ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

"Αλλεργία" στα Χριστούγεννα; Τι να κάνεις αν όλα σου φταίνε τις γιορτές;

Τρόποι να νιώσεις καλύτερα!
3
'
xristougenna_giortes

Το δέντρο που βαριέσαι να στολίσεις; Η θεία σου στο οικογενειακό τραπέζι που πάλι σε ρωτάει γιατί είσαι ακόμα μόνη; Οι άδειες τσέπες σου που αδυνατούν να υποστηρίξουν τη λίστα με τα δώρα. Ο αγώνας προετοιμασίας για το ρεβεγιόν  στο σπίτι που στην πραγματικότητα θα ‘θελες να αποφύγεις… Τελικά είναι πολλά αυτά που σε ενοχλούν την εορταστική περίοδο και κυρίως η διάθεσή σου που καθόλου μα καθόλου δεν ταιριάζει με τα φωτεινά λαμπάκια και τις γιορτινές μελωδίες. Μήπως τελικά έχεις αλλεργία στις γιορτές; Μάθε τι είναι αυτό που πραγματικά σε ενοχλεί και πώς να το αντιμετωπίσεις.

Έφτασε και πάλι η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων. Αρχίζεις και παρατηρείς τους ανθρώπους να χαμογελάνε, τα σπίτια να γεμίζουν πολύχρωμα φωτάκια, τη διάθεση των γύρω σου να ανεβαίνει στα ύψη. Και αναρωτιέσαι: πόσο ψυχαναγκαστικό είναι άραγε αυτό ή τι λάθος κάνεις εσύ και δεν μπορεί να αισθανθείς χαρά; Αρχίζεις και συλλογίζεσαι ποια είναι τελικά όλα αυτά που σου φταίνε στις γιορτές;

Σίγουρα είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που καλείσαι να κατανοήσεις και να διαχειριστείς. Συνήθως η λέξη ΄΄πρέπει΄΄ανήκει σε αυτούς τους παράγοντες. Πράγματα, τα οποία πρέπει να κάνεις μέσα στις γιορτές, ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσεις, καταστάσεις στις οποίες καλείσαι και πρέπει να παρευρεθείς. Ακόμα και οι ανεβασμένη χαρούμενη διάθεση που πρέπει να έχεις. Πιθανόν όλα αυτά τελικά να σε ενοχλούν ή κουράζουν.

Ας τα πάρουμε όμως ένα- ένα:

Τα μεγάλα οικογενειακά χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Εκείνα τα τραπέζια που περιλαμβάνουν θείους και μακρινά ξαδέρφια, συγγενείς που δεν θυμάσαι ούτε το όνομά τους. Και ενώ πιάνεις τον εαυτό σου να πιέζεσαι να πας, τελικά πηγαίνεις. Και αισθάνεσαι πίεση καθώς όλο και κάποιος θα φροντίσει να σου υπενθυμίσει γιατί πάχυνες, γιατί δεν έχεις παντρευτεί ή γιατί δεν έχεις κάνει παιδί ακόμα. Και κάπου εκεί θα καταπνίξεις τον θυμό σου ενώ παράλληλα θα έχει κλονιστεί η αυτοεκτίμησή σου.

Το μοίρασμα δώρων. Το να αγοράσεις δώρα, επειδή αυτό συνηθίζεται να γίνεται στις γιορτές, είναι κάτι που μπορεί να σε πιέσει τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά. Το δώρο για σένα μπορεί να έχει μία συμβολική σημασία, να είναι έκφραση συναισθήματος που όμως θέλει να εκφράσεις όποτε εσύ θες κι όχι μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η ανεβασμένη διάθεση και το συνεχές χαμόγελο. Τα Χριστούγεννα επικρατεί η εμμονή των θετικών συναισθημάτων. Πρέπει να μην είσαι θλιμμένος, στεναχωρημένος, μελαγχολικός.

Επιβάλλονται μόνο θετικά συναισθήματα, κάτι που τις περισσότερες φορές δεν νιώθεις πραγματικά με αποτέλεσμα να απομονώνεσαι.

