ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Άγχος στη δουλειά; Αντιμετώπισέ το πριν πάθεις εργασιακό burnout!

Αν τον τελευταίο καιρό νιώθεις ότι οι λέξεις «δουλειά» και «άγχος» είναι συνώνυμες και, μάλιστα, πως αυτή η κατάσταση σε έχει εγκλωβίσει, βρες την έξοδο με 5 τρόπους και πρόλαβε να βγεις προτού καείς!
4
'
γυναίκα με υπολογιστή άγχος στρες istockphoto

Ίσως να νομίζεις ότι το burnout συμβαίνει σπάνια, κυρίως σε κακούς χώρους εργασίας, αλλά κάνεις λάθος. Δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι το 23% των εργαζομένων ένιωθαν να εξαντλούνται συχνά ή πάντα ενώ το 44% ένιωθε ότι πέρασαν burnout κάποιες φορές. Σύμφωνα με το Stress.org, «το 80% των εργαζομένων αισθάνεται άγχος στη δουλειά, σχεδόν οι μισοί λένε ότι χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος». Αν και το άγχος μπορεί να είναι μέρος της καθημερινής σου εργασίας, υπάρχουν τρόποι για να το αποφύγεις ή να μειώσεις το επίπεδο άγχους που βιώνεις, προτού «καείς»!

Τι είναι το εργασιακό burnout;

Το burnout είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στον εργασιακό χώρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι αποτελείται από τρία πράγματα:

  1. Συναισθήματα εξάντλησης ή εξάντλησης της ενέργειας.
  2. Αποστασιοποίηση από τη δουλειά ή αρνητικά ή κυνικά συναισθήματα απέναντι στη δουλειά.
  3. Μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα ή παραγωγικότητα.

Πώς να διαχειριστείς το άγχος σου στη δουλειά

1 Προσδιορίστε τους παράγοντες που σου προκαλούν άγχος

Μερικά από τα άγχη της δουλειάς είναι αναπόφευκτα, κάτι που συνηθίζεται στους περισσότερους χώρους εργασίας. Για να μειώσεις αυτά που σου προκαλούν περισσότερο άγχος, εντόπισέ τα πρώτα. Όταν αναγνωρίζεις έναν συγκεκριμένο στρεσογόνο παράγοντα γράψ’ το σε μια λίστα, γίνεται ευκολότερο να καταλάβεις πώς να το αντιμετωπίσεις. Μόλις εντοπίσεις αυτά που σε εξαντλούν, μάθε αν μπορείς να αφήσεις κάτι. Είναι κάτι που μπορείς να ζητήσεις από κάποιον άλλο να κάνει; Αυτό το project πρέπει να γίνεται τόσο συχνά όσο τώρα; Γι’ αυτά που είναι αναπόφευκτα, προσπάθησε και προγραμμάτισε την ώρα και την ημέρα σου γύρω από αυτά.

Εικόνα
istockphoto

 

2 Μην είσαι συγκεντρωτική

Κανείς από εμάς δεν θέλει να θεωρηθεί χαλαρός στη δουλειά, αλλά, μερικές φορές, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη περισσότερων από ότι μπορούμε ρεαλιστικά να επιτύχουμε. Το burnout συχνά εκδηλώνεται σε θέσεις ιεραρχίας όπου η πίεση είναι έντονη. Η εμπιστοσύνη στους συναδέλφους σας και η ανάθεση καθηκόντων μπορεί να σε βοηθήσει να ελευθερώσεις χρόνο και να αφαιρέσεις κάποιο βάρος από τους ώμους σας.

3 Αφουγκράσου το σώμα σου

Το ανθρώπινο σώμα είναι μυστηριώδες και έξυπνο. Μάθε να το εμπιστεύεσαι. Τα συμπτώματα του burnout είναι: δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και αίσθημα αποστασιοποίησης από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Εάν παρατηρήσεις ότι αυτό είναι το story of your life, ίσως είναι καιρός να κάνεις ένα βήμα πίσω ή να κάνεις μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Κάνε συχνά διαλείμματα, βγες για μια βόλτα κατά τη διάρκεια της βάρδιας σου. Ο περίπατος μειώνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση και σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα.

