ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μια μαμά διαφορετική από τις άλλες

Η μαμά του Gingerbread Bae μιλά για τα στάδια που πέρασε μέχρι να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του παιδιού της.
5
'
Gingerbread

Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Να ανακαλύψεις ότι το παιδί σου, ο γιος σου μακιγιάρεται. Μακιγιάρεται τόσο έντονα όσο ένα κορίτσι. Παθαίνεις σοκ. Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η Τίνα Θωμαϊδου, η μητέρα του δημοφιλούς εκκεντρικού youtuber Gingerbread Βae, όταν ανακάλυψε ότι ο κατά κόσμο Νικόλας βάφεται και μερικές φορές ντύνεται σαν κορίτσι. Μέχρι να κατανοήσει ποιο ακριβώς ήταν το αίτημά του, να το αποδεχτεί και να βγει στην κάμερα για να «παίξει» μαζί με το παιδί της σε κάποια από τα βιντεάκια του που αριθμούν πάνω από 600.000 views, πέρασε από πολλά στάδια. Η ιστορία και τα γεγονότα που συντέλεσαν στην κατάκτηση αυτής της αποδοχής είναι κάτι που αξίζει να διαβάσεις. Η αληθινή αποδοχή των γονιών μας είναι εξάλλου ένα θέμα που μας καίει όλους.

Τίνα γυρνώντας στα χρόνια της δικής σου εφηβείας, τι έχεις να μας πεις; Ήσουν μια επαναστατική έφηβος;

 Ήμουν πολύ ήσυχη εκτός σπιτιού και επαναστατική μόνο μέσα στο σπίτι.

Επαναστατική στο σπίτι γιατί; Σε καταπίεζαν οι γονείς σου;

Απεναντίας, μεγάλωσα με πολλή αγάπη. Έχω νιώσει δηλαδή ότι έχω πάρει πολλή αγάπη από τους γονείς μου. Και είχα μεγάλη ελευθερία, γιατί ήμουν το δεύτερο παιδί (οπότε τα πολλά μη και όχι τα πέρασε η αδερφή μου). Απλά έμοιαζα στον πατέρα μου που ήταν πιο εκρηκτικός και επικριτικός χαρακτήρας. Με εκείνον είχα συγκρούσεις. Η μητέρα μου ήταν ένα άγιος άνθρωπος, ήσυχη, σεμνή και στοργική.

Περιέγραψες τη μητέρα σου δίνοντας έμφαση στη λέξη στοργική. Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου στοργική μητέρα;

Πιστεύω πως είμαι. Και ο πατέρας μου ήταν στοργικός με άλλο τρόπο. Ήταν πιο επικριτικός. Πιστεύω ότι εγώ να και μοιάζω στον χαρακτήρια περισσότερο στον πατέρα μου, είμαι ένας συνδυασμός και των δύο όσον αφορά τον τρόπο που εκφράζω την στοργή μου στα παιδιά μου. 

Είχες τη βασική αποδοχή από τους γονείς σου στις επιλογές σου;

Δεν είχα μόνο τη βασική αποδοχή. Είχα και στήριξη. Σε κάθε μου βήμα. Όποια κι αν ήταν η επιλογή μου. Με στήριζαν πάντα.

Αυτό που έχει φαίνεται από τα βιντεάκια που έχετε γυρίσει με τον Νικόλα είναι ότι είσαι μια γυναίκα που αποδέχεται το παιδί της ακόμα και με μια διαφορετικότητα που θα ζόριζε άλλους γονείς. Υπάρχει όμως και η κόντρα…

Ισχύει αυτό. Μια μαμά που δέχεται να βγει στην κάμερα με το παιδί της αποδέχεται την διαφορετικότητα του παιδιού της. Αποδέχομαι όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνώ σε όλα και με όλα. Ναι, υπάρχει η κόντρα, οι έφηβοι δεν ζουν χωρίς κόντρα με τους γονείς τους στο όνομα του χάσματος γενεών. Όμως στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος να δοκιμάσουν πόσο αντέχεις, πόσο του αποδέχεσαι. Μέχρι που φτάνει αυτή η αποδοχή.

