ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κι όμως, σου λέει ψέματα!

4 συμπεριφορές που αφορούν τους ψεύτες.
2
'
ψέμματα στη σχέση istock

Αναρωτιέσαι ποια σημάδια συμπεριφοράς μπορούν να σου δείξουν την ανεντιμότητα ενός συντρόφου;

Διάβασε παρακάτω για τέσσερις διαφορετικούς τρόπους που υποστηρίζονται από την έρευνα, που, εάν τους αναγνωρίζεις στον σύντροφό σου, μπορεί να σημαίνει ότι σου λέει ψέματα.  

Όταν κάποιος προσπαθεί να εξιστορήσει μια ιστορία ή μια λογική εξήγηση που στερείται αλήθειας, ο εγκέφαλός του βρίσκεται υπό πίεση, καθώς την επεξεργάζεται και προσπαθεί να την παρουσιάσει ως αληθοφανή. Πρόκειται για μια νοητική πρόκληση για τον εγκέφαλο, που προσπαθεί να επεξεργαστεί δύο αντιτιθέμενες ιδέες ταυτόχρονα και στη συνέχεια να εκφράσει λεκτικά τη μία, ενώ καταστέλλει την άλλη.

Δείχνει σημάδια άγχους

Για τους περισσότερους ανθρώπους - ειδικά εκείνους που εκτιμούν την ειλικρίνεια γενικά – είναι δύσκολο να πουν ψέματα χωρίς να αποτυπωθεί το άγχος τους στη γλώσσα του σώματος. Εάν παρατηρήσεις σημάδια άγχους στον σύντροφό σου, ενδέχεται να έχεις εντοπίσει την εξαπάτησή του.

Ο Roger Strecker, Sr., ανακριτής συμπεριφορικής ανάλυσης με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας, δήλωσε πρόσφατα στο NBC News ότι αλλαγές στην αναπνοή, η εφύδρωση, το άγγιγμα του προσώπου ή οποιαδήποτε άλλο σημάδι αναστάτωσης που αποκλίνει από τη βασική συμπεριφορά αποτελούν σημάδια που συνδέονται με το στρες που προκαλείται όταν κάποιος λέει ψέματα.

Σου λέει πάρα πολλές ή πολύ λίγες πληροφορίες

Είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να παραβλέπουν τις πολλές λεπτομέρειες όταν λένε ψέματα. Εξάλλου, όσες περισσότερα λέει κάποιος τόσο πιο πιθανό είναι να του κάνουν κι άλλες ερωτήσεις. Αλλά, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι επίσης κοινό για τους ψεύτες να διατυπώνουν πολλές λεπτομέρειες σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή του άλλου και να κερδίσουν την  εμπιστοσύνη του. "Αν κάποιος συνεχίζει και σου δίνει πάρα πολλές πληροφορίες - πληροφορίες μάλιστα που δεν του ζητούνται - υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μη σου λέει την αλήθεια", δήλωσε ο Lillian Glass, αναλυτής συμπεριφοράς και ειδικός στη γλώσσα του σώματος, στο Business Insider. "Οι ψεύτες συχνά μιλάνε πολύ, επειδή ελπίζουν ότι με το φαινομενικό τους άνοιγμα οι άλλοι θα τους πιστέψουν". 

Διάβασε επίσης τα λάθη που μπορεί να κάνεις στην αρχή μιας σχέσης.

Ξαφνικά ακινητοποιείται

Λέγοντας ένα άβολο ψέμα πυροδοτείται ένα είδους συναγερμού μέσα στο σώμα. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να αντιδρούν με ακινησία, που φαίνεται ότι δίνει χρόνο στον εγκέφαλό τους να σκεφτεί και να κατασκευάσει την ψεύτικη ιστορία. "Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της πρωτόγονης νευρολογικής μάχης, καθώς το σώμα τοποθετείται και ετοιμάζεται για πιθανή αντιπαράθεση", δήλωσε ο Glass. "Εάν παρατηρήσεις μια άκαμπτη, κατατονική στάση χωρίς κίνηση, είναι συχνά ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά."

Κάνει χειρονομίες με τα χέρια του, μόνο αφού μιλήσει

Ο Traci Brown, ειδικός στη γλώσσα του σώματος που έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για εξαπάτηση με μέλη του FBI, εξηγεί ότι «Όταν το μυαλό χρειάζεται να σκεφτεί και ο χρόνος είναι περιορισμένος (όπως όταν χρειάζεται να πει κάποιος αυθόρμητα και άμεσα ψέματα), συχνά παρατηρείται μια παύση στις κινήσεις του. Έτσι, οι φυσιολογικές χειρονομίες που μπορεί να συμβούν κανονικά πριν από μια δήλωση γίνονται μετά τη (ψεύτικη) δήλωση.

Φυσικά, αν η σχέση σου βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, οι ενδείξεις αυτές δεν θα σου φανούν καθόλου χρήσιμες.  Αντ' αυτού, κάνε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες σου.

Διάβασε ακόμη την έρευνα για το ποιοι λένε τα καλύτερα ψέματα

Αγαπημένο