ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 απογευματινές συνήθειες που ενισχύουν την ενέργεια σου

Με ένα 20λεπτο διάλειμμα και ένα έξυπνο μεσημεριανό γεύμα μπορείς να ξεφύγεις από την απογευματινή "βουτιά" ενέργειας!
2
'
5 απογευματινές συνήθειες που ενισχύουν την ενέργεια σου Συνήθειες

Η απογευματινή ύφεση μερικές μέρες, απλώς χτυπάει πιο δυνατά από άλλες. Το να θέλουμε να ενισχύσουμε την απογευματινή μας ενέργεια συνήθως μεταφράζεται σε κάτι πιο συγκεκριμένο: την επιθυμία να βελτιώσουμε τόσο την συγκέντρωση όσο και την εγρήγορση, να επηρεάσουμε την παραγωγικότητα και την απόδοσή μας στην εργασία που κάνουμε.

Οι πέντε παρακάτω συνήθειες μπορούν να αξιοποιηθούν για να επιτευχθεί ακριβώς αυτό. Το καθένα χρησιμοποιεί διαφορετική δράση για να μετριάσει τις απογευματινές "ηρεμίες": σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, έξυπνος συχρονισμός της ακολουθίας εργασίας με βάση την κιρκαδική βιολογία, αυτόνομη διέγερση μέσω της αναπνοής, βαθιά ανάπαυση χωρίς ύπνο και αυξημένη ροή αίματος.

Διαβάστε παρακάτω για τις πέντε συνήθειες που θα αυξήσουν την ενέργειά σας το απόγευμα.

1: Πηγαίνετε χωρίς υδατάνθρακες στο μεσημεριανό γεύμα (κρατήστε τους για αργότερα)

Εικόνα
spaggeti

Ο όγκος του φαγητού, ο χρόνος του φαγητού και τα είδη των τροφίμων που καταναλώνονται στο μεσημεριανό γεύμα είναι όλα μεταβλητοί παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν για να μετριαστεί η απογευματινή...βουτιά!

Για όσους αγωνίζονται να διατηρήσουν την ενέργειά τους και την συγκέντρωσή τους το απόγευμα, μία από τις πρώτες μεταβλητές που προτείνω να χειριστούν είναι να αφαιρέσουν τους υδατάνθρακες που δεν περιέχουν λαχανικά από το μεσημεριανό τους γεύμα (γεύματα που αποτελούνται μόνο από λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη). Ο κύριος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε απαραίτητα συντονισμένοι στο πώς τα γεύματά μας επηρεάζουν το σάκχαρό μας  και πώς αυτό επηρεάζει ή επιδεινώνει τη μεταγευματική υπνηλία μας. Αυτή η μικρή αλλαγή από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά. Εάν όχι, πειραματιστείτε με τις υπόλοιπες που θα βρείτε παρακάτω.

Ο τρόπος με τον οποίο κάθε σώμα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται στα γεύματα είναι μοναδικός, επομένως το κλειδί εδώ είναι να παίξετε με μερικές προσαρμογές και να γίνετε παρατηρητής του δικού σας συστήματος για να προσδιορίσετε τι λειτουργεί καλύτερα.

Extra συμβουλή: Ποια είναι η πιο βασική συνήθεια που συνήθως είναι πάντα η τελευταία που τίθεται σε προτεραιότητα; H ενυδάτωση. Πολλοί από εμάς αφοσιωνόμαστε τόσο στην καθημερινή δουλειά/ζωή που είναι εύκολο να περάσουμε όλο το απόγευμα χωρίς μια γουλιά υγρού. Αλλά ακόμη και η ελαφρά αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση το απόγευμα και για μερικούς μπορεί να επιδεινώσει την ευαισθησία τους στους πονοκεφάλους. Βάλτε την πρόσληψη νερού σε προτεραιότητα, ώστε να γίνει μέρος της ρουτίνας σας. 

2: Ευθυγραμμίστε τη σειρά εργασίας σας με τη βιολογία σας

Εικόνα
work

Αυτή είναι μια συνήθεια που υποτιμάται και σπάνια συζητείται. Πρόκειται για την εργασία με τη φυσική σας ροή ενέργειας, όχι για να αντισταθείτε σε αυτήν.

