ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έρευνα: Η κακή σου διάθεση φταίει για την αναβλητικότητα

Κι όμως δεν είναι θέμα χαρακτήρα...
3
'
αναβλητικότητα έρευνα

Αν η αναβλητικότητα είναι δεύτερη φύση σου, τότε ξέρεις πολύ καλά πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή και την καριέρα σου. Όμως, η αναβλητικότητα δεν οφείλεται στον χαρακτήρα σου, αλλά σύμφωνα με έρευνα, είναι θέμα διάθεσης. Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε το 2010 σχετικά με τα αίτια της αναβλητικότητας αναφέρεται ότι αν είσαι κακοδιάθετος, είναι πιο εύκολο να αναβάλεις κάτι.

Αναβλητικότητα και διάθεση - Πόσο συνδέονται

Η αναβλητικότητα, σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ, μπορεί να οφείλεται στην αρχή της ευχαρίστησης, κάποιος δηλαδή μπορεί να προτιμά την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων και να καθυστερεί τις εργασίες οι οποίες προκαλούν άγχος. Η άποψη ότι κάποιος δουλεύει καλύτερα υπό πίεση είναι ένα επιπλέον κίνητρο για αναβολή των εργασιών. Κάποιοι ψυχολόγοι βλέπουν αυτή την συμπεριφορά ως μηχανισμό αντιμετώπισης με το άγχος να σχετίζεται με την έναρξη ή την ολοκλήρωση οποιασδήποτε εργασίας ή απόφασης.  Άλλοι ψυχολόγοι υποδεικνύουν ότι το άγχος είναι εξίσου πιθανό να οδηγήσει σε νωρίτερη έναρξη της δουλειάς και άρα η εστίαση θα έπρεπε να είναι πάνω στην παρορμητικότητα. Δηλαδή, το άγχος θα κάνει έναν άνθρωπο να καθυστερήσει μόνο αν αυτός είναι παρορμητικός.

anavlitikotita-aities

Η εν λόγω έρευνα που έγινε το 2010 από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, με επικεφαλής τον Dr. Piers Steel, καθηγητή ψυχολογίας, ενισχύει την εν λόγω θεωρία ότι η παρορμητικότητα είναι σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την αναβλητικότητα. Ο ίδιος, λέει σχετικά «Είναι πιο πιθανό να αναβάλεις κάτι που θα έκανες λόγω παρορμητικότητας, αλλά η παρορμητικότητά σου οφείλεται στην κακή σου διάθεση. Μάλιστα, είναι επίσης πιο πιθανό να αναβάλεις να κάνεις κάτι που εσύ ο ίδιος θεωρείς πως δεν έχει νόημα, πως είναι δηλαδή ανώφελο.

anavlitikotia-lisi

Όμως, η κρίση σου αυτή, δηλαδή το ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ανώφελη ή ότι μπορεί να αναβληθεί χωρίς άσχημες συνέπειες, επηρεάζεται από την παρούσα κακή σου διάθεση. Στο τέλος, αν σκεφτείς το ίδιο πράγμα κάποια άλλη ώρα της ημέρας, που θα έχεις καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, ενδέχεται όχι μόνο να ξεκινήσεις αυτό που άφησες στη μέση αλλά να το βρεις και εξαιρετικά ωφέλιμο».

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα ακόμα υπέκυψε στον πειρασμό αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα, αξιολόγησε ξανά την απόφασή σου. Είναι πολύ πιθανό να δεις ότι τελικά έκανες λάθος!

Αγαπημένο