Οι άλυτες συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Αποτελούν μια ειδική κατηγορία ψυχοπιεστικών παραγόντων κατά τη διάρκεια των γιορτών. Στις γιορτές τείνεις να περνάς περισσότερο χρόνο με τους γονείς σου, κάτι που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια αρνητικά συναισθήματα που έχεις γι’ αυτούς και δεν έχεις εκφράσει ποτέ. Θυμός για την μαμά που σε πιέζει με την υπερπροστασία της, απογοήτευση για τον πατέρα σου που δεν σε επιβράβευσε ποτέ ούτε ως ενήλικα ούτε ως παιδί, θλίψη που οι γονείς σου μεγαλώνουν και δεν έχεις πλέον τον χρόνο να ζήσεις όσα επιθυμείς μαζί τους. Όλα αυτά καλείσαι να τα διαχειριστείς και συνήθως να τα αποκρύψεις πίσω από αγκαλιές και φιλιά λόγω των ημερών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσδοκίες που έχεις από τις σχέσεις σου. Για παράδειγμα συχνά οι προσδοκίες δεν είναι ρεαλιστικές και σε απογοητεύουν. Ελπίζεις πως η συμπεριφορά των αγαπημένων σου προσώπων θα αλλάξει έτσι ώστε να  πάψει να σε ενοχλεί. Και όταν δεν συμβαίνει αυτό,εσωτερικεύεις για ακόμα μία φορά θυμό, έναν θυμό που στρέφεται εναντίον σου.

Τα προβλήματα στην επικοινωνία με τον σύντροφό σου. Αποτελούν μία εξίσου δύσκολη πρόκληση κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Ο πολύς κοινός χρόνος δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο το κενό στα συναισθήματα, την διάσταση στις επιθυμίες και στις ανάγκες καθώς και την δυσφορία που μπορεί να προκαλεί πλέον η παρουσία του ενός στον άλλον.

Τρόποι για να «επιβιώσεις» στις γιορτές:

Μη νιώσεις ενοχές αν δεν μπορέσεις να ανταποδώσεις στα δώρα που θα λάβεις. Μη πέσεις θύμα του υπερκαταναλωτισμού, προσπάθησε να ανακαλύψεις την δική σου δημιουργική πλευρά, φτιάχνοντας χειροποίητα δώρα με υλικά που ήδη διαθέτεις στο σπίτι σου.

Φρόντισε και περιποιήσου τον εαυτό σου και απόλαυσε τις πολύτιμες, μοναχικές στιγμές σου.

Φτιάξε ένα δικό σου πρόγραμμα για τις διακοπές, με δραστηριότητες που σου προσφέρουν ευχαρίστηση χωρίς περιορισμούς.

Προσπάθησε να ελέγχεις κάθε στιγμή το συναίσθημά σου, και βρες χρόνο να το εκφράσεις. Για παράδειγμα μπορείς να κανονίσεις έναν ξεχωριστό καφέ με την μαμά σου ή να της γράψεις ένα γράμμα.

Άρχισε να παρατηρείς τους άλλους περισσότερο. Βγάλε τον εαυτό σου από την κατάσταση την οποία σε στεναχωρεί και νιώσε πως την βλέπεις από μακριά λες και βλέπεις μία ταινία. Το συναίσθημά σου θα ηρεμήσει αυτομάτως.

Επιστράτευσε το χιούμορ σου. Με αυτό τον τρόπο και θα μειώσεις το άγχος σου και θα συνδεθείς με τους γύρω σου αποτελεσματικότερα.

Δες αυτές τις γιορτές σαν μέρος της καθημερινότητας. Τόσο η χρυσόσκονη όσο και το glitter δεν θα καλύψουν τις ελλείψεις που βιώνεις στη καθημερινή ζωή. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο ειλικρινής μπορείς με τους άλλους και τον εαυτό σου.

Αν θα μπορούσες, πάντως, να κρατήσεις μία και μόνο σημαντική συμβουλή για τις φετινές γιορτές; νιώσε ευγνωμοσύνη και επικεντρώσου σε αυτό που αγαπάς. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών αλλά και κάθε μέρα!

Αγαπημένο