ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί κινδυνεύεις από κατάθλιψη, αν ζεις με σύντροφο που έχει ψυχική διαταραχή

Η Δανική μελέτη που εξηγεί πώς, όταν νοσεί ένας, νοσεί όλη η οικογένεια.
3
'
mental disease shutterstock

50% σχεδόν των ανθρώπων που έχουν παιδιά με συντρόφους που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μελέτη από τη Δανία.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις αποτελούν το ερευνητικό αποτέλεσμα του μεγάλου προγράμματος ψυχιατρικής iPSYCH που διεξήχθη στη Δανία.

Η πιο συχνή διάγνωση μεταξύ αυτών που ζουν με σύντροφο που πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή διαπιστώθηκε πως είναι η κατάθλιψη.  

Και με τα παιδιά τι ισχύει;

Τη στιγμή της μελέτης, όλοι οι γονείς είχαν ένα παιδί επτά ετών. Διαπιστώθηκε ότι, εάν και οι δύο γονείς έχουν μια ψυχική διαταραχή, ο συνολικός κίνδυνος να εκδηλώσουν και τα παιδιά ψυχική διαταραχή αυξάνεται.

Ποια είναι η εξήγηση;

Η ψυχολόγος Άγια Νέεργκαρντ Γκριβ, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί ότι, όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή, ο άλλος χρειάζεται να τον φροντίσει και να εστιάσει μεγάλο μέρος της προσοχής του σε αυτόν, με αποτέλεσμα να πλήττεται πολλές φορές η υγεία και η ευεξία του αλλά και η ψυχική του ισορροπία, ακόμα και η λειτουργικότητά του. Αν εμφανίσει σε ορισμένες περιπτώσεις κι ίδιος ψυχική διαταραχή όπως κατάθλιψη ή και χαμηλότερο λειτουργικό επίπεδο, τότε επιβαρύνεται συναισθηματικά και πρακτικά από τη γενική κατάσταση και η ευημερία όλης της οικογένειας, εξηγεί η ερευνήτρια και φυσικά τα παιδιά.

Αγαπημένο