ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μήπως για όλα φταίνε οι άλλοι; Γιατί να σταματήσεις να παίζεις το παιχνίδι της κατηγορίας

Το παιχνίδι του “εσύ φταις” εκτός από ψυχοφθόρο μπορεί να είναι και εθιστικό. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καλά το παίζεις, είναι σίγουρο ότι ποτέ δε θα κερδίσεις. Είναι μία τοξική διαδικασία που μολύνει τη ζωή σου. Σταμάτησέ το τώρα και απόκτησε τον έλεγχο της ζωής σου.
4
'
katigoria

Τι κάνεις όταν κάτι πάει στραβά στη ζωή σου; Όταν κάτι δυσάρεστο ξαφνικά προκύπτει; Ή όταν απλά βιώνεις μια ατυχία; Ποιά είναι η πρώτη σου αντίδραση; Κατηγορείς αμέσως κάτι ή κάποιον για αυτό; Αν ναι τότε είναι πολύ πιθανό να είσαι κι εσύ τύπος που έχει την τάση να παίζει το παιχνίδι του “εσύ φταις”. Δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη. Πολλοί άνθρωποι παίζουν το παιχνίδι της κατηγορίας. Ένα υπερβολικός και διαστρεβλωμένος τρόπος να αντιδράς όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελες. Υπάρχει εξάλλου η εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι καλύτερα να κατηγορείς από το να κατηγορείσαι. Η κατηγορία όμως δεν δίνει λύση σε τίποτα. Αντίθετα, σε απομακρύνει από το να καταλάβεις τι πραγματικά έχει συμβεί αφού ασχολείσαι μόνο με  το που θα αποδοθεί η ευθύνη. Μπορεί μέσα από το παιχνίδι της κατηγορίας να προσπαθείς να υπερασπιστείς τη θέση σου, όμως στην πραγματικότητα δημιουργείς προκαταλήψεις και δηλητηριάζεις τις σχέσεις σου. Επίσης, δεν αναλαμβάνεις δράση πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εγκλωβίζεσαι σε αιώνια προβληματικές καταστάσεις.

Μπορεί φυσικά να είναι ευκολότερο να σκεφτείς ότι κάποιος άλλος είναι λάθος, παρά να κοιτάξεις μέσα σου και να αναζητήσεις λύσεις. Όμως έτσι η στασιμότητα παγιώνεται. Στην πραγματικότητα επομένως όσο περισσότερο παίζεις το παιχνίδι της κατηγορίας, τόσο περισσότερο χάνεις.

Γιατί το κάνεις;

Δεν μπορείς να διαχειριστείς  τα συναισθήματά σου

Όταν κάτι πάει στραβά, συνήθως νιώθεις θλίψη και απογοήτευση. Τέτοιου είδους καταστάσεις  είναι δυσάρεστες και πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τις προβάλλουν στους άλλους με το να τους κατηγορούν, παρά να μπουν στη διαδικασία να διαχειριστούν αυτό που νιώθουν.  

Προστατεύεις τον εαυτό σου

Ένας τρόπος για προστατεύουμε τον εαυτό μας είναι δείχνοντας με το δάκτυλο κάποιον άλλο.

Όταν νιώθουμε ότι μας επιτίθενται, συνήθως στρέφουμε κατηγορίες προς τους άλλους  για να αμυνθούμε. Εάν είσαι όμως ένοχος είναι πιο πιθανό να κατηγορήσεις άλλους.  Αν πιστεύεις ότι είσαι αθώος το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται όμως να κατηγορήσεις κάποιον άλλον για να το κάνεις αυτό. 

Μεταφράζεις τις ατυχίες ως αδικίες

Η ζωή δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε άδικη. Πολλές φορές επομένως αντί να αποδεχτούμε ότι κάτι δυσάρεστο μας συνέβη,  επιλέγουμε να κατηγορήσουμε άλλους. Στην πραγματικότητα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αναλογιστείς τι πραγματικά έχει γίνει λάθος και πρόεκυψε μια δυσάρεστη κατάσταση και να δεις πως μπορείς να  διορθώσεις ότι μπορεί να διορθωθεί, αντί γίνεσαι επικριτικός ή επικριτική.