Με ένα γρήγορο viewing στα βιντεάκια φαίνεσαι σαν τη μαμά φίλη. Με μια δεύτερη ματιά είναι ξεκάθαρο ότι είσαι η μαμά μαμά.

Μακάρι να το έχω καταφέρει αυτό.

Δεν πιστεύεις στον ρόλο της μαμάς φίλης;

Η μαμά πρέπει να υπάρχει σαν ιδέα. Πρέπει να ακούω τι έχει να μου πει το παιδί μου ως μαμά. Όχι ως φίλη. Πώς θα το συμβουλέψω για το καλό του, αν δεν υπάρχει το φίλτρο της μαμάς; Όμως ταυτόχρονα θεωρώ σημαντικό για μια μητέρα να έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού της όπως ακριβώς το καταφέρνει ένας φίλος. Να μπορεί το παιδί να τολμά να της πει αυτό που θέλει. Τα παιδιά δεν τολμούν να πουν αυτό που θέλουν. Πολλοί μου εκμυστηρεύονται ότι διστάζουν να ανοιχτούν για την αλήθεια τους στους γονείς τους, γιατί φοβόνται ότι δεν θα τους αποδεχτούν. Όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες.

Ο Νικόλας ήταν πάντα ανοιχτός μαζί σου;  

Όχι δεν ήταν. Οι συγκυρίες μάς έφεραν πιο κοντά.

Πώς κέρδισες την εμπιστοσύνη του;

Δεν έγινε σταδιακά. Έγινε ξαφνικά. Από τη στιγμή που χάσαμε ξαφνικά τον σύζυγό μου - πέθανε παίζοντας μπάλα βιώσαμε ένα ξαφνικό σοκ ως οικογένεια. Με αυτό το γεγονός για εμένα τελείωσε αυτόματα η αντιδραστικότητα και η αντιπαλότητα με το παιδί μου. Η προσπάθεια να το αλλάξω, να το φέρω στον σωστό δρόμο με βάση αυτό που είναι κοινά αποδεκτό.

Συνειδητοποίησα ότι «this is it». Έχω απομείνει εγώ με τα παιδιά μου. Θα τα αποδεχτώ ακριβώς όπως είναι και θα στηρίξω τις επιλογές τους. Αυτό που ένιωσα είναι ότι θέλω να πάω κοντά στο παιδί μου για να το καταλάβω και για να νιώσει τη σιγουριά ότι δεν είναι μόνος του.

Άρα πλησίασες εσύ το παιδί σου;

Πλησίασα το παιδί μου. Άκουσα το παιδί μου. Γνώρισα καλύτερα το παιδί μου. Και έπαιξα με το παιδί μου. Προσπάθησα να μπω στον κόσμο του.

Περιέγραψέ μου το στυλ της οικογένειας, όταν ζούσε ο σύζυγός σου;

Όταν ζούσε κι ο σύζυγός μου είμασταν μια ανοιχτή οικογένεια, με πολύ χιούμορ, αρκετά χαλαροί και αθυρόστομοι στις παρέες, με πολύ γέλιο και καλαμπούρι. Κάτι που διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του Νικόλα, που ήταν πάντα ένα χαρούμενο παιδί.  

Θεωρείς ότι όταν υπάρχει το χιούμορ μέσα σε μια οικογένεια αποτελεί μια ασπίδα για τις δύσκολες στιγμές;

Ναι, χωρίς αυτό δεν την παλεύεις. Ακόμα και στα δύσκολα της πανδημίας. Αν δεν υπήρχε η χαρά που δίνει ο Νικόλας πιθανόν να μην άντεχα. Το λέω πάντα: ο Νικόλας μας δίνει ζωή. Είναι η πνοή μέσα στο σπίτι.