4 Κοιμήσου καλά

Για άλλους, το άγχος τους μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Πάνω από το ένα τρίτο (35,2%) των ενηλίκων των ΗΠΑ κοιμούνται λιγότερο από τις συνιστώμενες επτά ώρες τη νύχτα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα άγχους. Βοήθησε τον εαυτό σου να κοιμηθεί καλύτερα, τσέκαρε την ποιότητα του στρώματος και του μαξιλαριού σου και ακολούθησε μία τελετουργία πριν τον ύπνο.

Μάθε: Ποιες τροφές μειώνουν το στρες;

5 Οργανώσου

Προσπάθησε να οργανώνεις και να θέτεις τους στόχους σου για να εστιάζεις και να πετυχαίνεις ή να ολοκληρώνεις αυτό που στοχεύεις κάθε μέρα. Η διαχείριση χρόνου είναι ένας από τους στόχους και είναι σημαντικό να μη έχεις μεγάλες προσδοκίες. Θέσε στόχους που γνωρίζεις ότι μπορείς να τους πετύχεις, μην ξεχνάς ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα.

Επίσης το multi tasking είναι ο θάνατος της παραγωγικότητας, καθώς συχνά προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Αντί να προσπαθείς να ολοκληρώσεις τρία έργα ταυτόχρονα και να μην τελειώνεις κανένα από αυτά, επικεντρώσου σε μία εργασία κάθε φορά και ολοκλήρωσέ την. Αυτό, όχι μόνο αυξάνει το κίνητρό σου για την επόμενη δουλειά, αλλά είναι μια απόδειξη πραγματικής προόδου, η οποία μπορεί να σε ανακουφίσει από το άγχος και να σε γλιτώσει από το burnout.

Εικόνα
istockphoto

 

Μήπως έχεις καεί και δεν το ξέρεις;

Απάντησε με «ναι» ή «όχι» στις παρακάτω ερωτήσεις. Αν έχεις δώσει πάνω από 3 «ναι», μάλλον το burnoutσε έχει αγγίξει και σένα και είναι ώρα να κάνεις κάτι.

  • Νιώθεις ότι το καλοκαίρι πέρασε και δεν ακούμπησε, ότι είτε πήγες διακοπές είτε όχι, είναι για τη διάθεση και το σώμα σου το ένα και το αυτό.
  • Ξυπνάς τη Δευτέρα το πρωί και νιώθεις ότι σέρνεσαι;
  • Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ ή ξυπνάς μέσα στη νύχτα και δεν σε παίρνει ξανά ο ύπνος;
  • Νιώθεις συχνά ότι έχεις ένα βάρος στο στήθος σου και δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις το λόγο;
  • Πονάει συχνά το κεφάλι σου;
  • Νιώθεις πόνους σε διάφορα σημεία στο σώμα σου, όχι τόσο έντονους για να πας στο γιατρό αλλά αρκετά για να σου χαλάνε τη διάθεση;
  • Σε πιάνουν πιο εύκολα από συνήθως οι ιώσεις;
  • Δεν έχεις κέφι να βγαίνεις το βράδυ μετά τη δουλειά;
  • Την Παρασκευή το βράδυ σου χαλάει η διάθεση γιατί το ΣΚ θα κυλήσει πολύ γρήγορα και θα έρθει ξανά η Δευτέρα;
  • Νιώθεις συχνά ότι είσαι παγιδευμένη στην καθημερινότητά σου;
  • Εκνευρίζεσαι πιο εύκολα και πιο συχνά από συνήθως;

Εάν έχεις φτάσει στα όρια και είσαι στα πρόθυρα ένος burnout, σταμάτα και κάνε μίνι διακοπές, έστω και για ένα 3ήμερο. Εξάλλου, η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, σωστά;

Διάβασε ακόμη: 4 πρακτικοί τρόποι για να καταπολεμήσεις το άγχος

 

Αγαπημένο