ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Να χωρίσεις ή να μη χωρίσεις; 

Ο ψυχολόγος που σου εξηγεί γιατί το δίλημμα είναι στην πραγματικότητα τρίλημμα.
3
'
το δίλημμα του χωρισμού shutterstock

Στην αρχή θα περάσει σαν σκέψη από το μυαλό σου. Θέλεις την ελευθερία σου; Θέλεις να γνωρίσεις κάποιον άλλο (ας υποθέσουμε ότι δεν τον έχεις ήδη γνωρίσει ακόμη, επειδή γίνεται σύνθετο); Δεν αντέχεις άλλο την έλλειψη επικοινωνίας, συναισθημάτων, οργασμού;Την ίδια ώρα όμως που κάποιοι θα πάρουν αμέσως τη γενναία απόφαση να χωρίσουν, κάποιοι άλλοι θα χρειαστούν αρκετό έως πολύ χρόνο για να περάσουν από τη σκέψη στην πράξη. Τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος περνά και το δίλημμα παραμένει χωρίς να γίνεται λήψη κάποιας ουσιαστικής απόφασης. 

Ο Ψυχοδυναμικός Ψυχολόγος Γεώργιος Παπαγεωργίου, διευθυντής της Ψυχικής Φροντίδας εξηγεί ότι σε αυτή τη περίπτωση βοηθάει να διευρύνουμε την έννοια του διλήμματος και να το εξετάσουμε ως τρίλημμα. 

Γιατί το δίλημμα είναι τρίλημμα

Όπως ο ίδιος εξηγεί, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα "να χωρίσω ή να μη χωρίσω", στην ουσία δεν υπάρχει δίλημμα αλλά τρίλημμα. Το πρώτο σενάριο είναι η ρήξη, η αποχώρηση, ο χωρισμός. Το δεύτερο σενάριο όμως που έχει να κάνει με το “μένω στη σχέση” στην πραγματικότητα εξετάζεται με επόμενα δύο πιθανά σενάρια: Το σενάριο του “μένω και υπομένω” και το σενάριο του “μένω και παλεύω”.Στην πρώτη περίπτωση δέχομαι ότι για κάποιους σοβαρούς λόγους δεν θέλω πραγματικά να προχωρήσω σε χωρισμό. Οι λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί, μπορεί να είναι τα παιδιά ή μπορεί να είναι μια σχέση εξάρτησης. Σε αυτή την περίπτωση αποδέχομαι ότι θα παραμείνω στη σχέση, όμως με κάποιο τρόπο αποστασιοποιημένο. Κάνοντας παράλληλη ζωή; Φροντίζοντας περισσότερο τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου; Μη δίνοντας πλέον πολλή σημασία στα θέματα που με ενοχλούν; Η αποστασιοποίηση και ο συμβιβασμός σε αυτό το σενάριο κυριαρχούν.Το δεύτερο σενάριο είναι να σκεφτώ αν θα μείνω και αν θέλω να "παλέψω". Δηλαδή, να προσπαθήσω ν’ αλλάξει η κατάσταση που με ενοχλεί.  Να ξαναπροσεγγίσω τον σύντροφό μου  με πιο ένθερμες διαθέσεις. Να ζητήσω την καθοδήγηση ειδικού. Να θέσω έναν νέο ενωτικό στόχο με τον σύντροφό μου. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές που υπάρχουν αντί να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια σε καθεστώς τέλματος. Πρέπει να ξέρουμε πως τα διλήμματα συχνά μας ακινητοποιούν, ενώ η εύρεση μιάς τρίτης λύσης, η μετατροπή όπως την λέμε σε τρίλημμα, επιταγχύνει τις αποφάσεις, εξηγεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου. 

Διάβασε ακόμα: Τι μπορεί να διαλύσει ένα δυνατό ζευγάρι; 

Πώς τα διλήμματα μας εγκλωβίζουν συναισθηματικά

Δεν είναι μόνο το δίλημμα του χωρισμού μιάς σχέσης το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τις εναλλακτικές του τριλήμματος. Είναι σχεδόν όλες οι σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μας, εξηγεί ο κύριος Παπαγεωργίου. "Ένα διαφορετικό παράδειγμα είναι η εργασία μας: ας πούμε ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη σκέψη "να φύγω ή να μείνω" σε μια δουλειά που δεν μου αρέσει. Και σε αυτό το δίλημμα θα πρέπει να νιώσουμε ότι στην περίπτωση που μείνουμε, υπάρχουν εναλλακτικές. Μία από αυτές είναι να δίνουμε λιγότερη σημασία σε ότι μας ενοχλεί στην δουλειά, επενδύοντας στην εύρεση πιο ποιοτικού ελεύθερου χρόνου και σε πράγματα που μας ευχαριστούν εκτός εργασίας ενώ παράλληλα ψάχνουμε για κάτι άλλο. Η άλλη εναλλακτική είναι να εξετάσουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την στάση μας. Ίσως είναι εφικτό να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην εργασία μας και να αγαπήσουμε ξανά τη δουλειά μας. Σε κάθε περίπτωση βοηθάει πολύ να θυμόμαστε πως τα διλήμματα μας εγκλωβίζουν συναισθηματικά, ενώ η εύρεση της τρίτης λύσης συχνά μας απελευθερώνει."

Δοκιμάστε το, λοιπόν, πριν χρειαστείς ειδικό για να  σε βοηθήσει να πάρεις την καλύτερη απόφαση.

Διάβασε ακόμα: Χώρισες; Αυτά είναι τα στάδια που θα περάσεις.


 
Αγαπημένο