ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Βιβλιοθεραπεία, κι όμως υπάρχει!

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου μάθε τα 3 βασικά οφέλη που κερδίζουν οι βιβλιολάτρεις κάθε φορά που διαβάζουν ένα βιβλίο.
5
'
βιβλιοθεραπεία shutterstock

Ξέρεις ότι ένα βιβλίο αρκεί να σε ταξιδέψει, να σε συγκινήσει, να σε προβληματίσει, να σε κάνει πιο σοφή. Μπορεί όμως και να σε θεραπεύσει;  Να κατευνάσει τα άγχη σου; Να επηρεάσει θετικά τη διάθεση και τη συμπεριφορά σου; Κι όμως μπορεί, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι έρευνες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σου επισημαίνουμε μερικές από αυτές που επιβεβαιώνουν ότι το διάβασμα ενός βιβλίου είναι: 

Η τέλεια γυμναστική για τον εγκέφαλο

Ψάχνεις για το τέλειο όργανο γυμναστικής; Άρπαξε ένα βιβλίο, υπάρχει λόγος! Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι η πιο καλή γυμναστική για τον εγκέφαλο ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει την πτώση των νοητικών και γνωστικών λειτουργιών που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με το Rush University Medical Center.  Επίσης -αυτό σίγουρα το έχεις ξανακούσει αλλά σκοπίμως το επαναλαμβάνουμε- συντελεί στην πρόληψη της άνοιας και του Αltzheimer. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είναι μόνο μία από τις πολλές που το επιβεβαιώνουν.

Ο καλύτερος τρόπος να ξεχαστείς

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα το διάβασμα ενός βιβλίου κατευνάζει το άγχος μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης- της ορμόνης του στρες- χαμηλότερα από ό,τι όταν ακούς μουσική ή να παίζεις candy crash. Επιπλέον έρευνα του Οhio University, επιβεβαιώνει ότι το διάβασμα βιβλίων όχι μόνο θα σε βοηθάει να ξεχάσεις για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά επιπλέον μπορεί να αποτελεί έμπνευση που σε ενθαρρύνει να τα λύσεις και να θέσεις νέους στόχους. 

Διάβασε ακόμα: Πώς να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη μέρα - Τα 3 απαραίτητα βήματα

Και να ταξιδέψεις νοητικά

Αν πάλι είσαι απογοητευμένη γιατί σκέφτεσαι πόσο δύσκολα εφικτό είναι πλέον το ταξίδι σε άλλη χώρα ή άλλη ήπειρο που ονειρεύεσαι, ένα βιβλίο αναλόγου περιεχομένου μπορεί να αποδειχθεί βάλσαμο! Σύμφωνα με το " San Francisco State University το βιβλίο θεωρείται το μόνο φθηνό καταναλωτικό προϊόν που αποτελεί καλό υποκατάστατο εμπειριών αφού δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται το μυαλό για να φτιάξει ιδέες και εικόνες που προσομοιάζουν με εμπειρίες!  

Μάθε επίσης ποιοι 3 μπορούν να σε βοηθήσουν να μην πέφτεις ψυχολογικά ακόμα και σε δύσκολους καιρούς

Μάθε για τη βιβλιοθεραπεία

Όντως υπάρχει και έχει να κάνει με τη χρήση των βιβλίων, τόσο επιστημονικών και αυτοβοήθειας όσο και λογοτεχνικών, για θεραπευτικούς σκοπούς. Μπορεί να διεξαχθεί από διάφορους επιστήμονες, όπως για παράδειγμα δασκάλους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί  ανάλογα.

Οι θεραπευτές που τη χρησιμοποιούν αναφέρουν ότι η χρήση της μπορεί να είναι επιτυχής στη διαχείριση διαταραχών διατροφής, άγχους, συναισθηματικών διαταραχών, αγοραφοβίας, κατάχρησης ουσιών και αλκοόλ και σε διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες απαραίτητες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Με άκρως ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, η ανάγνωση βιβλίων πυροδοτεί την αυτοπαρατήρση και σε βοηθάει να αναπτύξεις την αυτοαντίληψη και να ενισχύσεις την αυτοαποδοχή σου πράγμα που μπορείς να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά σου. 

Όσο για την κατάθλιψη εδώ είναι που η βιβλιοθεραπεία μπορεί πραγματικά να φανεί χρήσιμη. Γιατί; Γιατί αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιβλιοθεραπεία στην κατάθλιψη μπορεί να επιφέρει ισάξια αποτελέσματα με αυτά των φαρμακοθεραπειών ή της ψυχοθεραπείας. Επιπλέον, οι ασθενείς που ακολουθούν ταυτόχρονα και βιβλιοθεραπεία –διαβάζοντας βιβλία για τη νόσο- αναφέρεται ότι αναρρώνουν γρηγορότερα από την κατάθλιψη σε σύγκριση με τους ασθενείς των συμβατικών θεραπειών.  

Διάβασε ακόμα: 4+1 βιβλία αυτοβελτίωσης που μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους!

 

Αγαπημένο