ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μίλα στον εαυτό σου και πέτυχε αυτό που θέλεις!

Έπειτα από σεμινάρια, ομιλίες και tutorials, που μας έμαθαν «πώς να ανοιχτούμε και να εκφραστούμε», ανακαλύπτουμε ότι, για να πετύχουμε, πρέπει να κάνουμε κάτι πολύ πιο απλό: να μιλήσουμε στον εαυτό μας.
5
'
αυτό ομιλία Μίλα στον εαυτό σου και πέτυχε αυτό που θέλεις!

Αν κάτι έμαθε πολύ καλά ο coach Θετικής Ψυχολογίας Marc Cordon, είναι αυτό που μοιράστηκε στο TedX με την ομιλία του “The Power of Self Talk”: το να μιλάμε στον εαυτό μας μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε ποιοι είμαστε πραγματικά. Ο ίδιος λέει ότι όσοι μιλούν στον εαυτό τους διαθέτουν νοητικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να επιλύουν προβλήματα, να σκέφτονται διαφορετικά και να είναι πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση δυσκολιών ή προκλήσεων. 

Παλιότερα, όταν μιλούσαμε στον εαυτό μας, πιστεύαμε ότι αρχίζαμε να… τα χάνουμε. Είναι λογικό, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι «φυσιολογικό». «Φυσικά και είναι», λέει ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Πάτροκλος Παπαδάκης, τονίζοντας, όμως, ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. «Η αυτο-ομιλία βελτιώνει τις γνωστικές και μεταγνωστικές μας δεξιότητες και αποτελεί βασικό κομμάτι της αυτοπειθαρχίας. Δεν είναι μόνο φυσιολογικό το να μιλάτε στον εαυτό σας, αλλά μπορεί, επίσης, να είναι επωφελές μακροπρόθεσμα, αφού μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ό,τι σας “πονά”».

Σε ενδιαφέρει: Κάνε RESTART στη ζωή σου και ανακάλυψε τον πιο υπέροχο εαυτό σου

Η δύναμη του self talk

Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να γίνει ή να είναι σκληρός με τον εαυτό του. Τον κρίνουμε, τον επικρίνουμε, του φορτώνουμε ευθύνες και ενοχές. Κι έπειτα αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο δεν μπορούμε να βάλουμε μια τάξη στο μυαλό μας, να ηρεμήσουμε και να διαχειριστούμε καταστάσεις και προβλήματα. «Η αυτο-ομιλία είναι ο εσωτερικός μας διάλογος. Επηρεάζεται από τις μαθημένες εμπειρίες μας και αποκαλύπτει βαθύτερες σκέψεις και πεποιθήσεις. Μπορεί να είναι αυστηρή ή ενισχυτική, ενθαρρυντική ή ενοχλητική. Το πώς μιλάς στον εαυτό σου εξαρτάται και από την προσωπικότητά σου», λέει ο ψυχολόγος.

«Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι η θετική αντιμετώπιση και η αισιοδοξία αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης του άγχους, των σχέσεων, ακόμη και του πόνου», εξηγεί. Εάν πιστεύεις ότι μιλάς αυστηρά στον εαυτό σου και σαμποτάρεις την αυτοπεποίθησή σου ή αν θέλεις να δώσεις έμφαση στη θετική αυτο-ομιλία, μάθε να αλλάζεις τον εσωτερικό σου διάλογο. Θα γίνεις πιο θετικός άνθρωπος και θα βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία.

Εικόνα
istock

 

Πώς να μιλήσεις αποτελεσματικά στον εαυτό σου

Προτού μάθεις να εξασκείς το self talk, προσδιόρισε τις αρνητικές σου σκέψεις. Συνήθως κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα, επικεντρώνεσαι στις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης αγνοώντας τα θετικά, περιμένεις το χειρότερο, ενώ σπάνια αφήνεις τη λογική να σε πείσει για το αντίθετο και βλέπεις τον κόσμο ασπρόμαυρο ή καλό και κακό, σαν να μην υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο. Με το self talk θα μάθεις να μιλάς ρεαλιστικά στον εαυτό σου και θα γίνεις ο «θεραπευτής» του. Δες πώς θα τα καταφέρις.