Φοβάσαι να πλησιάσεις πραγματικά τους άλλους

Αν λόγος που κατηγορείς εύκολα τους άλλους είναι γιατί κατά βάθος θέλεις να τους απομυθοποιήσεις και να τους απορρίψεις. Με το να τους βάζεις την όποια αρνητική ταμπέλα αναγκάζεις τον εαυτό σου να απομακρυνθεί πράγμα που σημαίνει ότι το να κατηγορείς εύκολα τους άλλους είναι ένας εύκολος τρόπος να κρατάς αποστάσεις. Μήπως η συναισθηματική εγγύτητα δεν είναι κάτι εύκολο για σένα. Μήπως ο μόνος που εμπιστεύεσαι είναι ο εαυτός σου; Είναι σημαντικό να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. 

Έχεις την τάση να γενικεύεις 

Η πεποίθηση ότι κάποια γενική αιτία φταίει π.χ. οι πολιτικοί, η  τεχνολογία ή η κακία των ανθρώπων βασίζεται στην υπόθεση ότι πάντα υπάρχει κάποιος που πρέπει να κατηγορείται για κάτι. Οι άνθρωποι γενικά έχουν την προδιάθεση να κρίνουν τους άλλους και να δημιουργούν μια «ορθολογική» και γενικευμένη εξήγηση η οποία στην πραγματικότητα τους περιορίζει αλλά και δεν τους αφήνει δυνατότητα να αναλάβουν η ίδια κάποιο βαθμό ευθύνης. 

4 τρόποι να παραβλέψεις το παιχνίδι της κατηγορίας

Αναγνώρισε αν και πότε κατηγορείς

Μερικοί άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους από συνήθεια. Άλλοι το κάνουν περιστασιακά. Τι γίνεται με εσένα; Η συνειδητοποίηση είναι πάντα το πρώτο βήμα. Οι άνθρωποι που κατηγορούν τους άλλους είτε έχουν την τάση να χρησιμοποιούν απόλυτες δηλώσεις π.χ. «ποτέ δε με βοηθάς», «πάντα με εκμεταλλεύεσαι” ή να επικεντρώνονται στις προσδοκίες π.χ. «θα έπρεπε να με καλέσεις νωρίτερα». Μην ξεχνάς ότι η  γλώσσα καθορίζει τη νοοτροπία μας. Η συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο μιλάς με τους άλλους θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν είσαι ο τύπος που έχεις την τάση να κατηγορείς τους άλλους ή όχι. 

Σταμάτα την επίκριση

Πριν κρίνεις αρνητικά κάποιον κάνε μια προσπάθεια να τον κατανοήσεις. Μπες στα παπούτσια του. Προσπάθησε να καταλάβεις λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε όλοι τον ίδιο χαρακτήρα. Απαλλάξου από την προσέγγιση "σωστό-λάθος". Δεν είσαι τέλειος και μην περιμένεις να είναι και οι άλλοι τέλειοι.

Μην μεγεθύνεις το κάθε πρόβλημα 

Τις περισσότερες φορές, ένα μικρό πρόβλημα μοιάζει μεγαλύτερο από ότι είναι. Ή σου θυμίζει άλλα. Πρόσεχε! Οι πεποιθήσεις μας πολλές φορές μας τυφλώνουν διότι φιλτράρουν το πώς βλέπουμε την πραγματικότητα. Αντί να σε βοηθήσουν να καταλάβεις το πρόβλημα και να το δεις στις πραγματικές του διαστάσεις, σου προκαλούν  παραπάνω σύγχυση. Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να κρίνεις ρεαλιστικά μία κατάσταση.  

Πάρε την ευθύνη που σου αναλογεί

Είναι ευκολότερο να κατηγορείς κάποιον άλλον παρά  να αναλάβεις την ευθύνη των σκέψεων και πράξεων σου για οτιδήποτε δεν σου αρέσει ή έχει πάει στραβά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάς την εύκολη διέξοδο. Απαιτεί εξάλλου λιγότερη ενέργεια να κατηγορήσεις τον όποιο άλλον από το να αλλάξεις δικές σου συμπεριφορές και συνήθειες έτσι ώστε να έχεις θετικά αποτελέσματα στη ζωή σου ή να αντιστρέψεις αρνητικές καταστάσεις. Τα πράγματα όμως έτσι ή αλλιώς δε θα πηγαίνουν πάντα όπως θέλεις. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες αλήθειες της ζωής. Αγκαλιάζοντας μια «διαφορετική» νοοτροπία θα  μπορέσει να διαχειριστείς καλύτερα τις όποιες δυσάρεστες καταστάσεις. Και το κυριότερο! Χωρίς να χρειάζεται να κατηγορήσεις κανέναν.

Αγαπημένο