ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: To ψυχολογικό προφίλ του δράστη - Τι κρύβει η προσωπικότητά του σύμφωνα με μία ειδικό

Πώς το παιχνίδι εξουσίας με όρους έπαρσης μπορεί να γίνει θρίλερ.
2
'
εγκλημα στα γλυκά νερά istock

Η επιστήμη της Ψυχιατρικής έχει ασχοληθεί πολύ με τις διαταραχές της προσωπικότητας σε μικρούς και μεγάλους. Σε εγκλήματα όπως αυτό στα Γλυκά Νέρα, διαπιστώνουμε στοιχεία μίας ναρκισσιστικής προσωπικότητας, καθώς και αυτή της αντικοινωνικής. Εμμένοντας ωστόσο στη ναρκισσιστική, θα παραθέσουμε με βεβαιότητα τα εξής: Ο θύτης μιλούσε άνετα στους δημοσιογράφους με ανεξήγητη οικειότητα και άνεση, ενώ επρόκειτο για έγκλημα που έπληξε την οικογένειά του και τη ζωή του για πάντα. Ίσως να του άρεσε πολύ που βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής. 

Εικόνα
ψυχολογικό προφίλ
istock

 

Εν συνεχεία, ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος φάνηκε να μην έχει συναισθήματα συντριβής ή καν μίας εσωτερικής σύγχυσης που θα ήταν αναμενόμενα. Η ψυχολογία μπορεί να θεωρήσει φυσιολογική αντίδραση το «συναισθηματικό μούδιασμα» (emotional numbing), όμως επουδενί να βαπτίσει φυσιολογική την άνεση με κοινωνικές δεξιότητες παράλληλα με αυτό. Κάποιος που έχει μουδιάσει τον εαυτό του από το μετατραυματικό σοκ, δεν μπορεί να έχει το προφίλ του ρεαλισμού. Μούδιασμα σημαίνει ενδοψυχική ακινησία και αποσύνδεση. Ο συγκεκριμένος φάνηκε τόσο  ψυχρός και ταυτόχρονα τόσο προσιτός που εκεί προβληματίστηκε το έμπειρο μάτι του ειδικού, πως ίσως να επρόκειτο για έναν ψευδή εαυτό που περιφέρεται με ύφος μίας αποτυχημένης απόπειρας για αυτολύπηση.

Τα στοιχεία ναρκισσισμού του δράστη

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά έχει στοιχεία ναρκισσισμού, διότι ο δράστης έδειξε να απαξιώνει το γυναικείο φύλο και να διαστρέφει την αξία της ζωής. Βρήκε τη διαύγεια να τελέσει τριγωνικά την απαξίωση μέσω του φόνου της Καρολάιν, του σκύλου και τέλος, χρησιμοποιώντας το βρέφος- το ίδιο του το παιδί- για να κρυφτεί πίσω του. Το έγκλημα φαίνεται προμελετημένο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, το κίνητρο μοιάζει σαφώς να είναι η τιμωρητική διάθεση ενός ανάλγητου άντρα και η αίσθηση της κτητικότητας και ιδιοκτησίας σε ένα κορίτσι που έγινε μάνα πολύ νωρίς. Τα παιχνίδια εξουσίας που παίζει ένας τέτοιος εγκληματίας αφορούν κυρίως σε όρους έπαρσης και μίας τέλειας αυτοεικόνας. Ο τέλειος άντρας, τέλειος επαγγελματίας, με το τέλειο σπίτι και την τέλεια οικογένεια δεν άντεξε την παραμικρή ματαίωση της Καρολάιν η οποία αντιδρούσε -όπως φαίνεται- και στο τέλος ομολογούσε την ανάγκη της να διαρρήξει αυτή την εικόνα μέσω ενός διαζυγίου. 

Εικόνα
ναρκισιστής
istock

 

Διάβασε κι αυτό: Δήθεν ενωμένη οικογένεια ή διαζύγιο.

Η μηδενική ανοχή στη ματαίωση εγείρει συνθήκη ναρκισσιστικής οργής και συχνά επιφέρει παραβατική ή και εγκληματική ενέργεια. Αυτό το έγκλημα δεν διαπράχθηκε μόνο από έναν άνθρωπο που δεν έχει ενσυναίσθηση και μεταμέλεια, αλλά από μία ολόκληρη κοινωνία που αρνείται να αφυπνιστεί και να προστατεύσει τον εαυτό της συλλογικά από εκείνους που νομίζουν πως η ανθρώπινη ζωή των άλλων ανήκει στο δικό τους τηλεχειριστήριο.

Διάβασε ακόμα:  Δεν μπορεί να λέγεσαι ψυχολόγος αν...

Εικόνα
ψυχολόγος

Η Χριστίνα Μπογιατζή γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και είναι Αναπτυξιακή Ψυχολόγος (Παιδοψυχολόγος) και Λογοπαθολόγος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νεας Υόρκης (N.Y.U.) στις Η.Π.Α. και απο το 2003, εργάζεται σε ιδιωτικό γραφείο Νοτίων Προαστίων ασκώντας Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία, ομαδική -ατομική- και Λογοθεραπεία σε παιδιά και ενήλικες.  Είναι Υπ. Διδάκτωρ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μελετώντας το θέμα του προεφηβικού ναρκισσισμού.  Διδασκει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών την Ψυχολογία και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το άγαλμα, το φάντασμα και το Πρόσωπο». Αρθρογραφεί σε ψηφιακές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πραγματοποιεί σεμινάρια για γονείς μέσω της Σχολής Γονέων του Δήμου Γλυφάδας. Τέλος, βρίσκεται σε εθελοντικές Αποστολές με το ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος.

Αγαπημένο