ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δεν αναγνωρίζεις τις επιτυχίες σου; Μήπως πάσχεις από το «Σύνδρομο του Απατεώνα»;

Νιώθεις ότι δεν σου αξίζει αυτή η τέλεια δουλειά που έχεις; Φοβάσαι πως οι φίλοι ή οι συνάδελφοί σου θα ανακαλύψουν ότι είσαι ένας... απατεώνας και δεν αξίζεις πραγματικά αυτήν τη δουλειά;
4
'
εργαζόμενη γυναίκα σύνδρομο του απατεώνα istockphoto

Μήπως αισθάνεστε ότι δεν αξίζεις την επιτυχία; Πιστεύεις ότι δεν είσαι τόσο καλή όσο οι άλλοι νομίζουν για σένα και ανησυχείς πως σύντομα θα αποκαλυφθεί ότι είσαι ένας… απατεώνας; Τότε ίσως βιώνεις αυτό που ονομάζεται «Σύνδρομο του Απατεώνα» (Impostor Syndrome).

Τί είναι το Σύνδρομο του Απατεώνα;

«Πρόκειται για χρόνιες σκέψεις αυτομομφής και εσωτερικής αμφισβήτησης της διανοητικής ικανότητας του ατόμου από τον ίδιο» λέει ο ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής Πάτροκλος Παπαδάκης. «Οι «απατεώνες» συνήθως επιτυγχάνουν στη ζωή τους: λαμβάνουν αναγνώριση, επιτυγχάνουν ακαδημαϊκά, έχουν επαγγελματική ανέλιξη κ.ά. Ωστόσο, πιστεύουν ότι προσποιούνται και μοιάζει σα να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, με κίνδυνο να αποκαλυφθεί η απάτη τους. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι ότι δεν νιώθουν άνετα με την αναγνώριση και την επιβράβευση που λαμβάνουν. Αντίθετα τους δημιουργεί άγχος και νευρικότητα επειδή είναι βέβαιοι ότι δεν την αξίζουν.»

Εκτιμάται ότι το 70% των ανθρώπων βιώνουν αυτά τα συναισθήματα κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο International Journal of Behavioral Science.

Διάβασε ακόμη: Ποιες σκέψεις τροφοδοτούν τον φόβο της αποτυχίας;

Το προφίλ ενός απατεώνα

Εικόνα
istockphoto

Η ειδικός στο σύνδρομο του Απατεώνα Valerie Young, συγγραφέας του βιβλίου «Οι μυστικές σκέψεις των επιτυχημένων γυναικών», έχει καταγράψει τους τύπους και τα χαρακτηριστικά των απατεώνων:  

Ο τελειομανής

Οι «τελειομανείς» θέτουν εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για τους εαυτούς τους και ακόμη κι αν πετύχουν το 99% των στόχων τους, θα αισθάνονται αποτυχημένοι. Κάθε μικρό λάθος θα τους κάνει να αμφισβητήσουν την ικανότητά τους.

Ο ειδικός

Οι «ειδικοί» αισθάνονται την ανάγκη να γνωρίζουν κάθε πληροφορία πριν ξεκινήσουν ένα έργο και να αναζητούν συνεχώς νέες πιστοποιήσεις ή εκπαιδεύσεις για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Δεν θα κάνουν αίτηση για δουλειά εάν δεν πληρούν όλα τα κριτήρια της δημοσίευσης και μπορεί να διστάζουν να κάνουν μια ερώτηση ή να μιλήσουν σε ένα meeting στη δουλειά επειδή φοβούνται μήπως φαίνονται ανόητοι επειδή δεν γνωρίζουν την απάντηση.

Το ταλέντο

Όταν πρέπει να αγωνιστούν ή να εργαστούν σκληρά για να πετύχουν κάτι, πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Έχουν συνηθίσει τις δεξιότητες να έρχονται εύκολα και όταν πρέπει να προσπαθήσουν, ο εγκέφαλός τους τους αποδεικνύει ότι είναι απατεώνες.

Ο συγκεντρωτικός

Οι «σολίστ» αισθάνονται ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους μόνοι τους, και αν χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια, πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι είναι αποτυχημένοι ή απατεώνες.

Ο υπεράνθρωπος 

Οι «superman» ή οι «superwoman» πιέζουν τους εαυτούς τους να δουλέψουν σκληρότερα από τους γύρω τους για να αποδείξουν ότι δεν είναι απατεώνες. Νιώθουν την ανάγκη να πετύχουν σε όλες τις πτυχές της ζωής - στη δουλειά, ως γονείς, ως σύντροφοι - και αισθάνονται αγχωμένοι όταν δεν καταφέρνουν κάτι.

Δες ακόμη: Πώς να νικήσεις την αναβλητικότητα: Τα 3 βήματα της.. επιτυχίας

Τί να κάνεις

Εικόνα
istockphoto

 

Αναγνώρισε τις επιτυχίες σου

Αν νιώθεις απατεώνας αναγνώρισε όσα έχεις κάνει, ακόμα κι αν σε βοήθησαν οι άλλοι σε αυτά ή μπορεί να είχες και λίγη τύχη, όπως ίσως να θεωρείς. Και πάλι δικές σου είναι οι επιτυχίες, εσύ το έκανες και πρέπει να είσαι περήφανη γι’ αυτές. Μην αποδίδεις τα επιτεύγματά σου μόνον στην τύχη, σε τυχαία γεγονότα ή ασήμαντα, ή ότι η επιτυχία σου ήταν κάτι απροσδόκητο επειδή ενισχύεις την ιδέα ότι είσαι απατεώνας. Αποδέξου την αναγνώριση των άλλων, χωρίς δεύτερες σκέψεις αμφισβήτησης.

Προσπάθησε και συγχώρεσε

Το μυστικό είναι να συνεχίζεις να προσπαθείς για την επιτυχία όταν έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα, αλλά μην επιμένεις σε εργασίες ρουτίνας και συγχώρεσε τον εαυτό σου όταν συμβαίνει το αναπόφευκτο λάθος.

Αντιμετώπισε με υγιή τρόπο τις αποτυχίες και τα λάθη

Ο Χένρι Φορντ είπε κάποτε: «Η αποτυχία είναι μόνο η ευκαιρία να ξεκινήσουμε ξανά πιο έξυπνα». Κάνε αυτό που κάνουν οι παίκτες μιας αθλητικής ομάδας που χάνει και μάθε από την ήττα, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου: «Θα πετύχω την επόμενη φορά».

Μην αμφιβάλλεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν στιγμές αμφιβολίας, και αυτό είναι φυσιολογικό. Το σημαντικό μέρος είναι να μην αφήσεις αυτή την αμφιβολία να ελέγξει τις ενέργειές σου.

Δες και αυτό: Η θετική πλευρά της ζωής - Πίστεψέ το μέχρι να γίνει

Αγαπημένο