ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μobbing: Mήπως είσαι θύμα και δεν το ξέρεις;

Πως θα αναγνωρίσεις την εργασιακή κακοποίηση;
3
'

Τι σημαίνει mobbing

Προέρχεται από τη λέξη mob που στα αγγλικά θα πει συμμορία. Και ως φαινόμενο  εμφανίζεται συχνά σε συνθήκες όπου υπάρχουν ομάδες ανθρώπων (στον εργασιακό χώρο, σε σχολές, σε οργανισμούς).

Σαν έννοια μοιάζει με τον εκφοβισμό (bullying) αλλά η κύρια διαφορά της είναι ότι στο mobbing συνασπίζεται συνήθως εναντίον του θύματος μια ολόκληρη ομάδα που στόχο έχει την απομάκρυνση ή εργασιακή υποβάθμιση του ατόμου που έχει μπει στο στόχαστρο.

Ποια η διαφορά με τον εκφοβισμό (bullying);  Ενώ στον εκφοβισμό μπορεί ναι μεν να υπάρχει μια κατάσταση κακοποίησης (σωματικής ή συναισθηματικής) που συμβαίνει από ένα ή πολλά άτομα ωστόσο δεν υπάρχει απαραίτητα η πρόθεση απομάκρυνσης. Με λίγα λόγια ένα θύμα mobbing γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος.

H ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο επομένως είναι μία (μη σεξουαλικού τύπου) ομαδική παρενόχληση που έχει σκοπό την απομάκρυνση ενός στοχευόμενου ατόμου από την θέση εργασία του.

Πως θα το καταλάβεις;

Η εργασιακή κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο συστηματικής ομαδικής ψυχολογικής κακοποίησης που μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωσή μας και την απομάκρυνσής σου από μία ομάδα στην οποία είσαι μέλος ή στην οποία προσπαθείς να ενταχθείς μέσω της προσβολής της ηθικής υπόστασής μας, της αξιοπρέπειάς και της προσωπικότητάς μας . Τα αποτελέσματά του περιλαμβάνουν τον εξευτελισμό, την απαξίωση, τη δυσφήμιση, την αποδόμηση της προσωπικότητας του ατόμου, την απώλεια της επαγγελματικής φήμης και πολύ συχνά την απομάκρυνση του ατόμου από τον οργανισμό μέσω της απόλυσης, της παραίτησης ή της εκτεταμένης αναρρωτικής άδειας που αυτό μπορεί να λαμβάνει. 

Πότε είναι πιο πιθανό να είσαι θύμα mobbing;

Είναι δύσκολο να δοθεί απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι τα θύματα mobbing στο γραφείο είναι εκείνοι που διαφέρουν από την πλειοψηφία από τους συναδέλφους τους. Μπορεί να είναι λόγω του διαφορετικού φύλου (π.χ. μια γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον), ηλικίας, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού ή φυσικών χαρακτηριστικών (π.χ. υπέρβαρος). Αυτά είναι λίγο πολύ τα αυτονόητα που όλοι τα ξέρουν ή τα μαντεύουν. Είναι η ψυχολογία του αποδοπαιπαου τράγου.

Κοίτα όμως κάτι που μπορεί να μην ξέρεις. Θύματα mobbing μπορεί να είναι κι αυτοί που δουλεύουν πολύ, είναι ήπιοι χαρακτήρες (λένε π.χ. σε όλα ναι) ή έχουν δυστυχώς χαμηλή αυτοπεποίθηση.  

Γιατί κάποιος ή κάποιοι μπορεί να σου το κάνουν αυτό;

Γιατί σε βλέπει ανταγωνιστικά. Γιατί  σε ζηλεύει. Γιατί νιώθει ότι απειλείται από τις ικανότητές σου. Γιατί φοβάται την επαγγελματική σου πρόοδο. Ή γιατί είναι χαρακτήρας που ενδόμυχα λόγω ψυχοπαθολογίας τον ελκύει να βασανίζει  και επιτίθεται με αυτόν το ύπουλο τρόπο στους άλλους.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το mobbing στη ζωή σου

