ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί ξυπνάς στις 3 τα ξημερώματα και κάνεις καταστροφικές σκέψεις;

Αν ξυπνάς μετά τα μεσάνυχτα και αρχίζεις να θυμάσαι καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις άγχος, ντροπή ή τύψεις δεν είσαι η μόνη.
3
'
γυναίκα ξυπνάει στις 3 το πρωί istockphoto

Κοιμάσαι ήσυχη όταν ξαφνικά, μπαμ!, ξυπνάς και δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι αυτό το χαζό αστείο που είπες στο αφεντικό σου το πρωί και δεν αντέδρασε γελώντας. Τώρα; Τώρα φοβάσαι πώς αύριο το πρωί σε περιμένει η απόλυση σου. Ήδη ξεκίνησες τα καταστροφολογικά σενάρια. «Η καταστροφολογία είναι ένας τρόπος σκέψης, γνωστός ως «γνωστική διαστρέβλωση». Το άτομο που καταστροφολογεί συνήθως προβλέπει μια ανεπιθύμητη κατάληξη σε ένα γεγονός και στη συνέχεια κρίνει ότι, αν έρθει αυτή η κατάληξη, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά" λέει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής.

«Επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, τις βλέπουμε και τις ερμηνεύουμε, αλλά κάποιες φορές ο εγκέφαλός μας τις παρερμηνεύει. Αυτό στην ψυχολογία ονομάζεται «γνωσιακή παραποίηση» ή «γνωσιακή παραμόρφωση», οι οποίες γεννούν αυτόματες αρνητικές σκέψεις που μας λένε πώς κάτι θα πάει καταστροφικά λάθος και «εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να το αποτρέψω και κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει» Αποτέλεσμα είναι να αγχωνόμαστε υπερβολικά» καταλήγει ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής.  

Διάβασε ακόμη: Πότε και γιατί σου προκαλεί άγχος ο ύπνος σου

Εικόνα
istockphoto

 

Γιατί καταστροφολογείς στις 3 π.μ.

Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που πρωτίστως προκαλεί η χημεία του σώματος. Στις 3 π.μ., όταν ξεκινάς να σκέφτεσαι αυτούς τους παράλογους φόβους η κεντρική θερμοκρασία του σώματός σου είναι αυξημένη, η έκκριση της μελατονίνης, ορμόνης του ύπνου, βρίσκεται στην κορύφωσή της και τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, έχουν αυξηθεί και αυτά, καθώς το σώμα ετοιμάζεται να ξυπνήσει. Υπάρχει ένας καλός λόγος που αυτό το είδος καστροφικής σκέψης συμβαίνει αργά το βράδυ.

Διάβασε ακόμη: Ο κακός ύπνος σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ

Όπως επισημαίνει ο γνωσιακός θεραπευτής και ερευνητής, καθηγητής Γκρεγκ Μάρεϊ, σε άρθρο του στο The Conversation, «χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας από τα καθημερινά και να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, είμαστε μόνοι στο σκοτάδι με τις σκέψεις μας. Έτσι, το μυαλό μας έχει εν μέρει δίκιο όταν συμπεραίνει ότι τα προβλήματα που δημιουργεί είναι άλυτα. Έτσι κι αλλιώς στις 3 το πρωί τα περισσότερα προβλήματα είναι κυριολεκτικά άλυτα! Οι καταστροφικές σκέψεις γεμίζουν το μυαλό μας με περιττά συναισθήματα που αναλώνουν χρόνο και σκέψη απομακρύνοντάς μας από την πραγματικότητα μιας κατάστασης». Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουμε πολλά πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή και έτσι τα προβλήματά μας και οι ανησυχίες μας στις 3 το πρωί ελέγχονται και επανεξετάζονται. Αυτό όμως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο άγχους, που δεν τελειώνει ποτέ.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Εικόνα
istockphoto

 

Εστίασε στην αναπνοή σου

Αντί να εστιάζεις στα προβλήματά σου και τους φόβους σου, προσπάθησε να συγκεντρωθείς στον ήχο της αναπνοής σου. Ο διαλογισμός μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό σου και να το βοηθήσει να συγκεντρωθεί. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει μετά από 15 έως 20 λεπτά, άναψε ένα χαμηλό φως και διάβασε ένα βιβλίο.

Δες κι αυτό: 3 ασκήσεις διαλογισμού που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Απόφυγε συνειδητά τις αρνητικές σκέψεις

Είναι σημαντικό να πείσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι θέλεις να αποφύγεις τις καταστροφικές σκέψεις. Το να ξυπνάς και να ανησυχείς στις 3 το πρωί είναι κατανοητό και ανθρώπινο, αλλά δεν οδηγεί πουθενά.

Απευθύνσου σε έναν ψυχολόγο

Ο ψυχολόγος ή ο ψυχοθεραπευτής θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις καταστροφικές σκέψεις. «Εκπαιδευόμαστε να αναγνωρίζουμε τις γνωσιακές παραποιήσεις μέσω γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας, αναγνωρίζουμε δηλαδή πότε είναι παράλογες και καταστροφικές. Έπειτα τις αντικαθιστούμε με λειτουργικές σκέψεις και ερμηνείες.» εξηγεί ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης. Το να υιοθετήσεις ένα πιο λειτουργικό μοτίβο σκέψης, είναι σίγουρα κάτι που θα ανακουφίσει το άγχος σου και θα σου επιτρέψει να λειτουργήσεις πιο ελεύθερα στη ζωή σου, χωρίς να ξυπνάς στις 3 το πρωί!

Διάβασε ακόμη: Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ

Αγαπημένο