ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νίκησε Tην Aναποφασιστικότητα Σου

Όλα τα βήματα που χρειάζεται να μάθεις να παίρνεις (επιτέλους) αποφάσεις.
3
'
anapofasistikotita-ti-na-kaneis

Να αλλάξεις δουλειά; Να αγοράσεις σπίτι; Να ξεκινήσεις γυμναστήριο; Να του προτείνεις να βγείτε έξω; Καθημερινά χρειάζεται να πάρεις ένα σωρό αποφάσεις. Αν όμως είσαι ο τύπος που συνέχεια της αναβάλει ή σε διακρίνει επίμονη αναποφασιστικότητα τότε η εξέλιξή σου απειλείται. Γι’ αυτό και σου προτείνουμε όλα τα βήματα που χρειάζεται να μάθεις να παίρνεις (επιτέλους) αποφάσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε στη λήψη κάποιων αποφάσεων, ακόµα και σε καθηµερινή βάση. Είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί μεγάλη δυσφορία στους περισσότερους από εμάς. Πολλές φορές μάλιστα τείνουμε να φτάνουμε σε ένα φαινομενικό αδιέξοδο κάθε φορά που χρειάζεται να πάρουμε μία σημαντική απόφαση. Γιατί όμως;

Γιατί κάποιοι είναι αναποφάσιστοι;

Ξέρουμε ότι η προσωπικότητα του ανθρώπου διαμορφώνεται από πολύ μικρή ηλικία. Ο ρόλος των γονιών αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για τον χαρακτήρα των παιδιών, άρα μπορεί να επηρεάσει και την αναποφασιστικότητα του ατόμου. Για παράδειγμα, η υπερβολική αποδοκιμασία των γονιών προς το παιδί σε κάθε του προσπάθεια. δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας τα οποία με την σειρά τους καλλιεργούν τη δημιουργία κλίματος αναποφασιστικότητας. Επίσης, οι υπερπροστατευτικοί γονείς μπορεί να δημιουργήσουν έντονη αναποφασιστικότητα στο παιδί τους, καθώς το άτομο θα μάθει στην υπόλοιπη ζωή του, ότι χρειάζεται την παρέμβαση κάποιου άλλου προκειμένου να πράξει κάτι.

Ένας άλλος παράγοντας για την αναποφασιστικότητα είναι η υπερανάλυση. Σε όλους μας αρέσει να ζυγίζουμε τις επιλογές μας όταν παίρνουμε αποφάσεις. Δεν υπάρχει κάτι κακό με αυτό. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε, εξάλλου, και όσο περισσότερα αρνητικά εντοπίζουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρουμε μια καλή απόφαση. Μερικές φορές, όμως, προκειμένου να πάρουμε τη βέλτιστη απόφαση, μπορεί να ξεπεράσουμε τα όρια και να υπεραναλύουμε τα πάντα. Γενικά, η υπερανάλυση δημιουργεί πληθώρα αρνητικών σκέψεων και μπορεί να σε καθηλώσει σε αδράνεια, παθητικότητα και αναποφασιστικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να χαρείς το παρόν δεδομένου ότι αυξάνεται ο φόβος σου, η επιφυλακτικότητα και η αντικοινωνικότητά σου.

anapofasistikotita-ti-na-kaneis

Πως να διαχειριστείς την αναποφασιστικότητα σου

Βήμα 1ο: κάνε επιλογές

Αναρωτήσου τι θες να κάνεις ανεξάρτητα αν θα το κάνεις. Πρέπει να ξέρεις ποιες είναι οι προτιμήσεις σου, ώστε να μπορείς να οργανώσεις ένα σχέδιο. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στις επιθυμίες.

Βήμα 2ο: αξιολόγησε τις επιλογές σου

Κάνε μία λίστα με όλες τις πιθανές επιλογές σου. Σημείωσε αυτές που έχουν μία καλή πιθανότητα να εφαρμοστούν. Σε ένα άλλο σημείο, σημείωσε τις επιλογές που είναι λιγότερο ρεαλιστικές. Επίσης, γράψε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής. Να είσαι πάντα σε ετοιμότητα, γιατί άσχετα από την επιλογή σου, υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να μην έχεις υπολογίσει.

anapofasistikotita-pos-na-allaxeis

Βήμα 3ο: θέσε χρονικό περιθώριο

Αφού αποφασίσεις τι θες να κάνεις, σκέψου πότε θες να υλοποιήσεις τη απόφασή σου. Φρόντισε η χρονική στιγμή να είναι ρεαλιστική για να μπορείς να υλοποιήσεις την απόφαση σου.

Και τέλος μην ξεχνάς: Δεν υπάρχει σωστή και τέλεια λύση ή απόφαση. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία του σχεδίου σου. Όμως, το αίσθημα της ελευθερίας ότι αποφασίζω εγώ για τον εαυτό μου είναι σωτήριο και μια ενδεχόμενη χειροπιαστή κίνηση που αποδεικνύεις ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου. Όταν αποδεσμευτείς από την αναποφασιστικότητα, θα μπορέσεις να αποκτήσεις τον έλεγχο και την ευθύνη των επιθυμιών και των πράξεων που τις συνοδεύουν, και να νιώσεις πραγματικά ελεύθερος

Αγαπημένο