ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Britney Spears: Από ποια διαταραχή πάσχει;

Ρωτήσαμε τον ψυχολόγο.
3
'
Britney Spears Shutterstock

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τότε που η Britney Spears κατέρρευσε δημόσια, πράγμα που την οδήγησε σε εποπτεία σχετικά με την ψυχική της υγεία. 

Τότε αναφέρθηκε ότι πάσχει από Διπολική Διαταραχή (μια ψυχική νόσο που χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις άλλοτε μανίας και άλλοτε κατάθλιψης), κάτι που για πολλούς ήταν η αιτία που οδήγησε και στη νοσηλεία της το 2008 σε κλινική της Καλιφόρνιας. 

Η ίδια, ωστόσο, δεν το επιβεβαίωσε ποτέ

Έχει ανοιχτά, όμως, παραδεχτεί τη μάχη της με το άγχος και το στρες από τη νεανική της ηλικία, κάτι που οδήγησε στην ψυχική της αστάθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ένιωθα συνέχεια ότι αγχώνομαι υπερβολικά από πολύ ασήμαντα πράγματα», ένα τυπικό χαρακτηριστικό των ατόμων που πάσχουν από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή. 

Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η συμπτωματολογία της παρορμητικής και προκλητικής συμπεριφοράς το 2007 και το 2008, ο εθισμός σε ναρκωτικά και αλκοόλ, η γρήγορη παραβατική οδήγηση, τα ξεσπάσματα έντονου θυμού, αποτελούν συμπτώματα μιας λιγότερο γνωστής ψυχικής διαταραχής: της Οριακής Διαταραχής. Είναι όμως η Οριακή Διαταραχή ο λόγος που οδήγησε σε καθεστώς συντηρητικής εποπτείας την Britney; 

Η ίδια πάντως εμφανίστηκε στο δικαστήριο ζητώντας να χαλαρώσουν τα όρια και τους περιορισμούς που την εμποδίζουν να λάβει μόνη της αποφάσεις, πράγμα που οδήγησε στο κίνημα #FreeΒritney, από αυτούς που υποθέτουν ότι η Spears ελέγχεται μετά από τη δικαστική απόφαση για συντηρητική εποπτεία από τον πατέρα της και άλλα άτομα. 

Τι λέει ο ψυχολόγος; 

Όπως μας εξηγεί ο Ψυχοδυναμικός Ψυχολόγος, Διευθυντής της Ψυχικής Φροντίδας, Γιώργος Παπαγεωργίου, η οριακή διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή όχι ιδιαίτερα γνωστή, που όμως φαίνεται να αφορά στο 1,8% έως και 4% του συνολικού πληθυσμού. Είναι η ψυχική διαταραχή με το μεγαλύτερο ποσοστό αδιάγνωστων (που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτήν αλλά δεν έχουν διαγνωστεί, οπότε και δεν το γνωρίζουν). 

Η οριακότητα περιλαμβάνει πρότυπα συμπεριφοράς που επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, τον τρόπο που νιώθει, το πώς σχετίζεται με τους άλλους, καθώς και τον τρόπο που ελέγχει τις παρορμήσεις του. Τα άτομα με οριακή διαταραχή χαρακτηρίζονται από "ασπρόμαυρη" σκέψη, δυσκολεύονται να βάλουν όρια, έχουν πάρα πολύ έντονες, σχεδόν θυελλώδεις διαπροσωπικές σχέσεις και ταυτόχρονα εξαρτητικές συμπεριφορές. Μπορεί επίσης να έχουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά όπως π.χ. να αυτοτραυματίζονται. Σε καταστάσεις έντονου στρες χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και μπορεί πραγματικά να χρειάζονται κάποιον που νοιάζεται για αυτούς για να πάρει τις αποφάσεις. Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεώρηση, η διαταραχή εγκαθίσταται πολύ νωρίς. Γύρω στα 3 έως 5 έτη ζωής, και πάντως πριν τα έξι. Η διάγνωση της οριακότητας όμως μπορεί να γίνει με σιγουριά, μετά τα είκοσι έτη. Συνήθως για την ύπαρξη οριακότητας στην προσωπικότητα ενός ενήλικα θεωρητικά ευθύνεται ότι ως παιδί μεγάλωσε με ανατροφή χωρίς συνέπεια στη φροντίδα και τη συμπεριφορά. Δεν τον μεγάλωσαν, δηλαδή, με τρόπο που να ξέρει ως παιδί τι να αναμένει. Παρόλο πάντως που για την Britney τίθεται η υποψία ότι μπορεί να είναι οριακή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολύ συχνά υπάρχει και η περίπτωση του «cluster», δηλαδή να έχει συμπτώματα κάποιος από δυο-τρεις διαταραχές ταυτόχρονα. Για αυτό, δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος πάσχει σίγουρα από κάποια διαταραχή, εκτός κι αν ο ίδιος έχει επίσημη διάγνωση και το έχει δηλώσει.

Ποιες είναι οι  πιο συχνές διαταραχές των σταρ;

Στους σταρ, και γενικά στους καλλιτέχνες πάντως, γνωρίζουμε ότι συνδέονται συχνότερα η ναρκισσιστική διαταραχή, η διπολική διαταραχή αλλά και η οριακότητα. Επίσης, πιθανές είναι και οι διατροφικές διαταραχές λόγω του άγχους της εικόνας σώματος. Για την οριακή διαταραχή η υποψία που υπάρχει για την Britney Spears έχει τεθεί ταυτόχρονα για την Lindsey Lohan και την Angelina Jolie. Καμία όμως από τις τρεις δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Αγαπημένο