Είναι απλά παρούσα! Μπορείς να την δεις; Θες να την δεις; 

Αγαπημένο