Μπορεί να σε αρρωστήσει. Ω ναι! Δεν είναι μόνο ότι δεν αναγνωρίζεται η αξία σου ως εργαζόμενος όπως και όταν πρέπει. Κι ότι μπορεί η εργασιακή του φήμη να δεχτεί άδικο πλήγμα. Είναι ότι μπορεί να υποφέρεις από πονοκεφάλους, χρόνιο πόνο, κατάθλιψη και άγχος. Και όλα αυτά γιατί το mobbing αποτελεί μία σημαντική πηγή άγχους που παράλληλα προκαλεί αίσθημα αδικίας στον εργαζόμενο. Προκαλεί δηλαδή έντονο εργασιακό στρες με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Μπορεί επίσης να νιώσεις μοναξιά και να καταφύγεις στην περαιτέρω απομόνωσή του. Η απώλεια σημαντικών κοινωνικών σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί στο εργασιακό περιβάλλον του είναι επίσης ένα σημαντικό πλήγμα όπως επίσης και η απώλεια της αυτοεκτίμησής του και της εμπιστοσύνης του στους άλλους.

Άλλα προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσεις περιλαμβάνουν την απώλεια της επαγγελματικής σου ταυτότητας, τη δυσκολία του να επανενταχθεί σε εργασιακό χώρο λόγω του φόβου του για παρόμοιες καταστάσεις ή λόγω του πλήγματος που έχει δεχθεί η φήμη του οδηγώντας το έτσι και σε οικονομικές δυσκολίες.

Το πρόβλημα υπάρχει μόνο στον εργασιακό σου χώρο;

Όχι. Επειδή το εργασιακό στρες σε ακολουθεί και στο σπίτι. Τα άτομα του προσωπικού σου χώρου είναι επίσης πολύ πιθανόν να βιώσουν τις συνέπειες του mobbing που έχεις υποστεί καθώς επηρεάζεται αρνητικά ο ρόλος τους σαν σύντροφος και σαν γονέας.

Τι να μην κάνεις αν έχεις πέσει θύμα mobbing

Καταρχήν είναι βασικό να θυμάσαι ότι όσο πιο γρήγορα αντιδράσεις στο mobbing στο οποίο έχεις πέσει θύμα τόσο το καλύτερo. Η σιωπή δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα. Μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι άτομα που γενικά αποφεύγουν τις συγκρούσεις πέφτουν πιο συχνά θύματα mobbing.

Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει;

Απαιτείται επομένως να έχεις το θάρρος να ενημερώσεις τον προϊστάμενό σου για την εργασιακή κακοποίηση που υφίστασαι από συνάδελφο ή συναδέλφους. Ή να συμβουλευτείς εργατολόγο ή να κάνεις καταγγελία στους κατάλληλους φορείς. Φυσικά πάντα θα υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να χάσεις την δουλειά σου ή να σε συνοδεύει κάποια άσχημη φήμη στην αναζήτηση νέας εργασία. Αν όμως δεν αντιδράσεις τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για εσένα σταδιακά και προοδευτικά. Οργάνωσε την αντίδραση σου, επομένως, το συντομότερο δυνατό. Κυρίως με το να είσαι καλά ενημερωμένος ή ενημερωμένη για τα εργασιακά σου δικαιώματα. Βοηθός σου παραπάνω μπορεί να είναι ένας ειδικός ψυχικής υγείας ο οποίος με τις εξειδικευμένες γνώσεις του και την εμπειρία του μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κατά τη διάρκεια ή μετά μετά την εργασιακή κακοποίηση.

Αντιστοίχως ένας Career ή Life Coach μπορεί να σε ενδυναμώσει στο επαγγελματικό κομμάτι, ώστε να διαχειριστείς με τον κατάλληλο τρόπο τις όποιες επαγγελματικές αλλαγές προκύψουν είτε από την μετάθεσή σου σε μια άλλη θέση μέσα στον οργανισμό, είτε με το να σε βοηθήσει να θέσεις τα σωστά βήματα για την μετάβασή σου σε ένα άλλο επαγγελματικό περιβάλλον που θα είναι σε συμφωνία με τις προσωπικές σου αξίες.

 

Αγαπημένο