ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί στους άνδρες αρέσει να ρισκάρουν περισσότερο;

Και πώς αυτό τους προστατεύει από κατάθλιψη. Πώς και γιατί είναι όλα θέμα διαφορών στον εγκέφαλο των δύο φύλων.
3
'
Γιατί οι άνδρες ρισκάρουν περισσότερο istock

Μπορεί να το έχεις διαπιστώσει και η ίδια χωρίς να χρειαστείς να σου το επιβεβαιώσει καμία έρευνα. Την ώρα που εκείνος γεμάτος αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό σου λέει να κατέβετε το δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί σε μια ερημική παραλία και εσύ το ακολουθείς ενώ η καρδιά σου τρέμει ότι θα γλιστρήσεις, θα στραμπουλήξεις το πόδι σου ή θα πεταχτεί κανένα φίδι... Γιατί σε εκείνον αρέσει η περιπέτεια και σε εσένα όχι και τόσο; Σίγουρα δεν είναι θέμα χαρακτήρα, το έχεις υποψιαστεί αυτό. Είναι θέμα φύλου αφού πράγματι οι άνδρες απολαμβάνουν να ρισκάρουν περισσότερο πράγμα που το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Η διάθεσή τους να είναι πιο άνετοι με τα ρίσκα αντανακλώνται μάλιστα σε όλες τις αποφάσεις της καθημερινότητας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο HSE της Ρωσίας και από το Max Planck Institute  ανακάλυψαν πώς συνδέεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι διαφορές των φύλων με τη στάση μας απέναντι στον κίνδυνο. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience με βάση τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είναι εκ φύσεως και λόγω του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου τους, πιο πρόθυμοι να πάρουν ρίσκα από τις γυναίκες. Αυτό μάλιστα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη συνολική ευεξία και ψυχολογία τους. Παρακάτω θα μάθεις γιατί. 

Το πείραμα

Τριάντα πέντε άτομα συμμετείχαν στο πείραμα. Από αυτούς, 15 ήταν γυναίκες.  Το πρώτο τεστ αφορούσε την επιλογή ενός αριθμού κουτιών (από τα 100), καθένα από τα οποία προσέφερε χρηματική ανταμοιβή. Το ένα, όμως, από τα επιλεγμένα κουτιά περιείχε μια «βόμβα»: οι συμμετέχοντες θα έχαναν όλα τα κέρδη τους.  Το δεύτερο και το τρίτο τεστ ήταν σε μορφή ερωτηματολόγιο. Η Κλίμακα Barratt Impulsiveness Scale ήταν ένα τεστ που μετρούσε πώς το καθέ άτομο αξιολογούσε την ικανότητά του να επιδεικνύει αυτοέλεγχο, ενώ η Κλίμακα Ανάληψης Κινδύνων Ειδικής Τομέας (DOSPERT) έδειξε πόσο πρόθυμο ήταν ένα άτομο να αναλάβει δράση ανάληψης κινδύνου και πώς αξιολόγησε τα πιθανά κέρδη και ζημίες που προκύπτουν από αυτήν.

Σε ενδιαφέρει κι αυτό: Γυναικείος εγκέφαλος, πόσο διαφορετικά λειτουργεί.

Τα αποτελέσματα

Στη δοκιμή κουτιών, οι άνδρες έδειξαν υψηλότερη προθυμία ανάληψης κινδύνου από τις γυναίκες (άνοιξαν κατά μέσο όρο 48 κουτιά ενώ οι γυναίκες 40. Όσο για τα τεστ με τα ερωτηματολόγια, μόνο η κλίμακα DOSPERT είχε παρόμοιο αποτέλεσμα για άνδρες και γυναίκες. Γενικά όμως η συνολική αίσθηση των αοτελεσμάτων των τεστ ήταν ότι οι άνδρες είναι πιο αισιόδοξοι για το θετικό αποτέλεσμα μιας επικίνδυνης επιχείρησης υψηλού ρίσκου. 

Η εξήγηση

Διαφορές στον τρόπο που γίνεται η μετάδοση σημάτων κατά την ανάλυψη ρίσκου ήταν εμφανείς στους νευρώνες του εγκεφάλου καθώς ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων ήταν υπό παρακολούθηση. Κυρίως διαπιστώθηκε ότι  υπήρχαν διαφορές ανάλογα με το φύλο στον ρυθμό μετάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στον πρόσθιο φλοιό κατά την ανάληψη επικίνδυνων ενεργειών και κατά συνέπεια της στάσης απέναντι στον κίνδυνο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι πιθανό τόσο η δραστηριότητα αυτής της περιοχής του εγκεφάλου όσο και η πρόθεση για ανάληψη ρίσκου να επηρεάζονται και από τα επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη τα επίπεδα της οποίας διαφέρουν στα δύο φύλα.

Ένας ακόμα λόγος που οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη

"Οι διαφορές μεταξύ των φύλων στη στάθμιση των πιθανών συνεπειών των αποφάσεων μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν την πιθανότητα πρωτοβουλιών που εμπεριέχουν ρίσκο και κίνδυνο, αλλά επίσης να αντανακλούν και μια πιο θεμελιώδη διαδικασία συναισθηματικής ανταπόκρισης στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Υποθέτουμε ότι τέτοιες διαφορές που σχετίζονται με την ορμονική ρύθμιση μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον επιπολασμό της κατάθλιψης, του άγχους και άλλες κλινικές καταστάσεις που είναι πιο συχνές στις γυναίκες", κατέληξε η Μαρία Αζάνοβα, επικεφαλής  της έρευνας. 

Διάβασε ακόμα: Χωρισμένοι άνδρες, γιατί η θλίψη τους είναι εντονότερη

Αγαπημένο