1. Προσέγγισε τον εαυτό σου όπως κάθε νέα σχέση

Κάνε του ερωτήσεις για να τον γνωρίσεις καλύτερα. Αυτό έχει ως στόχο να προσδιορίσεις τι σου συμβαίνει. Για παράδειγμα, μη ρωτήσεις «πώς νιώθω;» αλλά «τι χρειάζομαι, για να νιώσω πιο χαλαρός;» Αν το σώμα σου νιώθει κουρασμένο, κοιμήσου. Αν έχεις άγχος, κάνε γιόγκα ή ένα μασάζ. Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, κάνε περισσότερες ερωτήσεις. Είναι σημαντικό να είσαι υπομονετικός, επειδή δεν έχουμε μάθει να αφουγκραζόμαστε ή να κατανοούμε τον εαυτό μας. 

2. Να είσαι ευγενικός 

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση που έχουν τα λόγια ενθάρρυνσης στην απόδοσή μας - είναι ενδιαφέρον ότι η αθλητική ψυχολογία ηγείται της έρευνας σε αυτό το θέμα. Αυτό που λες στον εαυτό σου, αλλά και το πώς το λες, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή σου, στην αυτο-αποτελεσματικότητα και στη συνολική αίσθηση της αυταξίας. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται προφανή. Κι όμως, η αρνητική αυτο-ομιλία (προφορική ή στη σκέψη) συμβαίνει τακτικά. 

3. Επιβράβευε, μίλα δυνατά

Το να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου πριν από ένα σημαντικό γεγονός ή να του μιλάς ενώ ολοκληρώνεις μια εργασία, μπορεί να σε ωφελήσει. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Quarterly Journal of Experimental Psychology”, διαπιστώθηκε ότι, όταν ψάχνουμε για καθημερινά αντικείμενα (όπως τα κλειδιά μας), το να μιλάμε και να αναφέρουμε το όνομα του αντικειμένου δυνατά συμβάλλει στο να το βρούμε πιο γρήγορα. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις την αυτο-ομιλία για να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου -όπως τον θυμό, τη θλίψη, τη σύγχυση και το άγχος- και να λύσεις προσωπικά σου προβλήματα. Επίσης, το να μιλάς δυνατά, ενώ μελετάς, μπορεί να επισπεύσει και να ενισχύσει την κατανόησή σου για το θέμα, αφού ενισχύει τις γνωστικές σου λειτουργίες. Μελέτη αναφέρει ότι το να ρωτάς τον εαυτό σου δυνατά τι σημαίνει μια πληροφορία βελτιώνει σημαντικά τη μάθηση, επειδή η απάντηση που δίνεις σε μια ερώτηση έχει θετική επίπτωση στη συγκέντρωση πληροφοριών από τη λειτουργική στη μακροπρόθεσμη μνήμη. 

4. Μάθε να ακούς

Η αυτο-ομιλία είναι μια διαδικασία που αποτελείται από δύο παράγοντες: την ομιλία και την ακρόαση. Η αυτο-ακρόαση, ή αλλιώς αυτογνωσία, είναι ένας βασικός παράγοντας για το feedback της αυτο-αποτελεσματικότητας. Επομένως, υπάρχει ένας λόγος που είναι απαραίτητο να μιλήσεις δυνατά: για να ακούσεις αυτά που λες!

Δες Τα απλά βήματα για να εκτιμήσεις περισσότερο τον εαυτό σου

Γιατί το να μιλάς στον εαυτό σου σου κάνει καλό;

Το self talking μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την ευεξία σου, αλλά και να:

• αυξήσει τη ζωτικότητά σου και τη σωματική ευεξία,

• σε κάνει πιο χαρούμενο,

• βελτιώσει το ανοσοποιητικό σου, 

• μειώσει τον πόνο,

• προάγει την καρδιαγγειακή υγεία,

• απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου,

• ελαττώσει το άγχος και τις ανησυχίες σου.

Διάβασε και αυτό: Αρνητικές σκέψεις: Μην τις αφήνεις να σε πάνε πίσω


 
Αγαπημένο