ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δεν μπορείς να λέγεσαι ψυχολόγος εάν...

Πριν εμπιστευτείς βεβαιώσου ότι το κάνεις με το κατάλληλο πρόσωπο.
3
'
ψυχολόγος shutterstock

Η διαδικασία να εμπιστευτείς θέματα που σε προβληματίζουν και να δεχθείς συμβουλευτική για τη διαχείρισή τους δεν είναι κάτι εύκολο. Ποτέ δεν ήταν. Για αυτό υπάρχουν οι ψυχολόγοι που πολύ καλά θα κάνεις να χτυπήσεις την πόρτα σου αν είσαι σε οποιαδήποτε συναισθηματικό αδιέξοδο. Το να αναζητήσεις τον κατάλληλο δεν είναι κάτι απλό. Το πρώτο βήμα ωστόσο είναι να διασφαλίσεις ότι σίγουρα είναι ψυχολόγος. Πριν αναζητήσεις επομένως κάποιιον θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι ψυχολόγος:

Εάν έχεις κάνει απλά ένα σεμινάριο ψυχικής υγείας

Η ψυχή του ανθρώπου δεν ανήκει σε πεδίο διδασκαλίας, ανήκει σε βίωμα, σε κλινικές πρακτικές και τρεξίματα με πραγματικούς αρρώστους.

Εάν δεν έχεις πονέσει ποτέ

Τα συναισθήματα δεν έχουν περιγραφή, έχουν ταύτιση αλλιώς δεν θα καταλάβεις ποτέ κανέναν.

Διάβασε ακόμα: Το εμβόλιο της αυτεκτίμησης.

Εάν δεν έχεις εσύ μέντορα, ψυχολόγο ή επόπτη 

Δεν είσαι τέλειος, σίγουρα θα κάνεις λάθη, καλό είναι να έχεις σημείο αναφοράς.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό: Μοναξιά ή μοναχικότητα; Γιατί πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά. 

Εάν δεν βλέπεις τους ανθρώπους σαν πρόσωπα και τις εξομολογήσεις τους σαν ιεροτελεστία 

Ο καναπές είναι ιερός ναός και οι λέξεις ψαλμός. Θα πρέπει να ξέρεις πόσο σημαντικός είσαι εκείνη τη στιγμή για όποιον γονατίζει μπροστά σου, αλλιώς φύγε, γίνε πωλητής, οχι καθρέπτης.

Εάν δεν αγαπάς την αλήθεια 

Σαν τη θάλασσα όπου απο τη μία την αγαπάς και από την άλλη σέβεσαι και  τη φοβάσαι. Η αλήθεια είναι το μόνο πραγματικό συρραπτικό ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο, η αγάπη είναι μετά. Όταν χορέψουν τανγκό αλήθεια και αγάπη, τα δάκρυα γίνονται πυγολαμπίδες και οι σκιές φωτίζουν το σκοτάδι. Πρέπει να εχεις και τα δύο.

Εάν δεν συνδεθείς με τον πελάτη και ασθενή όσο με τον εαυτό σου σε σημείο οργασμού

Ο οργασμός μπορεί να κρατάει δευτερόλεπτα όμως εκείνα θα τα θυμάσαι έντονα με σιωπηλή σκέψη ενώ τα υπόλοιπα θα τα περιγράφεις με ηχηρή φωνή.

Εάν δεν βάζεις όρια εκεί που πρέπει

Εάν δηλαδή δεν είσαι διατεθειμένος να πετάξεις κλωτσηδόν απο το γραφείο σου όποιον καταχράζεται την ιδιότητά σου ή τη δική του ευαλωτότητα για να σε κάνει εξω φρενών, να σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου και στο τέλος να βγεις ματωμένος απο τα ίδια σου τα νύχια για κάτι που εκείνος δε θελει να δει.

Εάν έχεις κουτσομπολίστικη περιέργεια

Εάν για σένα η ψυχολογία είναι ο τρόπος να μάθεις κοτσομπολιά για να νιώσεις εσύ καλύτερα στη δική σου ζωή.

Η ψυχολογία είναι επιστήμη σαν πέπλο που σκεπάζει ουρανό και γη γιατί ο άνθρωπος ανήκει μέσα της απο τη σύλληψη κιολας!

Εάν βλέπεις πελάτες και όχι πρόσωπα

Εάν βλέπεις εξουσία κι όχι ευθύνη, εάν ζεις ρηχότητα και όχι βάθος.

Μη γίνεις ψυχολόγος εάν η δική σου ψυχή δεν είναι πρώτη σε θέση θεραπειας, αμφισβήτησης, εξέτασης, ταπεινοφροσύνης και ενδοσκόπησης. 

Γίνε κάτι άλλο...

Διάβασε κι αυτό: Δήθεν ενωμένη οικογένεια ή διαζύγιο;

Η Χριστίνα Μπογιατζή γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και είναι Αναπτυξιακή Ψυχολόγος (Παιδοψυχολόγος) και Λογοπαθολόγος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νεας Υόρκης (N.Y.U.) στις Η.Π.Α. και απο το 2003, εργάζεται σε ιδιωτικό γραφείο Νοτίων Προαστίων ασκώντας Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία, ομαδική -ατομική- και Λογοθεραπεία σε παιδιά και ενήλικες.  Είναι Υπ. Διδάκτωρ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μελετώντας το θέμα του προεφηβικού ναρκισσισμού.  Διδασκει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών την Ψυχολογία και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το άγαλμα, το φάντασμα και το Πρόσωπο». Αρθρογραφεί σε ψηφιακές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πραγματοποιεί σεμινάρια για γονείς μέσω της Σχολής Γονέων του Δήμου Γλυφάδας. Τέλος, βρίσκεται σε εθελοντικές Αποστολές με το ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος.

Αγαπημένο