ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί η ζωγραφική μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία

Τι λέει η επιστήμη για την αγχολυτική και αντικαταθλιπτική της επίδραση.
3
'
drawing shutterstock

 

Η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Δεδομένου του φόβου του ιού και των περιοριστικών μέτρων, πολλοί μπορεί να αισθάνονται πιο μοναχικοί, ανήσυχοι και καταθλιπτικοί από το συνηθισμένο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φυσικά έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με το πώς οι άνθρωποι μπορούν να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Οι βασικές συμβουλές περιλαμβάνουν την προσπάθεια διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, επαρκούς ύπνου, σωστής υγιεινής και άσκησης.

Αλλά μια λιγότερο προφανής πρόταση είναι να βεβαιωθεί κάποιος ότι βρίσκει ακόμα χρόνο για να κάνει πράγματα που του αρέσουν, τον ηρεμούν και τον χαλαρώνουν.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του University of Reading στην Αγγλία, το να έχει κάποιος ένα χόμπι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και για ορισμένους μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την κατάθλιψη. Και πιο συγκεκριμένα, έρευνα από το Drexel University υποστηρίζει ότι το να αφιερώνει κάποιος χρόνο στη δημιουργία τέχνης, όπως π.χ. η ζωγραφική, χαλαρώνει και ηρεμεί, καθώς απελευθερώνει τις ορμόνες που μειώνουν το στρες στον εγκέφαλο.

Έτσι, η εύρεση χρόνου για ενδιαφέροντα όπως η ζωγραφική κατά τη διάρκεια του lockdown θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αποφυγής της κατάθλιψης.

Γιατί ζωγραφική;

Επειδή είναι η πιο απλή μορφή τέχνης που σε φέρνει σε επαφή με το παιδί μέσα σου. Επίσης, έχει άμεσα ηρεμιστική επίδραση, καθώς αποσπά αυτόματα τον εγκέφαλο από τις αγχώδεις σκέψεις, ενώ παράλληλα το παιχνίδι με τα χρώματα βελτιώνει τη διάθεση. Επομένως είναι και αγχολυτική και αντικαταθλιπτική η επίδραση της ζωγραφικής στον εγκέφαλο. Τέλος, αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης συναισθημάτων χωρίς να χρειάζεται κάποιος να εκφραστεί με λόγια.  Άρα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχει και ψυχοθεραπευτική επίδραση. Γι’ αυτό, εξάλλου, η ζωγραφική χρησιμοποιείται από τους ειδικούς ψυχικής υγείας ακόμα πιο στοχευμένα στο πλαίσιο του Art Therapy (Θεραπεία Μέσω Τέχνης).