Το άλλο σου παιδί;

Ήταν και είναι πιο σοβαρός και μετρημένος. Να φανταστείς γύρω στα τέσσερα γύρισε και μου είπε «δεν μπορώ το χιούμορ αυτής της οικογένειας».

Και τα ζώδιά σας ποια είναι;

Ταύρος ο μικρός, Αιγόκερως ο Νικόλας κι εγώ Δίδυμος. Ο άντρας μου ήταν Λέων.  

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του έχεις προσαρμοστεί με την απώλειά του συζύγου σου;

Είμασταν 24 χρόνια μαζί. Δεν προσαρμόζεσαι νομίζω ποτέ μετά από μια τέτοια απώλεια.  Ζεις με την απώλεια και διατηρείς τις αναμνήσεις για να καλύψεις την παρουσία που λείπει.

Στα βιντεάκια τολμάς να τσαλακώσεις την εικόνα σου. Είσαι μακριά από την εικόνα της…τέλειας μαμάς.

Η τέλεια μαμά είναι ξέρεις κάτι υποκειμενικό. Έχω λάβει πολλά μηνύματα από παιδιά που μου λένε «μακάρι η μαμά μου να ήταν σαν κι εσένα». Από παιδιά στην ηλικία του Νικόλα αλλά και από πιο μεγάλους. Έξω από τελειότητες -γιατί κανείς δεν είναι τέλειος- μια μητέρα που αποδέχεται τα παιδιά της και τις επιλογές τους θεωρώ ότι είναι μια καλή μητέρα.

Μέσα από αυτό τον χαβαλέ που βλέπεις στα βιντεάκια του Νικόλα στα οποία συμμετέχω είναι διάχυτο το μήνυμα της οικογενειακής αποδοχής -η πιο σπουδαία αποδοχή κατά την άποψή μου.  Με μια γρήγορη ματιά θα δεις την κλασική κόντρα μαμάς - γιου. Αν πιάσεις όμως πραγματικά τον παλμό του, δεν μπορεί παρά να καταλάβεις ότι το μήνυμα είναι αυτό:

Η μαμά σε αποδέχεται, σε αγαπάει πολύ, έχει τσαλακωθεί για να είναι δίπλα σου, για να σε στηρίζει και να σε συμβουλεύει. Ξέρεις δεν είναι πάντα εύκολο αυτό.

Παρόλα αυτά οι αυθόρμητοι και αθυρόστομοι τρόποι σου στα βιντεάκια έχουν δεχτεί επικρίσεις από άλλες μαμάδες. 

Επικριτικός είναι ο κόσμος γύρω μας. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό. Έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια που δεν μας ένοιαζε τι θα πει ο κόσμος. Και το ίδιο ισχύει και για την οικογένεια με τα παιδιά μου. Από την στιγμή που δεν βλάπτουμε και δεν ενοχλούμε κανέναν, δεν μας ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος.

Ήταν κι ο σύζυγός σου τόσο ανοιχτόμυαλος;

Ο άνδρας μου ήταν περισσότερο ανοιχτόμυαλος από εμένα.  Ήταν πιο κοντά στον Νικόλα εξ’ αρχής. Αποδέχτηκε γρήγορα τη διαφορετικότητά του, όταν άρχισε να βάφεται. Εγώ ήθελα τον χρόνο μου…

Εικόνα
tina

Ο Νικόλας είναι transgender;

Ο Νικόλας δεν είναι transgender (τουλάχιστον αυτό δηλώνει μέχρι τώρα). Πιστεύει στην ελεύθερη έκφραση του φύλου και θεωρεί τέχνη να βάφεται και να μεταμορφώνεται όπως ένας ηθοποιός.