Οι εργασίες και ο φόρτος εργασίας μπορούν να ευθυγραμμιστούν με την ενσωματωμένη βιολογία του σώματος και τις εγγενείς διακυμάνσεις στον κιρκάδιο ρυθμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι φυσιολογικό η εγρήγορσή μας να πέφτει στα μέσα του απογεύματος, συνήθως κάπου γύρω στις 12-3 μ.μ. Δεδομένης αυτής της προβλεψιμότητας, δεσμεύστε εργασίες κατά τη διάρκεια της «βουτιάς» που απαιτούν λιγότερο γνωστικό φορτίο ή είναι λιγότερο απαιτητικές από γνωστικής άποψης. Το κλειδί είναι να προγραμματίσετε τη ροή εργασίας σας με έναν έξυπνο τρόπο που είναι συγχρονισμένος με την βιολογία σας. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι θα βελτιστοποιήσετε επίσης τον χρόνο που λειτουργείτε στο απόγειό σας ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτές τις συνεδρίες εργασίας.

3: Εστιάστε στον έλεγχο της αναπνοής σας

Εικόνα
breath

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τρόποι αναπνοής για να αυξηθεί η αυτόνομη διέγερση, ειδικά η εγρήγορση, για την εργασία. Μια τέτοια μέθοδος, αν και σίγουρα δεν είναι η μόνη μέθοδος, έχει διαδοθεί από τον Wim Hof ​​- η τεχνική αναπνοής του περιλαμβάνει κυκλικό υπεραερισμό που ακολουθείται από κατακράτηση της αναπνοής. Συνήθως συνδυάζεται με ακραία βύθιση στο περιβάλλον (π.χ. θερμοκρασίες κατάψυξης), αν και σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι. Για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτήν την αναπνευστική τεχνική, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα καθοδηγούμενο βίντεο για να επαναλάβετε τον συνιστώμενο χρονισμό και τη σειρά.

4: Βαθιά ανάπαυση χωρίς ύπνο 

Εικόνα
sleep

Εάν η ενέργειά σας είναι τόσο χαμηλή που κυριολεκτικά δεν μπορείτε να λειτουργήσετε, τότε δεν αξίζει καν να πιείτε έναν διπλό εσπρέσο το απόγευμα. Αυτό είναι απλώς μια προσπάθεια να παρακάμψετε αυτό που πραγματικά χρειάζεται το σώμα σας.

Καλύτερα να κάνετε ένα διάλειμμα 20 λεπτών (στο σπίτι ή στο γραφείο, εάν έχετε οποιαδήποτε επιλογή) για να ξαπλώσετε και να αυξήσετε την συγκέντρωσή σας στο υπόλοιπο της ημέρας. Αν όντως αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια αυτών των 20 λεπτών, τότε έχετε περισσότερη δύναμη για εσάς. Ακόμα καλύτερα, μερικές έρευνες έχουν βρει ότι ο απογευματινός- μεσημεριανός ύπνος, τόσο σύντομος όσο 20 λεπτά, μπορούν να ενισχύσουν τη νευροπλαστικότητα. Με αυτό τον τρόπο έχει αποδειχθεί μια καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης.

Φυσικά, αυτή η συμβουλή δεν ισχύει για όλους. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες όπως τη δουλειά που έχετε, το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε ή πώς είναι διαρρυθμισμένος ο τρέχων τρόπος ζωής σας (σχολείο, οικογενειακές απαιτήσεις, άλλες υποχρεώσεις).

5: Αλλάξτε περιβάλλοντα και κάντε το αίμα σας να ρέει

Εικόνα
walk

Η αλλαγή του περιβάλλοντος σας είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να αναζωογονηθείτε για το υπόλοιπο μισό του απογεύματος όταν τα αποθέματα ενέργειας εξαντλούνται. Αυτό δεν σημαίνει να κάνετε ένα διάλειμμα και να περπατήσετε από το γραφείο σας στο μεσημεριανό γεύμα. Εάν ο χρόνος είναι περιορισμένος, ένας σύντομος γρήγορος περίπατος 10 έως 15 λεπτών είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεπεραστούν οι απογευματινές ηρεμίεςσας και να αυξήσετε την παραγωγικότητα.

Αγαπημένο