ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σοφία Μουτίδου: Μίλησε για το πρόβλημα υγείας της

Τι είναι οι κρίσεις πανικού και πως αντιμετωπίζονται;
3
'
Η Σοφία Μουτίδου μίλησε για τις κρίσεις πανικού που αντιμετωπίζει NDP

Το πρόβλημα της υγείας που αντιμετωπίζει μοιράστηκε η Σοφία Μουτίδου μέσα από το κανάλι της στο YouTube. Η γνωστή ηθοποιός προχώρησε σε μια συγκινητική εξομολόγηση, μιλώντας για τις κρίσεις πανικού που έχει.

 Μπορεί να σε ενδιαφέρει και αυτό: Σοφία Μουτίδου: Η εξομολόγηση για τις κρίσεις πανικού που βιώνει

Συγκεκριμένα, η ίδια ανέφερε: "Οι πανικοί μου ξεκίνησαν. Με αφορμή τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, μία εβδομάδα πριν είχα αρρωστήσει από γρίπη και ήμουν σωματικά σε κατάπτωση. Κλονίστηκα. Πρώτα από όλα γιατί την ήξερα, γιατί είχε την ίδια με τη μαμά μου και γιατί έμοιαζε σε εμένα.Αυτά είναι αρκετά για έναν άνθρωπο που παίρνει αγωγή να τον πυροδοτήσουν".

Η Σοφία Μουτίδου υποστήριξε ότι την επιβάρυναν ψυχικά και άλλοι παράγοντες όπως το γεγονός ότι ο πατέρας της, που πάσχει από άνοια, δεν την ανάγνωρισε. Επιπλέον, περιέγραψε τα συμπτώματα πανικού που έχει, λέγοντας: "Με κάποιους εφιάλτες, μία μικρή – ευτυχώς – ταχυκαρδία, πνίγομαι εδώ και νομίζω ότι πεθαίνω. Εκεί που κάθομαι. Πολλές φορές νιώθω ότι κάποιος με σπρώχνει σε ένα γκρεμό. Σταμάτησα και τη γυμναστική που παίζει πολύ ρόλο στην εκτόνωση. Έμεινε μόνο η χημειοπροφύλαξη με τα χάπια και τις συνεδρίες που ξεκίνησα πάλι. Κλαίω πολύ και νιώθω βαθιά λύπη".

Δες το βίντεο της Σοφίας Μουτίδου: 

Remote video URL

Τι είναι οι κρίσεις πανικού;

"Οι κρίσεις πανικού ανήκουν στο ευρύτερο πλαίσιο διαταραχών άγχους και εμφανίζονται ξαφνικά. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι: ταχυπαλμίες, μούδιασμα των άκρων, εφίδρωση, αίσθημα ασφυξίας, ζάλη, δύσπνοια. Το άτομο εξαιτίας των έντονων συμπτωμάτων έχει την αίσθηση ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή και ότι πεθαίνει, γεγονός που του προκαλεί φόβο. Οι κρίσεις πανικού διαρκούν συνήθως 10 λεπτά έως και μία ώρα." λέει η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου.

Μια από τις επιπτώσεις των κρίσεων πανικού είναι ο φόβος ότι θα ξανασυμβεί, (φοβοφοβία). 

Πώς αντιμετωπίζονται;

"Χρησιμοποίησε σωστά την αναπνοή σου. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας θα σε βοηθήσουν σ’ αυτό. Ξεκίνησε με διαφραγματική αναπνοή (αργή σταθερή εισπνοή και εκπνοή) και εστίασε στο εδώ και τώρα. Βοηθά πολύ το να αρχίσεις να μετράς αντικείμενα ή ανθρώπους, να εστιάσεις σε ένα μόνο ερέθισμα." λέει η ψυχολόγος. Επίσης, οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ψυχολόγου- ψυχοθεραπευτή που ασχολείται με τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (Cognitive Behavioural Therapy - CBT), για να εντοπιστούν οι πηγές άγχους και να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις κρίσεις πανικού με τα κατάλληλα γνωσιακά εργαλεία. Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα και φαρμακευτική αγωγή (από ψυχίατρο).

Μπορείς να διαβάσεις και αυτό: Πόσο διαρκεί μια κρίση πανικού; Τα κόλπα να την αντιμετωπίσεις 

 

 

 

Αγαπημένο