Είσαι θετική στην επέμβαση αλλαγής φύλου;

Φυσικά και είμαι. Όταν υπάρχει κάτι παθολογικό και υπάρχει ένα θέλω που πάλλεται μέσα σου δεν πρέπει να του πας κόντρα.  Παραδέχομαι όμως ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για εμένα, αν αυτό ήθελε το παιδί μου, γιατί είναι μια επίπονη διαδικασία. Δεν θα είχα, όμως, άλλη επιλογή από το να τον στηρίξω.

Τι θαυμάζεις στον Νικόλα;

Τον ταλέντο του. Και ότι δεν τον νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Εκτίθεται, ενώ στην πραγματικότητα είναι ντροπαλός. Δεν έχει ύφος, ούτε νομίζει ότι είναι κάποιος επειδή πλέον τον αναγνωρίζουν.  Εύχομαι να το διατηρήσει αυτό στη ζωή του.

Και τι σε εκνευρίζει;

Ότι είναι ισχυρογνώμων και μερικές φορές εγωιστής.

Σε αγχώνει το μέλλον του;

Ναι, με αγχώνει γιατί η διαφορετικότητα κάνει πιο δύσκολο το δρόμο σου.

Μπορεί και να σου ανοίξει δρόμους όμως. Το βιντεάκι που ο Νικόλας μακιγιάρει τη Βίκυ Καγιά πλησιάζει το 1 εκατομμύριο views...

Ναι, ίσως έχεις δίκιο… 

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν μαμάδες που βυθίζονται στην βαθιά κατάθλιψη, επειδή το παιδί τους πήρε στον έλεγχο 19 κι όχι 20; Τι έχεις να πεις σε αυτές τις μαμάδες;

Ότι ασχολούνται με λάθος πράγματα. Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας γονιός είναι να είναι συνδεδεμένος με το παιδί του και να απολαύσει στιγμές μαζί του. Γιατί σήμερα είμαστε αύριο δεν είμαστε. Αυτό που αξίζει είναι να απολαύσουμε στιγμές μαζί.

Το να μην αποδέχεται ο γονιός τις επιλογές του παιδιού του είναι η πιο κοινή αιτία που οδηγεί σε ψυχιατρικά προβλήματα και στον ψυχολόγο. Το γνωρίζεις φαντάζομαι αυτό.

Ναι, το γνωρίζω. Και οι γονείς, όμως, περνάνε δύσκολα, να τα λέμε κι αυτά. Και η μάνα βιώνει κατάθλιψη από την απόρριψη του παιδιού της. Όμως η μάνα είναι αυτή που πρέπει, να ελιχθεί για να κερδίσει την σχέση με το παιδί. Η μάνα πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να σταθεί.

 Η σχέση της δικής σας οικογένειας με τον ψυχολόγο ποια ήταν;

Λίγες συνεδρίες ο Νικόλας, λίγες εγώ. Μάλλον δεν τον χρειαστήκαμε. Νομίζω το ότι μπήκα στον κόσμο του Νικόλα, ήταν η ασπίδα μας στην κατάθλιψη. Το ότι θέλει να κάνει ένα παιδί κάτι με τη μητέρα του, σε μια ηλικία που τα περισσότερα παιδιά αδειάζουν ή αποκαθηλώνουν τους γονείς τους θεωρώ ότι είναι κάτι σημαντικό. Έστω κι αν είναι ένα youtube βιντεάκι.

Ο Νικόλας θέλει να φύγει από το σπίτι. Να μείνει σε δικό του σπίτι. Μόνος του. Το λέει στα βιντεάκια του. Εσύ τι λες για αυτό; 

Αν έχει λεφτά, να το κάνει. Αυτή είναι η απάντησή μου.

Του χαλάς το όνειρο…

Για αυτό υπάρχουν οι γονείς. Για να σου χαλάνε το όνειρο πριν προλάβουν και στο χαλάσουν άλλοι και παράλληλα να σου δείχνουν τον τρόπο για να το πραγματοποιήσεις.

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!

Σχετικά άρθρα