ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

4 τρόποι για να αφήσεις πίσω σου τα «πρέπει»

Μόλις το κάνεις, θα νιώσεις πιο ελεύθερη από ποτέ.
3
'
afise-ta-prepei

Η λέξη αυτή που χρησιμοποιείται καθημερινά και έχει μεγάλη βαρύτητα, δεν αφήνει χρόνο και χώρο για τα θέλω μας. Σαφώς και υπάρχουν πολλά θέλω που τα επιβάλλει η κοινωνία που ζούμε, ο τρόπος διεξαγωγής της καθημερινής ζωής αλλά και τα εσωτερικά, προσωπικά «πρέπει». Άραγε θα μας βοηθούσε να βάζαμε ένα όριο στα πόσα «πρέπει» θα επιτρέπουμε να ακούμε και να επιβάλλουμε; Βέβαια, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε. Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Καθορίζω τα δικά μου προσωπικά «πρέπει»

Όλοι έχουμε μία πυξίδα ηθικής και τη χρησιμοποιούμε ως γνώμονα ηθικής. Οφείλουμε όμως να αναρωτηθούμε πόσα από τα «πρέπει» της πυξίδας είναι δικά μας και πόσα προέρχονται από τη κοινωνική μας αλληλεπίδραση και τον οικογενειακό πυρήνα. Οφείλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ποια «πρέπει» είναι ωφέλιμα για εμάς και για το τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Τα δικά μας «πρέπει» είναι αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε γιατί λειτουργούν με ευεργετικό τρόπο για τη ζωή μας. Είναι αυτά τα οποία εφαρμόζουμε στη καθημερινότητα μας αλλά με συνειδητό και αποδεκτό τρόπο. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτός ο καθορισμός είναι με τη δημιουργία μιας λίστας.

Ξεκαθαρίζω τα «πρέπει» που μου έχουν επιβληθεί

Στη λίστα που αναφέρθηκε παραπάνω θα συμπεριλάβουμε όλα τα πρέπει που ακολουθούμε αυτή τη στιγμή. Από το πιο απλό «πρέπει να απαντήσω στο τηλέφωνο κάθε φορά που χτυπάει» μέχρι το «πρέπει να νιώθω ένα συγκεκριμένο συναίσθημα απέναντι σε μια δεδομένη κατάσταση». Μέσα από τη λίστα αυτή, θα βγουν στην επιφάνεια τα πρέπει που μας έχουν επιβληθεί. Αυτή η κατηγορία των «πρέπει» δεν είναι απαραίτητα αρνητικά. Ξεκινάμε τη διαδικασία με θετική διάθεση και επισημαίνοντας το καλό που μας έχουν κάνει κάποια από αυτά. Καταλαβαίνουμε καλύτερα αυτά που μας έχουν επιβληθεί και αποκωδικοποιούμε τη σημασία τους. Αυτό θα βοηθήσει στην απόφαση είτε της τήρησής τους, είτε της απομάκρυνσης τους.

Φροντίζω να μην επιβάλλω τα δικά μου «πρέπει»

Όταν λοιπόν έχουμε ξεκαθαρίσει και κρατήσει τα δικά μας πρέπει, είναι σημαντικό να μη τα επιβάλλουμε στους άλλους. Αυτή η παγίδα είναι αρκετά συχνή και καλό θα ήταν να την αποφύγουμε. Φυσικά και είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουμε τα «πρέπει» μας. Έτσι κάνουμε γνωστά και τα όρια μας τα οποία είναι απαραίτητα. Στη προσπάθεια μας να τα μοιραστούμε και να τα γνωστοποιήσουμε, οφείλουμε να προσέξουμε ότι δε καταπατάμε την ελευθερία του άλλου. Αν υπάρχει η διάθεση να τα μοιραστούμε και να τα επεξηγήσουμε, είναι περισσότερο παραγωγικά παρά επιβλητικά «πρέπει».

Προσαρμόζω το λεξιλόγιο μου

Το επόμενο βήμα είναι η χρήση της λέξης αυτής στη καθημερινότητα μας. Σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να προσαρμόσουμε το λεξιλόγιο μας ώστε να χρησιμοποιούμε τη λέξη όσο το δυνατόν λιγότερο. Φράσεις όπως «το ιδανικό θα ήταν», «για μένα είναι απαραίτητο να» και «θεωρώ σωστή κίνηση να» είναι μια καλή αρχή. Για να αλλάξουμε μια συνήθεια πρέπει να προσπαθήσουμε ενεργά να την τροποποιήσουμε. Ένας άμεσος τρόπος να το ξεκινήσουμε αυτό, είναι με το να εξαλείψουμε αυτή τη λέξη. Ας επικεντρωθούμε στα θέλω μας, σε αυτά που νιώθουμε ότι μας βελτιώνουν τη ζωή για να μπορέσουν να αποκτήσουν μια καλύτερη χροιά. Όλα είναι θέμα οπτικής και αυτό προσπαθούμε να προσαρμόσουμε σε καθημερινή βάση με αυτές τις μικροαλλαγές.

Ακόμα και αν ο συνομιλητής μας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη, αντί να τον διορθώσουμε απότομα, υπάρχει πιο όμορφος τρόπος να το χειριστούμε. Μπορούμε να επαναλάβουμε τα λεγόμενα του αλλάζοντας αυτή τη μικρή λέξη και προσφέροντας μια διαφορετική εκδοχή της πρότασης. Η απελευθέρωση ξεκινά τώρα.

Αγαπημένο