ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

H σιωπή δεν είναι (πάντα) χρυσός.

Μήπως τελικά είναι αυτή η αιτία που σαμποτάρει την εξέλιξή σου;
3
'
i-siopi-den-einai-xrisos-erevna

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη έκφραση «Η σιωπή είναι χρυσός». Ισχύει, όμως, αυτό; Και αν ναι σε τι βαθμό; Ή μήπως τελικά η σιωπή σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι η καλύτερη επιλογή ως τρόπος αντίδρασης;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να σωπαίνουν

Παρόλο που η σιωπή έχει συσχετιστεί με την αρετή και τη σοφία, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν είναι λύση για όλα. Ίσα ίσα μπορεί να αποβεί άκρως λανθασμένη επιλογή αντίδρασης αν δεν την χρησιμοποιήσεις σωστά, γιατί η σιωπή δεν είναι για όλες τις περιστάσεις.  

Κάποιοι  άνθρωποι σωπαίνουν επειδή φοβούνται, άλλοι επειδή τους συμφέρει,  άλλοι πάλι επειδή δεν έχουν μάθει να μιλούν και άλλοι επειδή δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη των λεγομένων τους. Κι όμως, θα πρέπει να μάθεις ότι η σιωπή, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο συνίσταται και στις λάθος περιπτώσεις αρχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Πιέζει συναισθήματα, καταστρέφει σχέσεις, φθείρει ανθρώπους. Αν και η σιωπή είναι αθόρυβη, πολλές φορές τα προβλήματα που δημιουργεί είναι πολύ θορυβώδη και τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να  διορθώσεις τις συνέπειες αυτών.

Στην πραγματικότητα, επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να κρίνεις σωστά πότε πρέπει να την χρησιμοποιείς και πότε όχι.

i-siopi-den-einai-xrisos-xaraktiras

Τι να θυμάσαι κάθε φορά που επιλέγεις τη σιωπή

Ότι είναι πολύ δύσκολο ως και ακατόρθωτο να μεταφράσει κάποιος τη σιωπή. Έχει τόσες διαφορετικές αποχρώσεις κάθε φορά, που υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος να δοθούν λάθος μηνύματα. Από την άλλη, δεν υπάρχει κάτι πιο άμεσο από τη φωνή και τα λόγια. Επίλεξε, λοιπόν, να μιλήσεις άμεσα αντί να παραμείνεις στη σιωπή σου, με τον κίνδυνο να παρερμηνευτεί η στάση σου. Να θυμάσαι ότι επιλέγω να μην σιωπήσω δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται να βάλεις τις φωνές. Ακόμα και σε περιπτώσεις που νιώθεις ότι σε αδικούν το σοφότερο είναι να μιλήσεις ήρεμα. Μην πολώνεσαι επομένως στα δύο άκρα. Ή φωνάζω και ωρύομαι ή δεν μιλώ καθόλου. Υπάρχει και η μέση λύση. Να εκφράσεις την άποψη σου ή να κάνεις το σχόλιο σου ήρεμα και ευγενικά. 

Μάθε να αντιδράς

Η σιωπή βέβαια είναι   κι αυτή ένας τρόπος αντίδρασης. Όμως τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να αντιδράς και να μιλάς σε οτιδήποτε σε θίγει  και υπερβαίνει τις δικές σου επιθυμίες και τα δικά σου όρια. Μιλώντας με λόγια θα πεις αυτά που θες και θα ακουστείς. Μέσα από τα λόγια, θα καταφέρεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να επιχειρηματολογήσεις πάνω στις απόψεις σου. Μην ξεχνάς ότι η ομιλία είναι το βασικότερο μέσο επικοινωνίας. Αν δε μιλήσεις και δεν εκφραστείς, δε θα ακουστείς και δε θα μπορέσεις ούτε τα προβλήματα σου να λύσεις, ούτε ουσιαστικές σχέσεις να δημιουργήσεις με τους γύρω σου, ούτε να πας μπροστά.  

i-siopi-einai-xrisos-isoropia

Βρες την ιδανική ισορροπία

Η σιωπή δεν είναι κάτι που χρειάζεται να αποφεύγεις βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις. Απλά πρέπει να μάθεις να κρίνεις και να αποφασίζεις πότε είναι καλύτερο να μιλάς και πότε να προτιμάς να μένεις σιωπηλός. Προσπάθησε να κατανοήσεις ότι η σιωπή είναι για περιορισμένη χρήση διότι μπορεί να συνηθίσεις αυτή την κατάσταση και να στρέφεσαι σε αυτή ακόμα κι όταν δε θα έπρεπε.  Μην ξεχνάς ότι εσύ έχεις το χειριστήριο της έντασης σου. Χρησιμοποίησε το όσο πιο σωστά μπορείς, ώστε να επιλύεις τα προβλήματα σου και να επικοινωνείς καλύτερα με τους γύρω σου. 
 

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!