ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Στενές σχέσεις: γιατί είναι τόσο σημαντικές;

Η αγάπη είναι η "τροφή" της ψυχής.
2
'
σχέσεις ζευγάρι

«Η αγάπη είναι όλα μαζί τα συντρίμμια μιας έκρηξης….» έχει γράψει η Erica Jong. «Αξίζει διεκδίκηση, αξίζει γενναιότητα, αξίζει το ρίσκο όλο. Το πρόβλημα είναι ότι, αν δεν ρισκάρεις τίποτα, το ρίσκο γίνεται ακόμα πιο μεγάλο».

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απολύτως. Σήμερα, στον 21ο αιώνα δεν έχουμε πια το δικαίωμα να ορίζουμε την αγάπη και την ανάγκη του «σχετίζεσθαι και ανήκειν» (στην πυραμίδα αναγκών του Maslow, είναι μια βιολογική, πρωταρχική ανάγκη) ως ακατανόητο και «άχρηστο» μυστήριο. Είναι πλέον πολύ σημαντικό. Ένας από τους λόγους είναι ότι ζούμε όλο και περισσότερο σε κοινωνική απομόνωση. Στη σύγχρονη κοινωνία η επικρατούσα τάση είναι εκείνη της απομόνωσης, της αποξένωσης της μη εξάρτησης από τους άλλους. Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει ανατρέψει άρδην τον τρόπο ζωής μας. Με τα πρότυπα και τις αξίες που προωθούνται αυξάνεται ο φαύλος κύκλος της απομόνωσης. Η μοναξιά σαν αίτιο και αιτιατό της κοινωνικής απομόνωσης επιφέρει αναπόφευκτα παθογόνες καταστάσεις τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική υγεία, το βιώνουμε άλλωστε όλοι μας σε αυτή τη δύσκολη covid-εποχή.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να καταρριφθεί ο μύθος του σύγχρονου πολιτισμού για το τι συνιστά «ενήλικη ζωή»: ότι ωριμότητα δηλαδή σημαίνει ανεξαρτησία και αυτάρκεια. Να αμφισβητήσουμε ίσως λιγάκι λέξεις που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι, όπως μη διαφοροποιημένος, συν εξαρτημένος, συμβιωτικός, για να περιγράψουν άτομα που μοιάζουν αδύναμα να αυτονομηθούν και να επιβληθούν στους άλλους.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Bowlby βρετανού ψυχιάτρου και τη θεωρία του περί συναισθηματικού δεσμού, μιλώντας για την «αποτελεσματική εξάρτηση» είπε χαρακτηριστικά ότι το να έχει κανείς την ικανότητα, «από την κούνια έως τον τάφο», να στρέφεται στους άλλους για συναισθηματική στήριξη είναι ένδειξη δύναμης! Και όντως μετά από αμέτρητες έρευνες πια, ξέρουμε ότι η αγάπη είναι η κορυφή της εξέλιξης μας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. ‘Όχι γιατί μας παρακινεί να ζευγαρώνουμε και να αναπαραγόμαστε. Η αγάπη είναι κυματοθραύστης φτιαγμένος για να προσφέρει συναισθηματική προστασία και ισορροπία που μας βοηθάει να τα βγάζουμε πέρα στις τρικυμίες της ζωής. Η τάση να δενόμαστε συναισθηματικά -να βρίσκουμε κάποιον που να μπορούμε να του πούμε «κράτα με σφιχτά»- όπως λέει η Dr.Sue Jonshon, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας και θεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας στο ομότιτλο βιβλίο της, είναι εγγεγραμμένη στα γονίδια μας. Είναι τόσο βασική για τη ζωή, την υγεία και την ευτυχία μας όσο και η τάση για φαγητό, καταφύγιο ή σεξ. Χρειαζόμαστε συναισθηματικούς δεσμούς με ορισμένους άλλους αναντικατάστατους, για να είμαστε οργανικά και ψυχικά υγιείς, ώστε να επιβιώνουμε. Και γενικότερα, η ικανότητα κοινωνικής δικτύωσης, η ικανότητα του «σχετίζεσθαι» ικανοποιητικά και ουσιαστικά με άλλους ανθρώπους καθώς και η ύπαρξη ενός καλού υποστηρικτικού δικτύου σχετίζεται με την επιβίωση αλλά ακόμα περισσότερο με την καλύτερη ποιότητα ζωής και αποτελεί δείκτη της ψυχοκοινωνικής υγείας και ευεξίας του ατόμου.

Η ποιότητα των σχέσεων μετράει

Εδώ χρειάζεται να σημειωθεί, ότι δεν αρκεί μόνο το να έχουμε ή να μην έχουμε στενές σχέσεις στη ζωή μας -φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές-, η ποιότητα αυτών των σχέσεων μετράει επίσης. Οι αρνητικές, τοξικές σχέσεις υπονομεύουν αντί να προάγουν την υγεία μας. Η ποιότητα των ερωτικών μας σχέσεων είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για το πόσο διανοητικά και συναισθηματικά υγιείς είμαστε. Στις κοινωνίες της αφθονίας που ζούμε, υπάρχει επιδημία άγχους και κατάθλιψης. Είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν ποιοτικές σχέσεις, προσαρμόζονται ευκολότερα στις στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, είναι ανοιχτοί στη μάθηση, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και νιώθουν πιο δυνατοί.

Το πιο σοβαρό εμπόδιο για την καλλιέργεια ουσιαστικών ποιοτικών σχέσεων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, μένουμε εγκλωβισμένοι στην παγίδα της άνεσης και της ευκολίας. Εξαλείφουμε όσο περισσότερο πόνο μπορούμε από τη ζωή μας, και καταλήγουμε στριμωγμένοι σε μια γωνιά που την ονομάζουμε ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι η «ασφάλεια» είναι το λιγότερο ασφαλές πνευματικό μονοπάτι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει στην πορεία της αυτοπραγμάτωσης. Προκειμένου να προσφέρουμε στον εαυτό μας ό,τι αυτός χρειάζεται, πρέπει να είμαστε σε θέση να τον φροντίζουμε. Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αγάπη παρά μόνο αν είμαστε έτοιμοι να τη αποδεχτούμε. Και η ικανότητα μας να δεχτούμε την αγάπη στηρίζεται στην ικανότητα μας να αισθανθούμε, αφού μόνο μέσα από τα συναισθήματα μας μπορούμε να δεχτούμε την αγάπη και την στήριξη των άλλων, κι έτσι να την προσφέρουμε κι εμείς στους άλλους.

Όταν μάθουμε να κάνουμε επιλογές που θρέφουν την ύπαρξή μας, τότε θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι η αγάπη δεν είναι κερασάκι στην τούρτα της ζωής. Είναι ουσία, ισορροπία, πληρότητα… ευτυχία!


 
Αγαπημένο